Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Merck συνεργάζεται με την Iktos στη τεχνητή νοημοσύνη

Η Merck ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Iktos για τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σκοπός, η διευκόλυνση της ταχείας και οικονομικά αποδοτικής ανακάλυψης νέων χημικών ενώσεων.

Η τεχνολογία AI της Iktos, βοηθά στην αύξηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στην διαδικασία ανεύρεσης φαρμάκων, με αυτόματο σχεδιασμό εικονικών πρωτότυπων μορίων που έχουν τις επιθυμητές ιδιότητες για τη θεραπεία μιας συγκεκριμένης ασθένειας.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση μιας από τις βασικότερες προκλήσεις στο σχεδιασμό των φαρμάκων. Πρόκειται για τη γρήγορη ταυτοποίηση μορίων που ικανοποιούν ταυτόχρονα πολλαπλά κριτήρια, θυμίζοντας φάρμακα, για κλινικές δοκιμές.

“Η συμφωνία αυτή είναι μια άλλη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε τη μηχανή αναζήτησής μας με στρατηγικής σημασίας συνεργασίες γύρω από την τεχνολογία”, δήλωσε ο Μπέλν Γκάριχο, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και επικεφαλής της υγειονομικής περίθαλψης της Merck.

“Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως πυλώνας στο βιοφαρμακευτικό μοντέλο R&D, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συμπληρώσουμε την υπάρχουσα τεχνογνωσία μας με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη ακρίβεια. Για τους ασθενείς, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ταχύτερη πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές επιλογές”, προσθέτει.

Η Iktos ιδρύθηκε το 2016 από τους Quentin Perron, Nicolas Do Huu και Yann Gaston-Mathé, με σκοπό την ανάπτυξη μιας καινοτόμου και φιλικής προς το χρήστη τεχνολογικής πλατφόρμας για σχεδιασμό φαρμάκων, αξιοποιώντας έναν ιδιόκτητο αλγόριθμο.

Η τεχνολογία της Iktos έχει ήδη εδραιωθεί με επιτυχία σε άλλους τομείς, όπως η επεξεργασία εικόνων και η αυτόματη μετάφραση, αλλά μόλις πρόσφατα εφαρμόστηκε στη χημεία. Βασίζεται σε μοντέλα γενετικής και προσφέρει αυτόματο σχεδιασμό εικονικών νέων μορίων για τη θεραπεία μιας δεδομένης ασθένειας.

Η είδηση συνεργασίας των δύο εταιρειών “έρχεται” μετά την ανακοίνωση της Merck τον Δεκέμβριο του 2018 για μακροχρόνια συμφωνία αδειοδότησης με την Cyclica Inc, καθώς και την πρόσφατη ανακοίνωσή της για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα νέο συνδυασμό AI και τεχνολογίας Blockchain.

Με πληροφορίες από το Virus.com.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις