Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …Κακώς κείμενα: 2018 με περισσότερα Startups!

Το 2017 χαρακτηρίζεται ως μία πετυχημένη χρονιά για το Ελληνικό Startup Οικοσύστημα. Και αυτό γιατί είχαμε αρκετά μεγάλα exits σε εταιρείες όπως η Taxibeat και η Innoetics, ενώ γενικώς υπήρξε αρκετή κινητικότητα στο χώρο των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το οικοσύστημα θα πάει ακόμη καλύτερα το 2018 λόγω της ενεργοποίησης των Funds του Equifund, τα οποία παρεμπιπτόντως, μάλλον θα είναι 10 τελικώς. Και ενδεχομένως, όντως, το 2018 να είναι μία καλύτερη χρονιά.

Είναι η αρχή του έτους, οπότε καλό είναι να μην γκρινιάζουμε, αλλά η προσωπική μου ευχή είναι ειλικρινά τα επόμενα 2-3 χρόνια τα Funds του Equifund να βρουν τα Startups αλλά και τις καινοτόμες εταιρείες εκείνες που θα απορροφήσουν τα σημαντικά κεφάλαια που είναι προς διάθεση (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Equifund δεν είναι μόνο για Startups αλλά απευθύνεται γενικότερα σε εταιρείες που προάγουν την καινοτομία και προέρχονται από όλους τους κλάδους της οικονομίας). Έργο που δεν είναι και τόσο εύκολο, γιατί πολύ απλά δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι υπάρχουν τόσες πολλές εταιρείες.

Μην ξεχνάμε ότι τα κεφάλαια από τα Jeremie Funds με το ζόρι απορροφήθηκαν και για να είμαστε και ειλικρινείς δεν είμαστε και τόσο βέβαιο γι’ αυτό δεδομένου ότι επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμη. Τώρα, ευελπιστούμε όλοι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες εταιρείες προκειμένου να απορροφήσουν αυτά τα κεφάλαια. Ειλικρινά, θέλω πολύ να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, βλέπεις ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα τιμωρείται. Διάβαζα το άρθρο του Γιώργου Κουρκουτά στο EMEA.gr και σκεφτόμουν πόσο δίκιο είχε. Δεν τη θέλουμε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και γι’ αυτό βλέπεις πολλούς επίδοξους επιχειρηματίες και startuppers να επιλέγουν άλλη χώρα για να κάνουν την έδρα της εταιρείας τους. Σημειωτέον πως το Equifund μπορεί να χρηματοδοτήσει εγχειρήματα με έδρα σε άλλη χώρα της ΕΕ αρκεί η συγκεκριμένη επιχείρηση να έχει έντονη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, για όσους υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Startup Οικοσύστημα είναι ανεπτυγμένο θα τους πρότεινα να δουν ένα πρόσφατο post στο LinkedIn από την Εθνική Τράπεζα. Ένα post που πρακτικά λέει ότι το Ελληνικό Startup Οικοσύστημα είναι ακόμη πολύ μικρό και η επίδραση που έχει στην ελληνική οικονομία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το εξωτερικό. Όπερ σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στο 2018; Πέραν των προφανών που αφορούν τις βελτιώσεις σε θεσμικό επίπεδο, καλό θα ήταν να δοθεί λίγο μεγαλύτερη προσοχή στην περιφέρεια όπου υπάρχει αρκετή δυναμική. Και όπου δεν υπάρχει να βοηθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται προκειμένου να δημιουργηθεί.

Χρειάζεται μεγαλύτερη δικτύωση και περισσότερη προσπάθεια για συνεργασία, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που βλέπω εγώ. Από την άλλη πλευρά, βλέπω, όμως, να υπάρχει και αρκετή διάθεση που είναι και αυτό ιδιαίτερα σημαντικό. Και στο τέλος, που ξέρει κανείς, μπορεί το 2018 να αποκτήσουμε τελικώς επιπλέον 2018 νέα Startups!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις