Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο μάτι του κυκλώνα το Facebook, σε απολογία κλήθηκε ο Ζούκερμπεργκ από την ΕΕ

To σκάνδαλο της Cambridge Analytica παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και προκαλεί ντόμινο εξελίξεων. Η εταιρεία απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο και “μυαλό” πίσω από την υφαρπαγή των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, Αλεξάντερ Νιξ ύστερα και από ένα αποκαλυπτικό βίντεο ρεπορτάζ του Channel 4, στο οποίο ο Νιξ παραδέχεται τις πράξεις του.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε με κρυφή κάμερα, ο Νιξ παραδέχεται πως η εταιρεία του σε συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που είχαν υφαρπάξει από το Facebook για να επηρεάσουν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. “Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική του” λέει ο Νιξ στο βίντεο, ενώ παραδέχεται πως η Cambridge Analytica έπαιξε σημαντικό ρόλο στην χειραγώγηση του κοινού προκειμένου να εκλεγεί ο Ντ. Τραμπ. 

Η άλλη μεριά του σκανδάλου, το Facebook, αν και δεν συναίνεσε στην υφαρπαγή των προσωπικών στοιχείων των χρηστών, εμπλέκεται γιατί δεν χρησιμοποίησε τα απαραίτητα μέτρα για να την αποτρέψει. Η Cambridge Analytica “έστησε” μια πλατφόρμα ψεύτικου “τεστ προσωπικότητας”, μέσω του οποίου εκατομμύρια χρήστες έδωσαν οικειοθελώς τα στοιχεία τους στα πλαίσια μιας όπως νόμιζαν “Ακαδημαϊκής Έρευνας”. Οι εκπρόσωποι του διάσημου κοινωνικού μέσου δήλωσαν ¨σοκαρισμένοι που εξαπατήθηκαν” ενώ τόνισαν πως ” κατανοούν την σοβαρότητα της κατάστασης”.

Το Facebook το οποίο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες μέρες, έχει δει τις μετοχές του να σημειώνουν μεγάλη πτώση, ενώ τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

Οι εισαγγελικές αρχές σε Νέα Υόρκη και Μασαχουσέτη ζητούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ενώ ζητούνται και τα έγγραφα που αφορούν την παραβίαση των όρων χρήσης του κοινωνικού δικτύου καθώς επίσης και όλη της επικοινωνία μεταξύ του Facebook και της Cambridge Analytica.

Ταυτόχρονα ο ιδρυτής του και Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook ίσως κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το Facebook τα δεδομένα των χρηστών του. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναμένεται να περάσει αρκετό καιρό απολογούμενος μπροστά σε επιτροπές, αφού και η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να τον έχει καλέσει για να καταθέσει ενώπιον επιτροπής σχετικά με την πολιτική του κοινωνικού μέσου και τον τρόπο που διαχειρίζεται και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις