Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MEV: Η ιστορία πίσω από μια εφαρμογή “δημοκρατίας στη πράξη”

Συνάντησα για πρώτη φορά τον Γιώργο Παπατριανταφύλλου, επικοινωνιολόγο το επάγγελμα, σε κάποιο pitch πριν αρκετό καιρό παρουσιάζοντας με πάθος το MEV… Αν και συνήθως αυτές οι ιδέες δεν είναι στη πρώτη γραμμή επιλογών ενός VC, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την καθημερινότητά μας μια και μας δίνουν πρόσβαση σε ένα κανάλι επικοινωνίας, και όχι μόνο, με τις αρχές της πόλης, οι οποίες πολλές φορές ξεχνάνε και αυτές τον σκοπό τους και την αποστολή τους, και ειδικά την επαφή με όλους εμάς που μας εκπροσωπούν.

Γιώργος Παπατριανταφύλλου – MEV

Τι είναι το MEV; Tο  Municipality Electronic Village – Δημοτικό Ηλεκτρονικό «Χωριό»  είναι το πρώτο Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο το οποίο απευθύνεται στοχευμένα – οργανωμένα – απλά, σε κάθε πόλη – δήμο και στους δημότες αυτού.
Μέσω της πλατφόρμας οι δημότες εγγράφονται, έχει ο κάθε ένας δικό του προφίλ, δική του σελίδα, φίλους τους δημότες που γνωρίζει αλλά ενώνεται και με δημότες που δεν γνωρίζει ανάλογα με τα κοινά τους ενδιαφέροντα.

Η ιστορία πίσω από το MEV και το pivot

Αρχικά, το σχέδιο ήταν μία πλατφόρμα στην οποία θα ήταν ελεύθερη η πρόσβαση για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επιλέγει κατηγορία επιχείρησης ή οργανισμού, να στοχεύει αυτή την επιχείρηση ή τον οργανισμό και με όλα τα “εργαλεία” της άσκησης πίεσης προσαρμοσμένα στη τεχνολογία, θα μπορούσε να κάνει γνωστό το αίτημα του , την επιθυμία και την πρόταση του. Θα μπορούσε να ενώσει και να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους – επιχειρήσεις και να κάνει γνωστά τα προβλήματα τους τις προτάσεις του να διαμορφώνει δηλαδή η ίδια η κοινωνία το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Βέβαια αυτό το σχέδιο απαιτούσε τεράστια επένδυση την οποία η ομάδα δεν μπορούσε να καλύψει. Έγιναν αρκετές επαφές με επενδυτές. Οι εγχώριοι έδειξαν ενδιαφέρον για το project αλλά δεν πρόσφεραν το κεφάλαιο που απαιτούνταν.
Οι διεθνείς επενδυτές, παρότι επίσης έδειξαν ενδιαφέρον και έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία, απαιτούσαν τον απόλυτο έλεγχο της “καινοτομίας” αυτής, όπως συνήθως γίνεται, γεγονός που αποθάρρυνε τον Γιώργο να συνεχίσει, μια αυτό θα ήταν εκτός του οράματός του για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Με αυτό το αναγκαίο pivot δημιουργήθηκε το MEV, το οποίο είναι μια υλοποίηση της ίδιας ιδέας σε μικρότερη, τοπική, κλίμακα.

Η έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε το MEV

O Γιώργος Παπατριανταφύλλου μαζί με τον συνεργάτη και φίλο Κώστα Γραμματικογιάννη, developer, ξεκίνησαν το 2015 τη δημιουργία του MEV με στόχο να υπάρχει ένα MVP προς επίδειξη.
Ο σχεδιασμός του MVP βασίστηκε σε μια έρευνα που πραγματοποίησε ο Γιώργος μαζί με δέκα φοιτητές του σε δείγμα 2.000 ατόμων με το ερώτημα: “Μπορούν οι άνθρωποι να πετύχουν τα πάντα , ασκώντας πίεση ομαδικά ή ατομικά;”.

Tα αποτελέσματα  της έρευνας αποκάλυψαν συνοπτικά ότι:

  • Το 92% επιθυμούν με κάθε τρόπο να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ασκούν πίεση στις διοικήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων ομαδικά ή και ατομικά.
  • Το 89% θεωρεί πως υπάρχουν αρκετοί τομείς οι οποίοι είτε συνειδητά ή εκ λάθους ή έλλειψης οργάνωσης χρήζουν βελτίωσης ή και ριζικών αλλαγών σε επίπεδο πόλης – τοπικής κοινωνίας -καταναλωτικών σχέσεων – οργανισμών – επιχειρήσεων.
  • Το 96% εξ’αυτών δεν γνωρίζουν επαρκώς τη διαδρομή ώστε να πετύχουν οφέλη ασκώντας πίεση.
  • Το 65% του συνόλου θεωρεί πως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η έννοια της άσκησης πίεσης στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οργάνωση στον τομέα αυτόν.
Η πρώτη υλοποίηση στον Δ. Ηλιούπολης

Με την ολοκλήρωση του MVP ξεκίνησαν οι επαφές με τις δημοτικές αρχές, με τον Δήμο Ηλιούπολης, και τον δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο, να δείχνει άμεσα ενδιαφέρον για την ιδέα, υιοθετώντας το.
Στις αρχές του 2016 ολοκληρώθηκε η πλατφόρμα, η οποία είναι πλέον προσβάσιμη, μέσω web αλλά και μέσω Smartphone, και μετά λίγο καιρό βγήκε επίσημα στον αέρα για να τη χρησιμοποιήσουν οι δημότες της Ηλιούπολης.

Η λειτουργία του MEV μέχρι σήμερα έχει πολύ καλά αποτελέσματα καθώς η δημοτική αρχή επιλύει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, τα οποία δεν είχε την ευκαιρία με άλλον τρόπο να γνωρίζει τόσο άμεσα, τόσο γρήγορα και με τέτοια ακρίβεια. Μπορείτε εδώ να βρείτε ένα παράδειγμα σχετικά με την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος.

Οι δυο σημαντικές εφαρμογές – σελίδες του MEV είναι:

  • Η σελίδα “Lobbying” (δηλαδή άσκηση πίεσης) όπου καταθέτουν οι δημότες ομαδικά ή ατομικά όποιο αίτημα έχουν για τη γειτονιά τους την περιοχή τους, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την καθαριότητα, τον εθελοντισμό και πολλούς ακόμα τομείς.
  • Η σελίδα “Πως Θέλω Την Πόλη Μου” όπου κάθε δημότης επιλέγει μέσω ειδικής εφαρμογής την ακριβή διεύθυνση στη γειτονιά του ή στην πόλη, αυτή εμφανίζεται στο χάρτη και εκεί τοποθετεί προτάσεις ή αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ένας τυχερός “Startupper” που είδε την ιδέα του, η οποία όπως ο ίδιος πιστεύει είναι η “απόλυτη δημοκρατία”, να υλοποιείται και το σημαντικότερο, να την χρησιμοποιεί και να την αποδέχεται ο κόσμος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις