Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H αγγλική startup πυρηνικής σύντηξης Tokamak Energy συγκεντρώνει 50 εκατ. δολάρια

Η Tokamak προσπαθεί να δημιουργήσει μια εμπορική τεχνολογία σύντηξης, χρησιμοποιώντας μαγνήτες υψηλής θερμοκρασίας (HTS) υπεραγώγιμους μέσα σε "Tokamaks".

Η βρετανική startup πυρηνικής σύντηξης Tokamak Energy συγκεντρώνει περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια σε μια νέα Series C χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα αρχεία του Companies House που ελήφθησαν από το Beauhurst και επιβεβαιώθηκαν στο Sifted από την εταιρεία.

Η αύξηση περιελάμβανε αρκετούς υφιστάμενους υποστηρικτές μαζί με νέους επενδυτές και στρατηγικούς εταίρους, ανέφερε στο Sifted η εταιρεία.

Στους προηγούμενους επενδυτές περιλαμβάνονται η Legal & General Capital, ο Hans-Peter Wild — ο ιδρυτής της μάρκας ποτών Capri Sun — και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης David Harding. Πριν από τον Δεκέμβριο, ο Tokamak είχε πάρει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες επενδυτές και 50 εκατομμύρια δολάρια από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η δραστηριότητα της εταιρείας

Η Tokamak προσπαθεί να δημιουργήσει μια εμπορική τεχνολογία σύντηξης, χρησιμοποιώντας μαγνήτες υψηλής θερμοκρασίας (HTS) υπεραγώγιμους μέσα σε “Tokamaks”. Αυτές είναι συσκευές που δημιουργούν μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης, χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό πεδίο για να συγκρατούν το πλάσμα σε σχήμα “ντόνατ”, ενώ περνάει ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από αυτό.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο σφαιρικός αντιδραστήρας σύντηξης είναι πιο αποδοτικός από το συμβατικό σχήμα Τokamak, που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει με χαμηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος και σε μικρότερη κλίμακα.

Θεωρητικά οι αντιδράσεις σύντηξης μπορούν να παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας πολύ πιο αποτελεσματικά από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ορυκτά καύσιμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνολογία απέχει πολύ από το να τεθεί σε κυκλοφορία στην αγορά. Η Tokamak αναφέρει ότι πριν από το 2030 δε θα μπορέσει να πουλήσει την ισχύ σύντηξης.

Μέχρι τότε, επιδιώκει να κερδίσει έσοδα από την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας μαγνητών HTS που βοηθά στην τροφοδοσία των αντιδραστήρων της, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ισχυρών μαγνητικών πεδίων και υψηλής ηλεκτρικής απόδοσης σε διάφορες περιπτώσεις χρήσης.

Η εταιρεία θα στοχεύσει τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων εταιρειών πυρηνικής σύντηξης, της επιστημονικής έρευνας, της ιατρικής, της βιομηχανίας και της θαλάσσιας πρόωσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις