Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο Βερολίνο το 69% των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Γερμανίας και η ευκαιρία της Αθήνας

Αναμφισβήτητα το Βερολίνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Startups στην Ευρώπη και αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Το 2017, περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύθηκαν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις της πόλης. Αυτό αντιπροσωπεύει το 69% του συνόλου των επιχειρηματικών κεφαλαίων που εισρέουν στη Γερμανία αναφέρει το “Barometer Startup” από την Ernst & Young.

Σύμφωνα με την Έκθεση Enterprise’s Venture Pulse της KPMG, το 2018 ξεκίνησε αρκετά δυνατά με πάνω από 930 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων 475 εκατομμύρια πήγαν στο Auto1 Group, 135 εκατομμύρια στην FinTech N26, 60 εκατομμύρια στην SolarisBank και 54 εκατομμύρια στην Frontier Car Group.

Αυτό σημαίνει ότι τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη πήγαν σε εταιρείες με έδρα το Βερολίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γερμανικής Ένωσης Startups, περίπου το 30% όλων των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες στο Βερολίνο.

Οι τομείς στους οποίους επενδύθηκαν τα χρήματα αυτά εμφανίζονται στο παρακάτω γράφημα.

Το Βερολίνο έχει βρει τρόπο να προσελκύει νέους, άριστα καταρτισμένους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και σε αυτό βοηθούν και τα σχετικά λογικά έξοδα για την επιχειρηματική έδρα, το κόστος ζωής αλλά και η υψηλή ποιότητα της ζωής.

Τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήθηκαν 47.000 νέες θέσεις εργασίας στην ψηφιακή οικονομία με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 10-15%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις νεοσύστατες επιχειρήσεις μια και όλο και περισσότερες ομάδες έρχονται στο Βερολίνο για να ανοίξουν γραφεία ή να μεταφέρουν την έδρα τους στην γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με μια άλλη γερμανική έρευνα οι νεοσύστατες επιχειρήσεις του Βερολίνου είναι οι πιο διεθνείς, με ποσοστό 33,7% να είναι εργαζόμενοι τρίτων χωρών.

Το στενάχωρο της υπόθεσης είναι ότι η Αθήνα δεν συγκρίνεται με το Βερολίνο σε κόστος και ποιότητα ζωής, (αν εστιάσουμε στο κλίμα της και τα φυσικά της χαρακτηριστικά), με τους ξένους να σημειώνουν σε πολλές περιπτώσεις ότι  “νιώθουν σαν το σπίτι τουςστις επαφές μαζί μας, (κάτι που δεν συναντάμε εύκολα στην Ευρώπη του σήμερα), και θα μπορούσε αν υπήρχε έστω και ένα υποτυπώδες οικοσύστημα να τραβάμε σαν μαγνήτης ταλέντα απ όλο τον κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις