Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπορεί το Bitcoin να έχει αβέβαιο μέλλον αλλά τα κρυπτονομίσματα έχουν και μάλιστα λαμπρό!

Φτάνουν συνεχώς στο επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον αιτήματα για συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με Bitcoin αλλά και ποιο άλλο κρυπτονόμισμα ενδεικνύεται για αγορά, μια και συνήθως αυτά βρίσκονται ακόμα σε χαμηλές τιμές. Μετά τον πρακτικό και συνοπτικό οδηγό για το Bitcoin που ετοιμάσαμε θα επανέλθω στο θέμα γιατί η περίοδος μοιάζει λίγο με άλλες εποχές!

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διευκρινίσουμε πάλι τα των κρυπτονομισμάτων…

Tα αρχικά τουλάχιστον κρυπτονομίσματα, όπως για παράδειγμα το Bitcoin και το Ethereum, φτιάχτηκαν σαν ένα είδος αποζημίωσης όλων όσοι συμμετέχουν και συντηρούν το εκάστοτε δίκτυο Blockchain που τα υποστηρίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία, δεν έχει κάποιο κεντρικό έλεγχο, ούτε καν αυτόν των δημιουργών τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η συνεισφορά όλων όσοι μετέχουν σε αυτά για να εκκαθαρίζουν και να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές μεταξύ άλλων. Σαν αποζημίωση για αυτές τις υπηρεσίες το δίκτυο παράγει tokens, ή κρυπτονομίσματα και τα αποδίδει στους συμμετέχοντες ανάλογα τη συνεισφορά τους.

Τον πρώτο καιρό τα κρυπτονομίσματα ήταν ένα είδος παιχνιδιού των “computer freaks” ενώ φυσικά χρησιμοποιήθηκαν, και ίσως χρησιμοποιούνται ακόμα, για διάφορες συναλλαγές στα όρια του παρανόμου, ή ακόμα και για παράνομες συναλλαγές, μια και σε γενικές γραμμές οι συναλλαγές μπορεί να είναι ανώνυμες, ανά περιπτώσεις.
Βέβαια με τον καιρό οι φανατικοί χομπίστες έγιναν “Ευαγγελιστές” και Startuppers και έφεραν το Bitcoin με διάφορους τρόπους στον κανονικό κόσμο με την υποστήριξη κάποιων επίσης “κομπιουτεράκηδων” εμπόρων. Έτσι σιγά – σιγά το Bitcoin άρχισε να έχει κάποια μικρή ζήτηση και κάποια αξία άνω του μηδενός.

Για διάφορους λόγους η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται στη Ασία και εμφανίστηκαν, στις αρχές τις δεκαετίας, και τα πρώτα ανταλλακτήρια όπου οι χρήστες, όπως και σε μια οργανωμένη αγορά, μπορούν να απευθυνθούν και να ζητήσουν Bitcoin από κάποιους που έχουν, και πωλούν, και να πληρώσουν με ευρώ ή δολάρια.  Αυτή η προσφορά και η ζήτηση, και ειδικά εφόσον η ζήτηση είναι συνεχώς μεγαλύτερη της προσφοράς, άρχισε σιγά – σίγα να ανεβάζει την τιμή του.
Μπαίνοντας και άλλοι μέσα στο χώρο αγοράζοντας Bitcoin, εκτόξευσαν τη τιμή του στα αδιανόητα επίπεδα των χιλιάδων δολαρίων μια και δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος από μια Κεντρική Τράπεζα.
Το ίδιο γίνεται και στον πραγματικό κόσμο, όταν υπάρχει μια μαζική προσφορά ή ζήτηση κανονικών νομισμάτων κατεβαίνει ή ανεβαίνει η αξία τους και σε μερικές περιπτώσεις επεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα για να εξισορροπήσει τα πράγματα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς στη περίπτωση του Bitcoin δεν υπάρχει κεντρικό έλεγχος οπότε τα πάντα είναι θέμα της αγοράς.

Το Bitcoin, και αρκετά από τα εκατοντάδες κρυπτονομίσματα, έχουν τα χαρακτηριστικά μέσου συναλλαγών και όχι αποθετηρίου αξίας (όπως για παράδειγμα μπορεί να γίνει το σιτάρι, το πετρέλαιο, ο χρυσός κ.α.). Ακόμα και τα κανονικά νομίσματα μπορούν να μετατραπούν σε επενδυτικά προϊόντα μια και από πίσω τους έχουν μια χώρα που μπορεί να πηγαίνει καλά οικονομικά για παράδειγμα.
Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα ενδεχομένως να έχουν και μηδενική πραγματική αξία σήμερα! Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν την “απήχηση” στον πραγματικό κόσμο που να δικαιολογεί την αύξηση της τιμής. 

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία όπως η Uber, η CryptoUber, βγάλει το δικό της ψηφιακό νόμισμα και μέσω αυτού γίνονται οι συναλλαγές επιβατών και οδηγών, και μέσω αυτού επίσης θα μπορούν οι οδηγοί να μπαίνουν στο δίκτυο της CryptoUber.
Εφόσον ο κόσμος χρησιμοποιεί τη CryptoUber θα υπάρχει ανάγκη για τα κρυπτονομίσματά της και έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση και η αξία τους! Κατά αναλογία, εφόσον το Bitcoin έμπαινε σταδικά στον πραγματικό κόσμο των ψηφιακών συναλλαγών θα αύξανε τη ζήτησή του και θα δικαιολογούσε μια σταδιακή και αργή αύξηση της τιμής του.
Με την απότομη και συνεχή αύξηση της αξίας τους τα κρυπτονομίσματα στην ουσία έχουν ακυρωθεί σαν μέσα συναλλαγών μια και πρακτικά δεν μπορείς να κάνεις συναλλαγές λόγω υψηλού κόστους!Πολλά ζητήματα και σοβαρά προβλήματα!

Τα κρυπτονομίσματα όμως, και η τεχνολογία που τα υποστηρίζει, είναι εξαιρετικά ευφυή και πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία μπορούν να μεταμορφώσουν και να αλλάξουν σημαντικά τη ζωή μας, σε διάφορα επίπεδα: Το Blockchain μπορεί να εξαλείψει οποιαδήποτε γραφειοκρατία και μεσάζοντα με χρέη πιστοποίησης με σχεδόν απόλυτη ασφάλεια, και το Bitcoin, ή το κρυπτονόμισμα/κρυπτονομίσματα που θα καθιερωθούν στο μέλλον, θα μπορούν να είναι ψηφιακοί μεσάζοντες για πραγματικά αποκεντρωμένες και διάφανες παγκόσμιες -πραγματικού χρόνου- συναλλαγές.

Το μελλοντικό Bitcoin θα μπορεί να γίνει το δολάριο του προηγούμενου αιώνα, με τα διάφορα κρυπτονομίσματα που θα εκδίδουν χώρες – οργανισμοί – εταιρείες – κοινότητες να μετατρέπονται σε Bitcoin και να ορίζεται δυναμικά η αξία τους και η ρευστότητά τους μέσω AI και δεδομένων από τον φυσικό κόσμο.
Εμείς, π.χ. με ένα ΔΕΗCoin ή EurobankCoin, (από μια επιβράβευση συναλλαγών ή συνεπών πληρωμών), θα μπορούμε να αγοράσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια από το Amazon σε Bitcoin, το οποίο θα μετατραπεί σε Ευρώ ή AmazonCoin κ.ο.κ. και όλα αυτά χωρίς τον χρήστη να ανησυχεί για ισοτιμίες και προμήθειες μεσαζόντων. Τα πάντα θα μπορούν να λειτουργούν με τον βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, αυτόματα στο Smartphone ή ακόμα και στα AR γυαλιά μας.
Αυτό συμβαίνει στην ουσία σήμερα με τις χρηματοδοτήσεις ICOs που πραγματοποιούν οι Startups: εκδίδουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν άμεση μετατρεψιμότητα σε Ethereum…

Τα κρυπτονομίσματα και ειδικά η τεχνολογία που τα υποστηρίζει έχουν μέλλον και μάλιστα λαμπρό! Από την άλλη το Bitcoin μπορεί να μην υπάρχει καν σε λίγα χρόνια. Για αυτό το λόγο δείξτε μεγάλη προσοχή με τις “ζαριές” που κάνετε στα σημερινά κρυπτονομίσματα, παραδοσιακά και εναλλακτικά, στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις