Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαίοι οικονομολόγοι: “Έτσι όπως είναι οργανωμένη σήμερα η Ευρωζώνη, το Ευρώ δεν είναι βιώσιμο”!

Σε έκθεση που ετοίμασαν 14 οικονομολόγοι, με τους Μ. Φράτσερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας και τον Κ. Φούστ του IFO να ηγούνται, και παρουσίασαν χθες στο Βερολίνο, αναφέρουν ότι παρά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης αυτή είναι εξαιρετικά εύθραυστη και απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις, άμεσα.

Σύμφωνα με άρθρο της DW οι οικονομολόγοι από τη Γερμανία και Γαλλία, μεταξύ άλλων, πρότειναν και αλλαγές στη συνθήκη του Μάαστριχτ! “Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση συνεχίζει να έχει σοβαρές ελλείψεις, η θεσμική και δημοσιονομική της αρχιτεκτονική παραμένουν ασταθείς” αναφέρεται στην έκθεση.

Αμφιβολίες εγείρουν και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), “Η πολιτική και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τον ESM πρέπει να διασφαλίζουν ότι χώρες με διαρκή δημοσιονομικά προβλήματα (σ.σ. όπως η Ελλάδα) δεν θα πρέπει να παίρνουν χρήματα με προγράμματα στήριξης“.
O ESM θα πρέπει να ελέγχεται από νέες δομές και ο διευθυντής του θα πρέπει να αιτιολογεί τα εκάστοτε προγράμματα στήριξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ άλλων θεσμών.
“Δεν σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να παίρνει αποφάσεις” συμπληρώνει ο Κ. Φουστ, «αλλά θα βοηθούσε μια ενδελεχής παρουσίαση και αιτιολόγηση των προγραμμάτων διάσωσης με τον έλεγχο των προγραμμάτων να παραμένει στον ESM”.

O Μ. Φράτσερ ανέφερε μάλιστα με έμφαση ότι “Έτσι όπως είναι σήμερα οργανωμένη η ευρωζώνη, το ευρώ δεν είναι βιώσιμο”. “Η ανησυχία συνίσταται στο να μείνουν οι πολιτικοί με σταυρωμένα τα χέρια” προσθέτει αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. “Αυτήν την περίοδο υπάρχουν χρονικά  περιθώρια, του χρόνου έχουμε ευρωεκλογές”. “Παράλληλα επιδιώκουμε καλύτερο συντονισμό, θέλουμε καλύτερους και πιο έξυπνους κανόνες, που όμως να τηρούνται” υπογραμμίζει ο Φράτσερ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις