Μπορεί να βλέπουμε αυτόνομα αυτοκίνητα, μικρότερων και μεγαλύτερων εταιρειών, να βγαίνουν ήδη στους δρόμους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα γύρω από αυτά.

Ένα εξ αυτών, το οποίο είναι και ιδιαίτερα σημαντικό είναι η (μη) αναγνώριση οδηγικών συμπεριφορών, η κατανόηση δηλαδή του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται κάθε οδηγός στον δρόμο και η ανάλογη ‘αντίδραση” εκ μέρους του αυτόνομου οχήματος.

Η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τώρα δεν φαίνεται να ξεχωρίζει συμπεριφορές και εκλαμβάνει κάθε αυτοκίνητο ως “ίδιο”, κάτι που προφανώς δεν ισχύει αφού η κίνηση του αυτοκινήτου εξαρτάται από τον εκάστοτε οδηγό.

Νέα έρευνα του MIT εξετάζει ακριβώς αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τον τρόπο με τον οποίο τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να προβλέπουν τη συμπεριφορά των οδηγών που “συναντούν”. Η πρόβλεψη αυτή, βέβαια, προϋποθέτει έναν αριθμό κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι δύσκολο να εμφυσήσει κάποιος σε μηχανές. Γι’ αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαλεία από την κοινωνική ψυχολογία για να βοηθήσουν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης να κατατάξει τις συμπεριφορές οδηγών σε “εγωιστικές” και “ανιδιοτελείς” (selfish & selfless).

Το σύστημα “κλήθηκε” να παρατηρήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων κατά την οδήγηση και ήταν στη συνέχεια σε θέση να προβλέψει καλύτερα τις κινήσεις άλλων αυτοκινήτων, στην περίπτωση, για παράδειγμα μιας αριστερής στροφής που γίνεται χωρίς την ύπαρξη σηματοδότη που την επιτρέπει, με 25% μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι στο παρελθόν.

“Η συνεργασία με και γύρω από τον άνθρωπο σημαίνει να υπολογίσουμε τις προθέσεις του προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του”, δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Wilko Schwarting, επικεφαλής της νέας δημοσίευσης του Πανεπιστημίου. «Η τάση των ανθρώπων να είναι υπέρ της συνεργασίες ή ανταγωνιστικοί συχνά εξαπλώνεται στο πώς συμπεριφέρονται ως οδηγοί. Σε αυτήν την έρευνα προσπαθήσαμε να καταλάβουμε αν αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσαμε πραγματικά να ποσοτικοποιήσουμε».