Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το μεγαλύτερο νορβηγικό συνταξιοδοτικό fund “αποχωρεί” από εταιρείες σχετιζόμενες με αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια

Το KLP, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι θα “αποχωρήσει” από εταιρείες που παράγουν έσοδα από αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια.

Το fund, με 80 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, προχωράει σε μια αποεπένδυση 320 εκατ. δολαρίων, πουλώντας τις μετοχές που έχει σε εταιρείες με έσοδα προερχόμενα (πάνω από 5%) από τους συγκεκριμένους τομείς. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές είναι οι AB InBev, LVMH, Heineken, Greene King και Diageo.

“Το θέμα δεν είναι απλώς το τι δίνει τη μεγαλύτερη απόδοση, αλλά και οι επενδύσεις μας να συμβάλουν στη θετική και βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sverre Thornes. “Διαχειριζόμαστε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερους από 1 εκατ. Νορβηγούς. Είναι μια μεγάλη ευθύνη και επομένως εξετάζουμε τακτικά αν το κάνουμε αυτό με τρόπο αρκετά καλό”, συμπλήρωσε.

Η εταιρεία παραπέμπει σε στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι στη Νορβηγία περισσότερο από το 50% των περιστατικών βίας είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ τα σχετιζόμενα με το αλκοόλ έξοδα στην χώρα εκτιμώνται σε 2 δισ. δολάρια ετησίως.

Πάνω σε αυτό, ο Thornes πρόσθεσε: “Ο εθισμός στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά καθώς και μεγάλο κόστος για την κοινωνία. Θέλουμε να επενδύσουμε σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε έναν ασφαλή και καλύτερο κόσμο για όλους”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις