Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κασάπης – Ξανθοπούλου, Apollo Green Solutions: Παρέχουμε ολοκληρωμένες, “με το κλειδί στο χέρι”, λύσεις για κτίρια

Αναφέρονται στα πρώτα βήματα της εταιρείας, στις προκλήσεις που συνάντησαν, στην ενεργειακή μετάβαση και τον πράσινο μετασχηματισμό, στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας και τα σχέδια επέκτασης, καθώς επίσης και στη συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά events με επίκεντρο την ενέργεια και στη διάκριση στο ClimAccelerator, όπου βραβεύτηκε μέσω του προγράμματος στο Hackathon που πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub Athens.

Ο Ραφαήλ Κασάπης, ιδρυτής και CEO της Apollo Green Solutions και η Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου, Head of Operations της εταιρείας, μιλούν στο Startupper.gr, για την καινοτόμο startup που αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης ηλιακής ενέργειας με τη μορφή υπηρεσίας που απευθύνεται σε ιδιώτες, κοινότητες και επιχειρήσεις.

Αναφέρονται στα πρώτα βήματα της εταιρείας, στις προκλήσεις που συνάντησαν, στην ενεργειακή μετάβαση και τον πράσινο μετασχηματισμό, στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας και τα σχέδια επέκτασης, καθώς επίσης και στη συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά events με επίκεντρο την ενέργεια και στη διάκριση στο ClimAccelerator, όπου βραβεύτηκε μέσω του προγράμματος στο Hackathon που πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub Athens. Ήταν μεταξύ των 3 startups που ξεχώρισαν και μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο των 9.000 ευρώ και μια θέση στο Stage 2.

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα της Apollo Green Solutions; Πώς ξεκίνησε και ποιος ήταν ο αρχικός στόχος; Τι ακριβώς προσφέρει η εταιρεία;

Ξεκινήσαμε με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, συνδυάζοντας τη γεωργία και τις ΑΠΕ, αλλά καταλάβαμε γρήγορα ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, όπως η συμφόρηση του δικτύου. Έτσι, αλλάξαμε την ιδέα μας και επικεντρωθήκαμε στα κτίρια των αστικών χώρων.

Παρέχουμε ολοκληρωμένες, “με το κλειδί στο χέρι”, λύσεις για κτίρια αυτή τη στιγμή και ενδεχομένως να ασχοληθούμε και με το κομμάτι της γεωργίας στο κοντινό μέλλον. Προσφέρουμε την ενέργεια ως προϊόν, όπως δηλαδή την λαμβάνετε από τον πάροχό σας, αλλά 100% πράσινη και 100% προσιτή.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει στην καινοτομία, με σκοπό να συνδυάσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μια τεχνολογία/εφαρμογή που θα ενσωματώνεται στο σύστημα, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη διαχείριση της ενέργειας στα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Τι δυσκολίες ή προκλήσεις συναντήσατε στην αρχή και πως τις ξεπεράσατε;

Στην αρχή, αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Αφενός, είχαμε δυσκολίες στην οργάνωση της εταιρείας μας και στον καθορισμό των στόχων μας. Ωστόσο, με προσπάθεια και αφοσίωση, καταφέραμε να ορίσουμε σαφώς το προϊόν μας και τον τρόπο με τον οποίο θα διαφοροποιηθούμε από τους ανταγωνιστές μας.

Επίσης, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις στο να πάρουμε φόρα και να εξελίξουμε την εταιρεία μας. Η εύρεση συνεργατών και η συμμετοχή μας σε διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες και εκθέσεις, μας βοήθησαν να αυξήσουμε την εταιρική μας παρουσία και να κατακτήσουμε μια θέση στην αγορά. Αυτές οι προκλήσεις μας έδωσαν το κίνητρο να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, και να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και να συναντήσουμε άτομα που πιστεύουν σε εμάς αλλά και έμπιστους μέντορες. Το Impact Hub Athens ήταν μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσουμε το
επιχειρηματικό μας ταξίδι.

Έχετε γραφεία σε Ελλάδα και Γερμανία. Υπάρχουν σχέδια για μελλοντική επέκταση και σε άλλες χώρες;

Ναι, η εταιρεία μας έχει γραφεία στην Ελλάδα και τη Γερμανία, και υπάρχουν σχέδια για μελλοντική επέκταση σε άλλες χώρες. Έχουμε την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία στους στόχους μας για τις αρχές του επόμενου έτους.

Η στρατηγική μας είναι να εξαπλώσουμε την παρουσία μας σε χώρες όπου η ανανεώσιμη ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν σημαντικό τομέα ανάπτυξης. Το όραμά μας είναι να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, να επιταχύνουμε την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να
δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Πόσα άτομα απαρτίζουν την ομάδα σας και αν βλέπετε σύντομα να μεγαλώνει αυτή η ομάδα. Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εταιρεία, πού θα θέλατε να φτάσει;

Ξεκινήσαμε με δύο άτομα στην Ελλάδα και προσθέσαμε άλλο ένα στη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα προστέθηκε ένα ακόμη άτομο στην Ελλάδα. Όσο περνάει ο καιρός, θέλουμε η ομάδα σταδιακά να μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει και η επιχείρηση.

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εταιρεία μας είναι να επεκταθούμε σε νέες αγορές, και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πρόσφατο ClimAccelerator ήσασταν μεταξύ των τριών εταιριών που κέρδισαν το χρηματικό έπαθλο και μία θέση στο Stage 2. Πώς νιώθετε για αυτό και τι σημαίνει για σας;

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε ανάμεσα στις τρεις εταιρίες που κέρδισαν το χρηματικό έπαθλο και μια θέση στο Stage 2 του ClimAccelerator. Αυτό αντικατοπτρίζει την αφοσίωση που έχουμε στην καινοτομία και στον αγώνα για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. Ταυτόχρονα επιβεβαιωνόμαστε όταν η δουλειά μας αναγνωρίζεται.

Παράλληλα, η θέση στο Stage 2 μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των τεχνολογιών μας και την προσπάθειά μας να χτίσουμε ένα λίγο διαφορετικό μέλλον, καλύτερο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες που έχετε δημιουργήσει μέχρι τώρα. Επίσης, υπάρχει στο πλάνο σας κάποια επικείμενη νέα συνεργασία ή κάποια εταιρεία με την οποία θα θέλατε να συνεργαστείτε μελλοντικά;

Έχουμε δημιουργήσει σημαντικές συνεργασίες με διάφορους εταίρους στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της βιωσιμότητας. Έχουμε συνεργαστεί με εταιρίες που παρέχουν τεχνολογικές λύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και έχουμε αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με εταιρίες που ειδικεύονται στην εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Στο πλάνο μας για το μέλλον, είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη διαδικτυακή παρουσία μας. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με εταιρίες που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την προώθηση των ανανεώσιμων ενεργειών και τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τις τρέχουσες συνεργασίες, αλλά μπορείτε να παρακολουθείτε τα μέσα δικτύωσής μας για να μαθαίνετε περισσότερες πληροφορίες για τα έργα μας.

Ένα μότο σας, θα μπορούσαμε να πούμε, το οποίο μπορεί κάποιος να δει στη σελίδα της εταιρείας είναι πως κάνετε την πράσινη ενέργεια προσιτή, προσβάσιμη σε όλους. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Το μότο μας αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία μας ότι η πράσινη ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή για όλους. Αυτό το επιτυγχάνουμε με τρεις βασικούς τρόπους. Πρώτον, προσφέρουμε επιλογές πέραν της αγοράς του εξοπλισμού, επιτρέποντας την ενοικίασή του με ένα συγκεκριμένο μηνιαίο αντίτιμο βάση της κατανάλωσης.

Δεύτερον, παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες που ενημερώνουν τον πελάτη για την πράσινη ενέργεια, τις διαθέσιμες επιλογές, τη σημασία της, και πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα πράσινο σύστημα.

Τρίτον, προωθούμε την πράσινη ενέργεια μέσω νέων τεχνολογιών που προσφέρουν στον πελάτη ενίσχυση της ενεργειακής του απόδοσης και τον βοηθούν στη διαχείριση της κατανάλωσής του.

Η πράσινη ενέργεια είναι το παρόν και το μέλλον. Πόσο εύκολο είναι όμως να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση και ο πράσινος μετασχηματισμός;

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ενέργειας και όμως δεν την εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη κινήτρων, πόρων και άλλων εμποδίων που στην Apollo ξεπερνάμε με το προϊόν μας. Για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση, χρειάζονται πολιτικές υποστήριξης από τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς οργανώσεις, καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Οι καταναλωτές πρέπει επίσης να ενημερώνονται και να συμμετέχουν ενεργά στον πράσινο
μετασχηματισμό, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και υιοθετώντας πρακτικές.

Ενώ οι προκλήσεις είναι μεγάλες, η ενεργειακή μετάβαση προσφέρει επίσης ευκαιρίες, όπως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και τη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του
θερμοκηπίου. Η συνεργασία μεταξύ εταιρειών, κυβερνήσεων και καταναλωτών είναι καθοριστική για την επιτυχή υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης και τον πράσινο μετασχηματισμό.

Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας, προκειμένου όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε προσιτή πράσινη ενέργεια.

Συμμετείχατε επίσης στην έκθεση Τρίκαλα EXPO, την πρώτη έκθεση ενέργειας/θέρμανσης στην περιοχή. Πώς θα βοηθήσετε την πόλη να επιτύχει τους στόχους της για να γίνει πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη;

Το Trikala EXPO σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Συνδεθήκαμε από το πρώτο δευτερόλεπτο με τους ντόπιους και διασκεδάσαμε πολύ ανταλλάσσοντας ιδέες, μιλώντας μέχρι και χορεύοντας την τελευταία μέρα.

Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη η οποία είναι γνωστή για τις δράσεις της γύρω από το κομμάτι της βιωσιμότητας και την πρόοδο. Έχουμε σκοπό μαζί με τους αρμόδιους φορείς να υλοποιήσουμε ένα έργο σε ένα σχολείο στο οποίο έχουν γίνει και άλλες δράσεις που έχουν αγκαλιαστεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, και θα μας βοηθήσει πολύ εξοπλιστούμε με εμπειρία, αλλά θα δώσει επίσης τις βάσεις για παρόμοια έργα.

Ευελπιστούμε πως σύντομα θα δημιουργήσουμε και την κατάλληλη εφαρμογή που θα συνοδεύει το σύστημα και θα δίνει αναφορές για την κατανάλωση. Επίσης σημαντική είναι η συμπερίληψη των μαθητών και της κοινότητας στο έργο, μέσα από την ενημέρωσή. Θέλουμε να αυξήσουμε με αυτό τον τρόπο την ανθεκτικότητα της πόλης, κάτι που χρειάζεται αρκετά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Στις 17 Οκτωβρίου θα βρεθείτε στην Κροατία, σε ένα event για την ενέργεια, τις λύσεις που προσφέρονται και όχι μόνο. Πείτε μας για το event και τη συμμετοχή σας σε αυτό.

Φυσικά, το event στην Κροατία είναι μια σπουδαία ευκαιρία για εμάς. Θα συμμετέχουμε σε αυτό για να μοιραστούμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας σχετικά με την πράσινη ενέργεια και τις λύσεις που προσφέρουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έγκαιρα τις κατάλληλες επαφές για τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξής μας, για τα επόμενα χρόνια. Το μέλλον είναι πράσινο και θέλουμε να το εξασφαλίσουμε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις