Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέο ρομποτικό “σορτς” κάνει την άσκηση πιο αποδοτική

Ο αθλητικός εξοπλισμός, εδώ και καιρό, δείχνει να αναβαθμίζεται σημαντικά ενσωματώνοντας μερικές από τις τελευταίες τεχνολογίες και αξιοποιώντας τις προς όφελος του χρήστη.

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για το «έξυπνο» αθλητικό παπούτσι της Under Armour το οποίο σχεδιάστηκε να μετράει την πίεση του αίματος και να βοηθάει αυτόν που το φοράει να επανέλθει πιο γρήγορα μετά τη γυμναστική. Ακόμα πιο πρόσφατα, είδαμε τα νέα παπούτσια Adapt Huarache της Nike, τα οποία ανταποκρίνονται σε φωνητικές εντολές μέσω της Siri και του Apple Watch.

Τώρα ένα νέο προϊόν, που μοιάζει με ένα ποδηλατικό σορτς “έρχεται” να κάνει το περπάτημα και το τρέξιμο πιο αποδοτικό ενεργειακά. Ο Philippe Malcolm στο Πανεπιστήμιο Nebraska Omaha στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μια “στολή”, η οποία μειώνει την ενέργεια που καταναλώνεται στο περπάτημα κατά 9% και την ενέργεια που δαπανάται στο τρέξιμο κατά 4%.

Ο εξοπλισμός, ζυγίζει 5 κιλά και αποτελείται από δύο υφασμάτινες ζώνες που “τυλίγονται” γύρω από τους μηρούς και συνδέονται με μια τρίτη υφασμάτινη ζώνη που τοποθετείται στη μέση. Η “στολή” χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που υπάρχει στον κορμό του χρήστη για να ανιχνεύσει αν αυτός περπατάει ή τρέχει, ενώ οι αισθητήρες στους μηρούς ανιχνεύουν αλλαγές στη θέση των ποδιών. Ένας μικρός “κινητήρας” στο πίσω μέρος της φόρμας αρχίζει να τραβάει ένα καλώδιο ακριβώς πριν το μπροστινό πόδι του χρήστη χτυπήσει το έδαφος, βοηθώντας το σώμα να πραγματοποιήσει την κίνηση και μειώνοντας την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για να παραχθεί αυτή η δύναμη.

Ο Malcolm και η ομάδα του δοκίμασαν τον εξοπλισμό σε εννέα συμμετέχοντες, οι οποίοι περπάτησαν 450 μέτρα σε διάστημα 5 λεπτών και έτρεξαν 750 μέτρα σε 5 λεπτά (σε διαδρόμους), με τη συσκευή ενεργοποιημένη και απενεργοποιημένη. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι προς το παρόν μέτρια και το επόμενο στάδιο της έρευνας θα απαιτήσει μεγαλύτερες χρονικές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν το προϊόν μπορεί να βοηθήσει έναν χρήστη να τρέξει γρηγορότερα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις