Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δύο πανευρωπαϊκά βραβεία για την μαθητική «επιχείρηση» Saveat του ΣΕΝ

Η μαθητική «επιχείρηση» Saveat από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού κατάφερε να ξεχωρίσει στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement JA Europe Company of the Year Competition 2019 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην πόλη Lille της Γαλλίας και να κερδίσει δύο βραβεία.

Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Αθηνά Λορεντζιάδη, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Στέλιος Μπουλιτσάκης-Λογοθέτης και η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Ειρήνη Τάσση, «στελέχη» της Saveat, κατέκτησαν το βραβείο «Αριστείας στην Τεχνολογία – Excellence in IT Award» από την ΑT&Τ και ο Στέλιος το «Leadership Award – Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» μαζί με 9 παιδιά από άλλες χώρες.

Η Saveat, που είχε κερδίσει στις 6 Μαΐου το 1ο Πανελλαδικό Βραβείο 2019 από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα (www.saveat.gr) που καταγράφει τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ και τα προσφέρει σε πολύ χαμηλές τιμές λίγο πριν λήξουν, με αποτέλεσμα να καταπολεμά το μεγάλο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και να εξοικονομεί χρήματα για τα νοικοκυριά αλλά και τα σούπερ μάρκετ.

Στο Τελικό -που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- συμμετείχαν 40 ομάδες (200 μαθητές και μαθήτριες) και απονεμήθηκαν συνολικά 9 βραβεία. Με τη βράβευσή της, η ελληνική Saveat συγκαταλέγεται στις 9 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ευρώπης! Συνολικά στο «Τhe Company Programme» του JA Europe συμμετείχαν φέτος 345.000 παιδιά από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η βράβευση της Saveat

Η κριτής της ΑΤ&Τ, Ruth Agyei, λίγο πριν ανακοινώσει το νικητή του βραβείου «Excellence in IT Award» επαίνεσε την χρήση έξυπνης τεχνολογίας στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, με μια ιδέα που παράλληλα με την κοινωνική της ευαισθησία έχει και μεγάλη επιχειρηματική προοπτική.

«Νιώθουμε πάρα πολύ ευγνώμονες για αυτή τη βράβευση», είπε ο Στέλιος Μπουλιτσάκης Λογοθέτης που λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει και βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Η τεχνολογία είναι το μέλλον και αποτελεί το πιο σπουδαίο εργαλείο για να επιτελέσει κάποιος σημαντικό κοινωνικό έργο. Αυτό θελήσαμε να κάνουμε ως «επιχείρηση», να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για το κοινό καλό, για να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Αυτό το βραβείο είναι η αναγνώριση από έναν σπουδαίο οργανισμό ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους μας υποστήριξαν και φυσικά το Junior Achievement», κατέληξε.

Οι καθηγητές των παιδιών, Θάνος Καραμήτσας και Ελένη Μαρκοπούλου, που βρέθηκαν στην βράβευση, δήλωσαν: «Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι και συγκινημένοι για την εξαιρετική προσπάθεια και παρουσία των μαθητών μας στον Τελικό του JA Europe. Το βραβείο που έλαβε η Saveat από την AT&T, την εταιρεία που ίδρυσε το Junior Achievement, με τον τιμητικό χαρακτηρισμό “business ready” επιχείρηση, επισφραγίζει τον προσανατολισμό του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού στην επιχειρηματική – βιωματική εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε και τους 62 μαθητές του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας για τη σκληρή δουλειά τους και να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση του Σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε μας βήμα. Είμαστε ευτυχισμένοι που συμμετέχουμε σε μία εμπειρία που αλλάζει τις ζωές των μαθητών και των καθηγητών και ευχαριστούμε την ομάδα του ΣΕΝ/JA GREECE για την ευκαιρία που μας έδωσε και την υποστήριξη που μας παρείχε».

“Σερί” βραβεύσεων για τις ομάδες του ΣΕΝ/JA Greece

Η διπλή βράβευση της Saveat είναι η τρίτη στη σειρά επιτυχία ελληνικής ομάδας φέτος σε διεθνή διαγωνισμό του Junior Achievement. Είχε προηγηθεί η βράβευση της Solmeyea στον τελικό του JA Εurope Enterprise Challenge 2019 και της Mnemon στον 5ο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Μαθητικής Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay.

«Μετά τις διακρίσεις των ομάδων μας στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up και τον Παγκόσμιο Διαδικτυακό Μαθητικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας-SIR, η σχολική χρονιά κλείνει με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Europe, Aργύρης Τζικόπουλος και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες επιτυχίες της φετινής χρονιάς αναγνωρίζονται πλέον εντός και εκτός Ελλάδας. Ο πήχυς έχει ανέβει ήδη ψηλά και εργαζόμαστε έντονα στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης και αναβάθμισης των προγραμμάτων μας και της ποσοτικής μεγέθυνσης, με στόχο η εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Μαζί με τον Αργύρη Τζικόπουλο, στη Lille βρέθηκε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Mαρία Γιαννέτου και η υπεύθυνη του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, Ελένη Χελιώτη.

«Η διπλή διάκριση της SAVEAT, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αντανακλά ακριβώς την ουσία του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης και επισφραγίζει τις προσπάθειες, την αφοσίωση και το πάθος που επέδειξαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς» δήλωσε η Ελένη Χελιώτη και τόνισε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσα από το πρόγραμμά μας αναδείχθηκε μια επιχειρηματική ιδέα με τόσο ευρεία δυναμική και τέτοια ωριμότητα, που στάθηκε ικανή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα παραπάνω από επάξια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε η επιχείρηση «Entella» από την Τουρκία με έναν μηχανισμό που βοηθά στον καθαρισμό του βυθού στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια από τα σκουπίδια.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων του διαγωνισμού γιορτάσθηκαν και τα 100 χρόνια του Junior Achievement Worldwide, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού, Asheesh Advani. O κ. Αντβάνι επισκέφθηκε το περίπτερο της Saveat και χαρακτήρισε την ιδέα και την υλοποίησή της από τα παιδιά «ευφυέστατη».

To Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί τις νέες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» που θα δημιουργηθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών 15 έως 18 ετών. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις