Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H μάχη των φύλων “χτυπάει” την Alexa και τους υπόλοιπους τους ψηφιακούς βοηθούς

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν οι Alexa, Siri και Cortana, υπήρξαν “επιθέσεις” στις εταιρείες για το γεγονός ότι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν γυναικεία ονόματα και φωνή στις ψηφιακές βοηθούς, καθώς πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που τονίζουν την ανάγκη οι ψηφιακοί βοηθοί να είναι ά-φυλοι προκειμένου να μην διαιωνίζουν στερεότυπα. Ταυτόχρονα επισημαινόταν η ανάγκη να υπάρξει επιλογή οι ψηφιακοί βοηθοί να είναι και άντρες, έτσι ώστε να υπάρχει η επιλογή για όποιον ήθελε, αν και η κυρίαρχη τάση ήταν να μην έχουν καθόλου γένος.

Κάτω από αυτή την προοπτική και εξυπηρετώντας αυτή την ανάγκη, το πρακτορείο Virtue και το Δανέζικο Pride δημιούργησαν μια φωνή για ψηφιακό βοηθό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μην είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Το Q είναι ο νέος βοηθός και η φωνή του κυμαίνεται μεταξύ των δύο φύλων ανάλογα με την προδιάθεση του ακροατή και το πως το αντιλαμβάνεται μέσα του. Το Q αποτελείται από 5 διαφορετικές φωνές οι οποίες έχουν ηχογραφηθεί ξεχωριστά και κατόπιν τροποποιηθεί ώστε να ταιριάζει σε ένα φάσμα ουδέτερων φύλων, όπως ορίστηκαν από ομάδες γλωσσολόγων και ερευνητών. Έχει δημιουργηθεί επιστημονικά και μπορεί να θέσει τον πήχη και τα κριτήρια βάση των οποίων μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ψηφιακοί βοηθοί.

Το Q εκπληρώνει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανάγκες που καλούνται να λύσουν οι εταιρείες τεχνολογίας όταν σχεδιάζουν την φωνή του ψηφιακού βοηθού, ζεστασιά, εξυπηρετικότητα  και αίσθηση εξουσίας, ενώ όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, η χροιά του είναι ευχάριστη για όλες σχεδόν τις εργασίες που θα κληθεί να κάνει και τις ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει ένας ψηφιακός βοηθός. Στόχος των εταιρειών που το δημιούργησαν είναι να ενσωματωθεί αυτή η φωνή σε όλους τους ψηφιακούς βοηθούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά αλλά και σε όσους θα βγουν στο μέλλον.

“Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε την προσοχή των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών που εργάζονται με συστήματα AI για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν ότι η δυαδική κανονικότητα των φύλων αποκλείει πολλούς ανθρώπους και να τους εμπνεύσει δείχνοντας πόσο εύκολο θα ήταν να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα κατά την ανάπτυξη συσκευών τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται παροχή επιλογών στους ανθρώπους ”, δήλωσε ο Thomas Rasmussen, επικεφαλής της επικοινωνίας του Pride Κοπεγχάγης αναγγέλλοντας το Q.

To άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο  Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις