Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στην Disney η Fox για 52 δισ. δολάρια – Γιατί ανησυχεί η Netflix!

Η Walt Disney και η 21th Century Fox αποφάσισαν να κάνουν τα Χριστούγεννα των επενδυτών πιο ενδιαφέροντα και ήρθαν σε συμφωνία για την εξαγορά μέρους της FOX από την Disney έναντι 52,4 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την προώθηση των σχεδίων της Disney για την ολοκλήρωση της δικής της stream πλατφόρμας, κάτι που έχει κάνει το Netflix να αισθάνεται άβολα, αφού απειλείται ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αυτοκρατορίας των 100+ εκατ. συνδρομητών του.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο της Fox, τα δικαιώματα της καλωδιακής συνδρομητικής τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο (και στις ΗΠΑ), το Fox Sports και μερίδιο στην υπηρεσία streaming Hulu.

Με βάση αυτή τη συμφωνία η Disney θα ενισχύσει το περιεχόμενο της κατά πολύ μεγάλο βαθμό και θα προσφέρει αυτό το περιεχόμενο απευθείας στους καταναλωτές μέσω της δικής της υπηρεσίας streaming, πιο πιθανό το Hulu αφού πια της ανήκει. Δεν θα προσφέρει όμως μόνο ψυχαγωγικό περιεχόμενο, αφού με την εξαγορά του Fox Sports, θα δώσει νέα πνοή και πολύ μεγάλο περιεχόμενο στο Bamtech, το δικό της stream κανάλι αθλητικού περιεχομένου.

Μόλις διέρρευσαν οι πρώτες ειδήσεις για την τελική επίτευξη της συμφωνίας, η αγορά αντέδρασε θετικά με τους επενδυτές να σπρώχνουν την μετοχή της Disney στο +10%. 

Δεν ήταν όμως όλοι χαμογελαστοί από αυτή την συμφωνία. Στο στρατόπεδο του Netflix τα χαμόγελα ήταν ανύπαρκτα αφού η συμφωνία φέρνει την Disney ακριβώς μέσα στην καρδιά του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας. Μέχρι τώρα η Netflix αντιμετώπιζε χωρίς προβληματισμό τις μεμονωμένες προσπάθειες των υπόλοιπων παικτών στο χώρο του streaming αφού με τεράστια εγκατεστημένη βάση και υπερβολικά ποιοτικό περιεχόμενο, χρειαζόταν μια πολύ μεγάλη κίνηση από κάποιον ανταγωνιστή για να μπορέσει να την ταρακουνήσει.

Αυτή η κίνηση μόλις συνέβη, αφού τα ονόματα και το περιεχόμενο των Fox και Disney είναι αρκετά δυνατά για να μπορέσουν να πάρουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από το Netflix, το οποίο δεν μπορεί να αντιπαρέλθει και στις κερδοφορίες της Disney αφού τα όποια κέρδη του τα επενδύει σε νέο περιεχόμενο για το κανάλι. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που η Fox επέτρεψε να γίνει αυτή η εξαγορά, γιατί ήξερε ότι από μόνη της δε μπορούσε να χτυπήσει το Netflix. 

Με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με αυτή την εξαγορά. Η συμφωνία μεταξύ Time Warner και AT&T είναι ακόμα ”παγωμένη” και οδεύει προς τα δικαστήρια, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως σε περίπτωση ολοκλήρωσης της, θα χτυπηθεί ο ανταγωνισμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η συμφωνία μεταξύ Disney και Fox θα πρέπει να πάρει άδειες σε αρκετές χώρες, αφού η Fox έχει παγκόσμια εξάπλωση των υπηρεσιών της, ενώ και η εξαγορά του αθλητικού κομματιού της θα δημιουργήσει ένα αθλητικό κολοσσό, αφού η Disney είναι επίσης ιδιοκτήτρια και του ESPN, ο οποίος θα μπορεί να γίνει μονοπώλιο στην αθλητική αγορά.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις