Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Γιώργος Αρφαράς “μας έκανε το τραπέζι”: Τι μάθαμε για το e-table.gr

Για ακόμη μία φορά το Startup Grind Athens που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου φιλοξένησε ένα καλεσμένο ο οποίος, όχι απλώς κάλυψε τις προσδοκίες του κοινού με το περιεχόμενο του και τον τρόπο που παρουσίασε την ιστορία του e-table.gr, αλλά εντυπωσίασε και με το πάθος του στο να περάσει όλα τα απαραίτητα μηνύματα στους φιλόδοξους Startuppers, με σκοπό να αποφύγουν όλες τις λάθος κινήσεις που έκανε εκείνος. Ο Γιώργος παρότρυνε καθ’ όλη την διάρκειά του event το κοινό, να ακούσει προσεκτικά ότι τον δυσκόλεψε, τον καθυστέρησε ή τον εντυπωσίασε στην πορεία του.

Επιχειρηματικό μοντέλο και Ρίσκο

Αρχικά περιέγραψε με λίγα λόγια την επαγγελματική του πορεία μέχρι την στιγμή που μαζί με τον για πολλά χρόνια συνάδελφο του Κώστα Σαριδάκη αποφάσισαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και έδωσε αρκετές πληροφορίες για το επιχειρηματικό μοντέλο του e-table έτσι ώστε να μην υπάρχουν βασικές… απορίες!

Έπειτα ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι να είσαι δημιουργικός, να ρισκάρεις και να ψάχνεις παντού, όταν θες να έχεις γρήγορο growth, δίνοντας δύο παραδείγματα: Την πολύτιμη βοήθεια των πρεσβειών για αναζήτηση πληροφοριών γα αγορές εκτός Ελλάδας και το απρόσμενο συμπέρασμα ότι βασικό συστατικό της επιτυχίας στην προσέγγιση των καταστημάτων ήταν ο ιδιαίτερα επίσημος τρόπος της διαδικασίας των ραντεβού με τον οποίο κέρδισαν την εμπιστοσύνη των μη εκπαιδευμένων στην τεχνολογία καταστηματαρχών και νίκησαν τις αντιρρήσεις των εκπαιδευμένων.

Οι επενδύσεις

Σύντομα λοιπόν έφτασε η στιγμή της συζήτησης για την αναζήτηση επενδυτών και φυσικά το κοινό διψούσε για πληροφορίες. Ο Γιώργος ανέλυσε ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες επενδυτών οι οποίες ξεχωρίζουν μεταξύ τους κυρίως ανάλογα με το ρίσκο του portfolio τους και πως είναι πολύ σημαντικό οι founders πριν αποδώσουν την αποτυχία της προσέγγισης τους σε ένα VC, στα κέφια του επενδυτή κλπ., πρέπει πρώτα να έχουν επιλέξει το κατάλληλο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της Startup τους.

Στην συνέχεια τόνισε έντονα πόσο σημαντικό είναι για τους founders να μπορούν να περιγράψουν σε 2 λεπτά ποιο πρόβλημα λύνει η startup τους και σε ποια αγορά απευθύνονται ειδάλλως ή θα κουραστεί ο επενδυτής ή δεν ξέρουν οι ίδιοι τι πρόβλημα λύνουν και σε ποιους!

Μάλλον απέκτησε με τον δύσκολο τρόπο τις συγκεκριμένες γνώσεις ο Γιώργος, καθώς ως πρώην consultant με ανεπτυγμένη την δεξιότητα στην έρευνα και ανάλυση προσπάθησε να προσεγγίσει όλους τους Έλληνες επενδυτές ταυτόχρονα, μάλιστα σε όσους τα κατάφερνε, τους παρουσίαζε το πλάνο του με ένα powerpoint άνω των εκατό σελίδων, από την πρώτη κιόλας επαφή!

Μετά την “pitch great to win” ανάλυση λύθηκε πλήθος αποριών για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας και αναφέρθηκαν οι δυσκολίες σε αυτό το επίπεδο καθώς και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει προγραμματιστής στην ομάδα των founder ώστε να είναι εύκολη η προσαρμογή στο δυναμικό περιβάλλον.

Next Event: VC Special

Το Startup Grind Athens ανανεώνει το ραντεβού του στις 14 Νοεμβρίου την γνωστή ώρα με καλεσμένο έναν βετεράνο VC, τον Θανάση “AK” Καλέκο, Managing Partner του Odyssey Venture Partners

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις