Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Είναι σοβαρά τα VCs;

Θα έχετε ίσως ακούσει για την Magic Leap, μια Startup Augmented Reality, η οποία εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να βγάλει ένα πρωτότυπο χωρίς επιτυχία. Παρόλα αυτά μόλις έκλεισε τον τέταρτο γύρο χρηματοδότησης 502 εκατ. δολ., φτάνοντας σχεδόν τα δυο δισ. δολ. χρηματοδότησης και αξία άνω των 5 δισ. δολαρίων! Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, τουλάχιστον δημόσια.

Δυστυχώς, πρόκειται από τις περιπτώσεις που “προκαλούν” εντός και εκτός οικοσυστήματος των Startups και των λεγόμενων επιχειρηματικών επενδύσεων υψηλού ρίσκου.
Μπορούμε να δεχτούμε τη “τζογαδόρικη” φύση των επενδύσεων αυτών σε ιδέες και ομάδες με μια ξεχωριστή πρόταση και να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζονται χρήματα να καούν για να δοκιμαστεί η ιδέα γρήγορα και να βγει το προϊόν και η υπηρεσία στην αγορά και είτε να κάνει το Disrupt και να κερδίσει μεγάλο μέρος της πίτας είτε να κάνει το πολυπόθητο Exit.
Αλλά η περίπτωση της Magic Leap είναι από αυτές που δύσκολα εξηγούνται, χωρίς να είναι μοναδική μια και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που Startups έκλεισαν πριν καν βγάλουν προϊόν στην αγορά, εκτός και αν μπουν στη μέση και άλλοι παράμετροι εκτός του πλαισίου των επενδύσεων υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, όπως προσωπικοί, φιλικοί, συναισθηματικοί κλπ…

Η Magic Leap ιδρύθηκε το 2010 και έχει την έδρα της στη Φλόριντα. Mέσω μερικών εντυπωσιακών βίντεο έκανε αρκετό θόρυβο αλλά όσο περνούσε ο καιρός η απουσία κάποιου προϊόντος σε συνδυασμό με τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τις διαρροές κάτι τεράστιων συσκευών, προφανώς σε πρώιμη μορφή, άρχισαν τις “μουρμούρες”.
Πέρα από αυτές τις διαρροές υπήρχαν και άλλες που ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει επέμβει εκ των υστέρων στα εντυπωσιακά “demo” που κυκλοφορούν ενώ στελέχη έφυγαν και έκαναν τη δική τους Startup.

Η πρώτη μεγάλη χρηματοδότηση των 542 εκατ. δολ. έγινε το 2014 με μεγάλα ονόματα να συμμετέχουν: Andreessen Horowitch, Qualcomm, Google Kleiner Perkins κ.α.
Ακολούθησαν 800 εκατ. δολ. το 2016 με τη συμμετοχή νέων και παλιών επενδυτών συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και της Morgan Stanley.
Και φτάνουμε στη πρόσφατη χρηματοδότηση των 502 εκατ. δολ. με την Tomasek Holdings να ηγείται και την Alibaba να συμμετέχει, όπως και μερικοί από τους παλιούς χρηματοδότες, που προφανώς δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους χωρίς καν η εταιρεία να βγάλει επιτέλους το περίφημο προϊόν της που υπόσχεται να “συνταράξει” το κόσμο της εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αυτοί κάτι βλέπουν πίσω από τις κλειστές πόρτες για να επενδύουν ακόμα αυτά τα τεράστια ποσά στην Magic Leap, η οποία προφανώς είναι κάτω υπό πίεση για να εμφανίσει τη πρόταση της και λόγω ανταγωνισμού, αλλιώς θα μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες με μεγάλες απώλειες στο επενδυτικό οικοσύστημα και όχι μόνο οικονομικές, αλλά κυρίως αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Μια και αναφερθήκαμε στον ανταγωνισμό, τo Facebook με την Oculus εξελίσσουν συνεχώς τις προτάσεις τους με τα κράνη να γίνονται αυτόνομα – ασύρματα και πιο φθηνά, το ίδιο κάνει και η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε τη νέα πλατφόρμα Virtual Reality στα Windows 10, υπάρχει και η HTC με τη πλατφόρμα Vive, η Google επίσης συν μερικές ακόμα Startups.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις