Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CapsuleT Accelerator: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τον επιταχυντή του Ξ.Ε.Ε

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) προχώρησε στη δημιουργία του CapsuleT, του πρώτου ελληνικού επιταχυντή για Startups που προσφέρουν τεχνολογικές εφαρμογές και λύσεις στον τουρισμό.

Στόχος του είναι να φέρει κοντά τις startups που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά με τους ηγέτες και επενδυτές του χώρου, προκειμένου να δημιουργηθεί υπεραξία και για τις δύο πλευρές και, κατ’ επέκταση και για τη χώρα.

Η «κάψουλα» του τουρισμού εγκαινιάστηκε στις 10 Απριλίου και είναι έτοιμη να «τρέξει» τον πρώτο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης το προσεχές Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος), που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του επιταχυντή στην Καλλιθέα.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουλίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια επιλογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, αλλά και το απαραίτητο υλικό που χρειάζεται, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα

– Οι αιτούντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν ελληνική ιθαγένεια ή μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα (αυτό αφορά τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας).
– Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ομάδες ή εταιρείες, κι όχι μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα.
– Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο του τουρισμού και να διαθέτουν:
• μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση (business plan and proposition),
• να έχουν τουλάχιστον ένα λειτουργικό πρωτότυπο (prototype ή MVP) για να παρουσιάσουν πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα και
• μία ομάδα με τουλάχιστον 2 ιδρυτικά μέλη για να υποστηρίξουν την επιχείρηση.

Οι ομάδες που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιούν εφαρμογές και λειτουργικά πρότυπα (prototypes), προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία να είναι σχετικά με τους στόχους και την θεματική ενότητα του Προγράμματος, ήτοι εφαρμογές και λύσεις για τον τουριστικό κλάδο ξενοδοχίας και εστίασης, τουριστικών μεταφορών, μηχανές αναζήτησης, κρατήσεων και ηλεκτρονικών τουριστικών γραφείων, τουριστικών δραστηριοτήτων, ξεναγήσεων και εκδηλώσεων, εφαρμογές και λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, εξειδικευμένων λύσεων επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών. Ενδεικτικά οι κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: Internet & web platforms, Mobile apps, Chatbots, Software, Hardware, Energy solutions, Mobility & Transportation solutions, Blockchain solutions, AI solutions, Big Data, Internet of Things.

Σημειώνεται πως η διάρκεια του Προγράμματος Επιτάχυνσης είναι 3 μήνες, με τη δυνατότητα για τις Startups που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να μπορούν να παραμείνουν ως ένοικοι για επιπλέον 3 μήνες και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του επιταχυντή δωρεάν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως εργαστήρια/σεμινάρια (workshops) και συναντήσεις καθοδήγησης (mentoring), ενώ επίσης σημαντικό κομμάτι του αποτελούν οι τοπικές εκδηλώσεις, οι ευκαιρίες παρουσιάσεων και οι συναντήσεις με ειδικούς του τουρισμού (meetups), επισκέψεις σε χώρους του κλάδου, αλλά και δραστηριότητες δικτύωσης.

Επιπλέον, οι εξωστρεφείς δραστηριότητες -μέσα από συνέδρια μάθησης/εκπαίδευσης και δικτύωσης, συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις και αντιπροσωπείες στο εξωτερικό- αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο-κλειδί του προγράμματος, προκειμένου να συνδεθούν οι ελληνικές ομάδες με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προσφέρεται στους επιλεγμένους υποψηφίους δωρεάν και χωρίς καμία άλλη οικονομική απαίτηση (ίδια κεφάλαια ή μετοχές από την εταιρεία τους). Επιπλέον, με τη λήξη του προγράμματος οι εταιρείες θα λάβουν και χρηματικά έπαθλα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Περίοδος Αιτήσεων: 5 Ιουνίου με 15 Ιουλίου
Περίοδος Αξιολόγησης: 15 Ιουλίου με 1 Σεπτεμβρίου
Περίοδος Προγράμματος Επιτάχυνσης
Ένταξη στο τρίμηνο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει σεμινάρια, συμβουλευτική καθοδήγηση, πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Επιταχυντή, ευκαιρίες δικτύωσης και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.ά.
Ολοκλήρωση και Επιβράβευση

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εταιρείες διαγωνίζονται για τα τελικά χρηματικά έπαθλα ως μια επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη και γίνονται επίσημο μέλος της κοινότητας του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις