Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Με δικό της λογισμικό απαντάει η Huawei στην απαγόρευση της Google

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η Google συντάχθηκε στο πλευρό της αμερικανικής κυβέρνησης και ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την υποστήριξη στα κινητά της Huawei αφήνοντας τα στην ουσία χωρίς λειτουργικό σύστημα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν θα συμβεί για όσες κυκλοφορήσουν από εδώ και πέρα.

Ανεξάρτητα από το γεγονός πως η απόφαση της Google να εμπλέξει την πολιτική στις λειτουργίες της ανοίγει πολλά θέματα συζήτησης, μέσα στα οποία είναι και το τι ήταν αυτό με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάφερε να πιέσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, δημιουργεί φυσικά τεράστια προβλήματα στην Huawei η οποία βλέπει την πορεία της και την εδραίωση της σαν ένα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones στον κόσμο, να “γκρεμίζεται” μέσα σε μια μέρα.

Τι μπορεί όμως να κάνει η Huawei για να αντιστρέψει και να αντιμετωπίσει αυτά τα δεδομένα; Η εταιρεία έχει από καιρό προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ήδη έτοιμο το δικό της λειτουργικό σύστημα για την περίπτωση που δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ούτε Android ούτε Windows (για τα κινητά και τα laptop της αντίστοιχα).

Όπως είχε δηλώσει ο CEO της Huawei σε πρόσφατη συνέντευξη του σε γερμανικό μέσο, “Έχουμε έτοιμο το δικό μας λειτουργικό σύστημα. Αν ποτέ φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λειτουργικό της Google ή της Microsoft να είμαστε προετοιμασμένοι. Σίγουρα προτιμάμε το Android αλλά πρέπει να έχουμε έτοιμο το εναλλακτικό μας πλάνο“.

Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Huawei πριν από μερικές μέρες σχετικά με το θέμα “πραγματικά δε νομίζω να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ (το δικό τους λειτουργικό σύστημα). Υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τους συνεργάτες μας και το λειτουργικό τους σύστημα και το ίδιο ευχαριστημένοι είναι και οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας“.

Οι κινήσεις ενάντια στην Huawei είναι αντίστοιχες με αυτές που είχαν επιβληθεί στην ZTE για παραβίαση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν και οδήγησαν στην απαγόρευση πώλησης των προϊόντων της εταιρείας σε διάφορα μέρη του κόσμου κάτι που “γονάτισε” οικονομικά τον κινεζικό κολοσσό.

Αυτό που “φοβάται” η Huawei είναι ένα αντίστοιχο εμπάργκο στην προμήθεια εξαρτημάτων, καθώς αν και τα περισσότερα εξαρτήματα και τους επεξεργαστές της τα κατασκευάζει η ίδια για τα κινητά, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα εξαρτήματα των laptop της για τα οποία προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες από την Intel.

Με το 50% των πωλήσεων της Huawei να προέρχεται από την Κινεζική αγορά, στην οποία δεν υπάρχει το Play Store, ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων της θα παραμείνει εξασφαλισμένο. Όμως η απαγόρευση θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στις διεθνείς της βλέψεις και ειδικά στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως έχει διαρρεύσει, η Huawei θα έχει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές εφαρμογών εκτός Play Store , όμως δεν είναι σίγουρο κατά πόσο οι καταναλωτές θα θελήσουν να ακολουθήσουν αυτή την οδό και να συνεχίσουν να στηρίζουν την εταιρεία, ενώ κανείς δεν έχει δει ακόμα και το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, με το μόνο που έχει κυκλοφορήσει σχετικά να είναι το γεγονός ότι “τρέχει” χωρίς προβλήματα και συνεργάζεται τέλεια με τα κινητά της.

Όμως αν και στην Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας η Huawei δεν αντιμετωπίσει πρόβλημα με το λειτουργικό της, στην Ευρώπη το πρόβλημα αυτό θα εμφανιστεί και θα είναι έντονο καθώς πολύ δύσκολα οι καταναλωτές θα εμπιστευθούν κάτι που δεν έχει την σφραγίδα και την πιστοποίηση της Google.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις