Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Bitcoin καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα!

Έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για πολλούς λόγους: από τις διακυμάνσεις στην τιμή του μέχρι την εμπλοκή του σε παράνομες συναλλαγές. Πλέον, οι επικριτές του έχουν ένα ακόμη πρόβλημα να του καταλογίζουν: την καθαρή ποσότητα ενέργειας που απαιτεί για τη λειτουργία του.

Ο λόγος για το Bitcoin, το οποίο σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge, χρησιμοποιεί 61,76 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περισσότερες από πολλές χώρες του κόσμου και περίπου το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο, το οποίο εκτιμά το επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιεί το δίκτυο κρυπτογράφησης, το bitcoin καταναλώνει τόση ενέργεια, όσο ολόκληρη η Ελβετία.

Η Τσεχική Δημοκρατία καταναλώνει περίπου 62,34 TWh, ενώ η Ελβετία καταναλώνει ετησίως 58,46 TWh. Στην πραγματικότητα, αν το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη. Αρκεί να πούμε ότι το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία.

Όλη αυτή η “δίψα” για ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι μια διαδικασία, όπου τα μηχανήματα συνδέονται με το Διαδίκτυο, για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, η οποία περιλαμβάνει την επίλυση παζλ. Ορισμένοι “ανθρακωρύχοι” του bitcoin έχουν μετεγκατασταθεί ακόμα και σε μέρη, όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια είναι άφθονη εκεί, ενώ και ο κρύος αέρας της Αρκτικής βοηθάει στην ψύξη.

Ένας στους δέκα καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα

Εκτός από την ενεργοβόρα τους λειτουργία, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν “terra ingognita” για τους καταναλωτές, οι οποίοι, αν και σταδιακά ενημερώνονται για την ύπαρξή τους, έχουν ελλιπή γνώση γι’ αυτά και επιφυλακτικότητα για τη χρήση τους. Μέχρι στιγμής, τέσσερις στους πέντε (81%) καταναλωτές δεν έχουν αγοράσει ποτέ κρυπτονόμισμα, γεγονός που υπογραμμίζει το πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να γίνει αποδεκτό ως μία συνηθισμένη μορφή πληρωμής ή επένδυσης. Μάλιστα, ο ρυθμός με τον οποίο “υιοθετούνται” τα κρυπτονομίσματα από τους καταναλωτές, παγκοσμίως, επιβραδύνεται. Σήμερα, λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) απαντούν θετικά στην ερώτηση αν έχουν κάποια γνώση των κρυπτονομισμάτων, ενώ μόνο ένας στους δέκα (10%) κατανοεί πλήρως τον τρόπο που λειτουργούν.

Νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο (35%) των καταναλωτών πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα είναι μία μόδα με την οποία δεν αξίζει να ασχοληθούμε. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια άλλη κοινή αντίληψη μεταξύ των καταναλωτών ότι οι κυβερνο-εγκληματίες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους, με περίπου έναν στους πέντε (19%) να σχολιάζει πως έχει βιώσει επιθέσεις από hackers κατά τη διάρκεια συναλλαγών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο sepe.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις