Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TIPS: Fintech στις μεταφορές χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε σε λειτουργία το σύστημα Target Instant Payment Settlement (TIPS) την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με στόχο να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία των Fintechs στην συγκεκριμένη αγορά.

Η άμεση μεταφορά χρημάτων και πληρωμών σε όλο τον κόσμο έχει γίνει disrupt από τους γίγαντες της τεχνολογίας αλλά και πολλές Fintechs συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google, Amazon, Paypal, Transferwise κ.α. Αφήνοντας τις τράπεζες εκτός κάδρου, όντας απλά ένα φυσικό επίπεδο εξυπηρέτησης για το κοινό που διαχειρίζεται ATMs.

To σύστημα είναι μια επέκταση του δικτύου πληρωμών TARGET2 και υλοποιήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας και μέχρι στιγμής συμμετέχουν λιγοστές τράπεζες στην ΕΕ αλλά με ένα μεγάλο όνομα. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι BBVA, CaixaBank, Natixis, Abanca Corporation Bancaria, Banco de Credito Social Cooperative, Caja Laboral Popular Coperativa de Credito, Berlin Hyp και Teambank.

Η υπηρεσία TIPS θα λειτουργεί τόσο για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, όσο και μεταξύ ιδιωτών και εμπόρων για ηλεκτρονικές αγορές αλλά και για πληρωμές μεταξύ εταιρειών.
Μέχρι σήμερα οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζών στην ΕΕ χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες για να υλοποιηθούν και έχουν μεγάλες χρεώσεις, αναλόγως το δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί, με το TIPS θα γίνονται άμεσα (εντός 10”) και με κόστος 0,002 ευρώ.
Προς το παρόν θα υποστηρίζονται συναλλαγές σε Ευρώ και αναμένεται να εμπλουτιστεί η υπηρεσία και με άλλα νομίσματα στο μέλλον και ανάλογα το επίπεδο υιοθέτησης από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής κάθε χώρα και οι τοπικές τράπεζες αναπτύσσουν τα δικά τους παρόμοια συστήματα, για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουμε το σύστημα IRIS Online Payments, το οποίο χρησιμοποιείται για τις υπηρεσίες web banking των τραπεζών με τις πληρωμές να γίνονται μέσω email ή ΑΦΜ.
Οι σκανδιναβικές τράπεζες επίσης ετοιμάζουν ένα παρόμοιο σύστημα με την ονομασία P27 Project, (27 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας και Φινλανδίας), και θα βασιστεί πάνω στην επιτυχία των υπαρχόντων συστημάτων μεταφοράς χρημάτων και πληρωμών μέσω Smartphones, όπως για παράδειγμα το Swish στην Σουηδία, το Vipps στην Νορβηγία και το MobilePay στη Δανία, τα οποία τα τρέχουν τοπικές τράπεζες και έχουν πάρει το σύνολο της αγοράς!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις