Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Big Data εναντίον ακραίας φτώχειας!

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα θα συνεργαστεί με τα δίκτυα της GSMA, και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο για να αξιοποιήσει τα μεγάλα δεδομένα από το IoT για να βοηθήσει τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στο Mobile World Congress 2018 στη Βαρκελώνη και θα “ξεκλειδώσει” νέες ιδέες από ανώνυμα δεδομένα που συλλέγονται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μέσω συσκευών IoT αλλά και από τη χρήση των smartphones. Παράλληλα, θα καλέσει τους ηγέτες της εκάστοτε βιομηχανίας και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για την οικοδόμηση ενός δυναμικού περιβάλλοντος για το IoT, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτική ζωή των χρηστών.
Πρόκειται για την πρώτη τόσο ευρεία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά τη βιομηχανία κινητών επικοινωνιών, η οποία έχει σχεδόν 800 φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και περισσότερες από 300 εταιρείες στο ευρύτερο κινητό οικοσύστημα.

Η επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παράγει τεράστια ποσά δεδομένων, που είναι πολύτιμα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 3,8 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις αγορές αυτές, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο παρά καθαρό νερό ή ηλεκτρική ενέργεια.

Η GSMA εκτιμά ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 25 δισεκατομμύρια συνδέσεις στο IoT παγκοσμίως, επιτρέποντας τα πάντα γύρω μας, από τις καλλιέργειες έως την ανίχνευση διαρροής νερού και την κατάσταση μιας γέφυρας να είναι υπό παρακολούθηση. Η ταχέως αναπτυσσόμενη χρήση τους στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να οδηγήσει σε γνώση μέσω της ανάλυσής τους οι οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοπική οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα δεδομένα αυτά που συλλέγονται ήδη από πολλά project που τρέχουν θα ενισχύσουν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των έργων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος το τελευταίο οικονομικό έτος διέθεσε περίπου 62 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα έργα σε μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος χώρες. Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι κυβερνήσεις θα επωφεληθούν επίσης μια και αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων δεικτών και στατιστικών και την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους χρήστες και τους πολίτες εν γένει.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υλοποίησης, το οποίο έχει τρέξει στην Ινδία, αφορά φορετές συσκευές συλλογής δεδομένων IoT οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες τους να παρακολουθούν αυτόματα τις βλαβερές εκπομπές από τις σόμπες τους και τα δεδομένα που παράγουν θα συμβάλλουν στη μετάβαση σε καθαρότερες εστίες μαγειρέματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις