Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επίσκεψη Νίκου Παππά στο Facebook, AirBnB και Cambridge Innovation Center

O Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Η.Π.Α. με αντικείμενο τη προσέλκυση εκθετών για τη ΔΕΘ 2018, όπου οι Η.Π.Α. είναι τιμώμενη συμμετοχή, συναντήθηκε με στελέχη μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, πανεπιστημίων και Incubators.

Η αμερικανική συμμετοχή στη επερχόμενη ΔΕΘ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες εταιρείες, υψηλής τεχνολογίας και όπως τονίστηκε σε όλες τις συναντήσεις, η ΔΕΘ 2018 συνιστά ιδανική «πύλη εισόδου» των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα και, μέσω αυτής, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Άλλος ένας στόχος της επίσκεψης αυτής στις Η.Π.Α. είναι και η προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, βάσει και των σχετικών κινήτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Η συζήτηση με τη Facebook επικεντρώθηκε στο θέμα των “fake news” με την ελληνική πλευρά να αναπτύσσει πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τη δημιουργία του Μητρώου Οnline Μedia, μέσω του οποίου αξιοποιείται η κρατική διαφήμιση προκειμένου να τεθούν κανόνες διαφάνειας στη διαδικτυακή ενημέρωση. Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση για αυτορύθμιση του κλάδου ώστε, με εργαλείο το Μητρώο, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να απομονώνουν τα φαινόμενα των “fake news”.

Στην Electronic Arts έγινε λεπτομερής αναφορά στο νέο πλαίσιο κινήτρων που έχει ήδη θεσμοθετήσει η ελληνική πλευρά και στα διαθέσιμα κονδύλια συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για την προσεχή 5ετία, που θα χρηματοδοτήσουν την επιχορήγηση 25% των επιλέξιμων δαπανών για οπτικοακουστικές παραγωγές –συμπεριλαμβανομένων των video games και του animation- στη χώρα μας.

Με την AirBnB διερευνήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της γενικής παρουσίας της στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε, επίσης, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Σαν Φρανσίσκο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον δορυφόρο Hellas Sat 4, λίγο πριν αυτός εισέλθει στο στάδιο των τελικών δοκιμών.

Κατά τη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Acacia Communications στη Βοστώνη, η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχεδιασμό της για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο σύνολο της επικράτειας ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προκειμένου να προωθηθεί η εγκατάσταση των δικτύων και στην ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα τεχνολογικό άλμα στο συγκεκριμένο τομέα, με τη χρήση οπτικών ινών, δεδομένου ότι σήμερα διαθέτει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο αργό Ιντερνετ στην Ευρώπη.

Στο Μ.Ι.Τ. Media Lab, ένα από τα πλέον δυναμικά εργαστήρια του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συναντήσει, όχι μόνο τα στελέχη του, αλλά και Ελληνες και Ελληνο-Αμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα του παρουσίασαν τα projects που υλοποιούν. Πέρα από την προοπτική συμμετοχής του Μ.Ι.Τ. ή επιστημονικών του ομάδων στη ΔΕΘ, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης της εμπειρίας του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα και την αντιστροφή του φαινομένου του «brain drain».

Τέλος, στο Cambridge Innovation Center αναζητήθηκαν τρόποι για την παρουσία σειράς μικρών και καινοτομικών επιχειρήσεων της θερμοκοιτίδας στη φετινή ΔΕΘ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις