Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H E.E. κατάφερε να συμφωνήσει στη πρώτη μαύρη λίστα “φορολογικών παραδείσων”

Η πρώτη λίστα των μη συνεργαζόμενων φορολογικά κρατών συμφωνήθηκε από τους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Συνολικά 17 χώρες δεν πληρούν τα συμφωνημένα πρότυπα “χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης”.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα 47 χώρες οι οποίες θα κληθούν από την Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα φορολογικά τους συστήματα και να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια μέχρι το τέλος του 2018, ή το τέλος του 2019 για τις αναπτυσσόμενες, αλλιώς θα μπουν και αυτές στη λίστα.
Πάντως έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε αν στις 47 χώρες που θα λάβουν προειδοποιήσεις συμπεριλαμβάνονται και χώρες της Ε.Ε….

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση είναι ένα μεγάλο βήμα πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να βοηθήσει στην πρόληψη της μεγάλης κλίμακας φορολογικών καταχρήσεων και αποφυγών όπως αυτή περιγράφεται σε πρόσφατες διαρροές με πρώτη και καλύτερα «Paradise Papers».

Ο Pierre Moscovici, Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, Φορολογία και Τελωνεία, δήλωσε: “Η υιοθέτηση της πρώτης ευρωπαϊκής μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για διαφάνεια και δικαιοσύνη, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι χώρες που απαριθμούνται σε μαύρες λίστες πρέπει να αντιμετωπίζουν συνέπειες με τη μορφή αποτρεπτικών κυρώσεων, ενώ εκείνες που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις πρέπει να τις ακολουθήσουν γρήγορα και αξιόπιστα χωρίς κωλυσιεργίες. Οι υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις, χωρίς καμία εξαίρεση.

Η ιδέα της μαύρης λίστας της ΕΕ ξεκίνησε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια εξελίχθηκε από τα κράτη μέλη. Η σύνταξη του καταλόγου έγινε με την ενεργό συμμετοχή πολλών από τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ.

Η Επιτροπή αναμένει επίσης από τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ισχυρά και αποτρεπτικά αντίμετρα για τις ελεγχόμενες χώρες, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν τα υφιστάμενα αμυντικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση.

Οι 17 χώρες της πρώτης μαύρης λίστας της Ε.Ε.

1. American Samoa
2. Bahrain
3. Barbados
4. Grenada
5. Guam
6. S. Korea
7. Macao SAR
8. Marshall Islands
9. Mongolia
10. Namibia
11. Palau
12. Panama
13. Saint Lucia
14. Samoa
15. Trinidad and Tobago
16. Tunisia
17. United Arab Emirates

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις