Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεχωριστές και ώριμες ιδέες στον ελληνικό τελικό “JA Start Up” του ΣΕΝ/JA Greece

Ο οργανισμός Junior Achievement Worldwide έχει μακρόχρονη ιστορία, πάνω απο 100 χρόνια, στην προώθηση και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, απο το δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, 1η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ο ελληνικός τελικός διαγωνισμός «JA Star UP» απο το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και την υποστήριξη της Metlife, στον Ελληνικό Κόσμο, με τη πρώτη ομάδα να εκπροσωπεί την χώρα μας στους τελικούς του Ελσίνκι στα τέλη Ιουλίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «JA Start Up» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με πέντε πανεπιστήμια της χώρας μας, μαζί με άλλα 300 σε όλη την Ευρώπη, όπου οι συμμετέχοντες φοιτητές δημιούργησαν ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες και τις παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή και στο κοινό.  Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΠανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΠανεπιστήμιο Πειραιά,  Ιόνιο Πανεπιστήμιο  και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι τα πέντε ιδρύματα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να έχει τις περισσότερες συμμετοχές.
Συνολικά 60 ομάδες και 200 άτομα συμμετείχαν στο ελληνικό πρόγραμμα, και 15.000 σε όλη την Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των ιδεών του συγκεκριμένου διαγωνισμού μετατρέπονται σε Startups.

Fotis-Koutouvelis-Intale

Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε μια σύντομη παρουσίαση ο συνιδρυτής της intale, Φώτης Κουτουβέλης, όπου ξετύλιξε την ιστορία της πετυχημένης εταιρείας σήμερα με 3 εκατ. δολ. χρηματοδοτήσεων και ένα αναπτυσσόμενο πελατολόγιο στη μικρή λιανική, περιγράφοντας πως με 50 ευρώ, την ενίσχυση της οικογένειας και πολύ τρέξιμο και προσωπική εργασία, ξεπεράστηκαν βήμα – βήμα τα φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια φτάνοντας η εταιρεία εκεί που είναι σήμερα.

Αυτό όμως που προσωπικά με χαροποίησε είναι ότι παρουσιάστηκαν διαφορετικές ιδέες γύρω από ξεχωριστά προϊόντα δείχνοντας ότι οι νέοι σήμερα ξεφεύγουν από το «πρότυπο» των Apps και των marketplaces, εστιάζοντας σε αγορές που μπορούν να φέρουν κέρδη με προϊόντα που έχουν προοπτική να ξεχωρίσουν.

Επίσης είχε γίνει πολύ καλή μελέτη του αντραγωνισμού και όλες οι ιδέες κάλυπταν κενα και είχαν συγκροτημένο επιχειρηματικό πλάνο, με εξαίρεση ίσως τα αρχικά κεφάλαια που χρειάζονται για την ανάπτυξη του MVP.

Για παράδειγμα η πρώτη ομάδα, η Park Allou, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, δημιούργησε ένα έξυπνο κολονάκι για το πεζοδρόμιο με αισθητήρες όπου ελέγχουν αν θέσεις πάρκινγκ για άτομα με αναπηρία ή διαβάσεις εμποδίζονται από αυτοκίνητα. Η Park Allou θα πάει Φινλανδία τέλος Ιουλίου όπου θα διαγωνιστεί με ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη.

Η δεύτερη ομάδα Mr Bin από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των νοσοκομειακών απορριμάτων με σένσορες στους κάδους.

Collar_Pet_JA_Startup

Η τρίτη ομάδα Collar Pet, επίσης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, παρουσίασε ένα περιλαίμιο για κατοικίδια όπου ελέγχει τη θέση τους, τις κινήσεις τους, την θερμοκρασία και τους παλμούς τους ενώ μπορεί να αποδώσει ήχους και δονήσεις για να εκπαιδεύσει τον σκύλο. Επίσης συνδέεται και με έναν αυτόματο τροφοδότη φαγητού για απομακρυσμένο έλεγχο της ποσότητας του φαγητού μέσω εφαρμογής.

Τέλος, η Modus από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο η οποία κατέλαβε και αυτή τη τρίτη θέση, έφτιαξε μια έξυπνη διασυνδεδεμένη και όμορφη τσάντα ενισχυμένη με μεταλλικό πλέγμα για να μην σκίζεται από κλέφτες αλλά και με μικρές και ελαφριές συσκευές εντοπισμού πολύτιμων και σημαντικών αντικειμένων, όπως το κινητό τηλέφωνο και το πορτοφόλι, τα οποία αν ξεχάσουμε κάπου μας έρχεται ειδοποίηση στο Smartphone. Επίσης περιλαμβάνεται και κλείδωμα μέσω δαχτυλικού αποτυπώματος. H παρουσίαση της ιδέας ήταν εξαιρετική με την ομάδα να είναι έτοιμη να βάλει σε παραγωγή την τσάντα με την πρώτη αγορά-στόχος μάλιστα να είναι αυτή της Αγγλίας.

Modus_JA_Startup

Οι υπόλοιπες ομάδες:

BeLocal: μια τουριστική πλατφόρμα σε App για τοπικές πληροφορίες και προτάσεις.
Earther: μια πλατφόρμα διασύνδεσης και πληροφόρησης για μετανάστες εντός της Ε.Ε. και όχι μόνο.
Semiotics: Μια εφαρμογή πολιτιστικής πληροφόρησης φωτογραφίζοντας τις καφέ πινακίδες στο δρόμο με το Smartphone.
SunPacked: μια τσάντα πλάτης για πεζοπόρους με έυκαμπτο ηλιακό συλλέκτη για φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και GPS.
Τέλος, οι ομάδες Park Allou και Mr Bin πέρασαν αυτόματα στην δεύτερη φάση του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις