Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέο δορυφορικό ραντάρ εντοπίζει γέφυρες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν

Ερευνητές της NASA και του University of Bath ανέπτυξαν ένα σύστημα προειδοποίησης, βασισμένο σε δορυφόρους, το οποίο εντοπίζει τις γέφυρες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, από το διάστημα.

Tο σύστημα, το οποίο συνδυάζει δεδομένα από μια νέα γενιά δορυφόρων με τους κατάλληλους αλγόριθμους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ή κατασκευαστές ως προειδοποιητικό εργαλείο ή ως ένδειξη του αν ένα μεγάλο έργο υποδομής είναι ασφαλές.

Η ομάδα ειδικών έλεγξε την τεχνική εξετάζοντας 15 χρόνια δορυφορικής απεικόνισης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα της Ιταλίας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε τον Αύγουστο του 2018, σκοτώνοντας 43 άτομα. Η έρευνα έδειξε ότι η γέφυρα παρουσίαζε σημάδια κάμψης κατά τους μήνες πριν από την τραγωδία.

Η Dr. Giorgia Giardina, καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Η κατάσταση της γέφυρας είχε εξεταστεί στο παρελθόν, αλλά χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές πληροφορίες μπορέσαμε να δούμε για πρώτη φορά την παραμόρφωση που προηγήθηκε της κατάρρευσης. Αποδείξαμε ότι είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, ειδικά τον συνδυασμό διαφορετικών δεδομένων από τους δορυφόρους, με ένα μαθηματικό μοντέλο, για να ανιχνεύσουμε τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης ή παραμόρφωσης».

Ενώ οι τρέχουσες τεχνικές δομικής παρακολούθησης μπορούν να εντοπίσουν σημάδια κίνησης σε μια γέφυρα ή ένα κτίριο, εστιάζουν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία όπου τοποθετούνται αισθητήρες. Η νέα τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση μιας ολόκληρης δομής σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Η Dr. Giardina πρόσθεσε: «Οι δορυφόροι που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν για αυτή την έρευνα μπορούσαν να δημιουργήσουν εικόνες ραντάρ με ακρίβεια περίπου ενός εκατοστού. Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα με ακρίβεια ενός χιλιοστού – και ίσως ακόμα καλύτερα, εάν οι συνθήκες είναι σωστές. Η διαφορά είναι σαν τη μετάβαση σε μια τηλεόραση Ultra-HD – τώρα έχουμε το επίπεδο λεπτομέρειας που απαιτείται για την αποτελεσματική παρακολούθηση των δομών».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις