Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Χάνει” περιουσιακά στοιχεία 800 δισ. λιρών η Βρετανία λόγω Brexit

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο αυξάνονται οι επιπτώσεις στον νευραλγικό χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας που βλέπει περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων δισ. δολαρίων να μεταφέρονται σε άλλα οικονομικά κέντρα της ΕΕ, τα οποία φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το City λόγω Brexit.

Ήδη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της EY, assets αξίας 800 δισ. στερλινών μεταφέρονται από τη Βρετανία σε άλλα οικονομικά κέντρα του μπλοκ, με τις μέχρι τώρα κινήσεις μάλιστα να θεωρούνται μόνο η “κορυφή του παγόβουνου” σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το Brexit χωρίς συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία, που πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία που έχει συνάψει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για την αποφυγή μιας “άτακτης” εξόδου, με τη σχετική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σίγουρο ότι οι βουλευτές θα δώσουν την έγκρισή τους.

“Όσο πιο κοντά φτάνουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, τόσα περισσότερα assets και θέσεις εργασίας θα μεταφέρονται” , σημειώνει ο Omar Ali, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΥ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΥ παρακολουθεί τα σχέδια εν όψει Brexit 222 χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, από τη στιγμή που η Βρετανία ψήφισε τον Ιούνιο του 2016 να εγκαταλείψει την ΕΕ. Στην τελευταία ενημέρωσή της στα τέλη Νοεμβρίου ανέφερε ότι 80 επιχειρήσεις εξετάζουν ή έχουν επιβεβαιώσει ήδη την μεταφορά assets και προσωπικού.

Με βάση δε την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας πρόκειται να μεταφερθούν προς την ΕΕ περιουσιακά στοιχεία 800 δισ. δολαρίων, που αποτελούν σημαντικό μέρος των συνολικών assets του βρετανικού τραπεζικού τομέα, συνολικού ύψους 8 τρισ. στερλινών.

Μόνο η Frankfurt Main Finance, η οποία προωθεί το γερμανικό οικονομικό κέντρο, έχει δηλώσει ότι αναμένει να μεταφερθούν εκεί περιουσιακά στοιχεία ύψους 750 έως 800 δισ. ευρώ, σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν ήδη δημιουργήσει περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δουβλίνο, Λουξεμβούργο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, εν όψει του Brexit, ενώ εκτιμάται ότι εκκρεμεί η μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι θα μεταφερθούν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας έως τις 29 Μαρτίου.

“Παρότι αναμφίβολα θα φύγουν θέσεις εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλές επιχειρήσεις μετακινούν μόνο τους εργαζομένους που κατέχουν ουσιώδεις θέσεις και προχωρούν σε τοπικές προσλήψεις λόγω του κόστους εγκατάστασης”, αναφέρει ο Omar Ali.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις