Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μελέτη IBM: Οι CEOs αγκαλιάζουν το Generative AI 

Αναγνωρίζουν ότι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων τους όσον αφορά την παραγωγικότητα, κατατάσσοντάς τον ως τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητα.

 

Οι μισοί (50%) των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι έχουν ήδη ενσωματώσει το Generative AI σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, περισσότεροι από τους μισούς (57%) των ερωτηθέντων CEOs ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων και το 48% ανησυχεί για την προκατάληψη ή την ακρίβεια των δεδομένων.

Λιγότεροι από ένας στους τρεις Διευθύνοντες Συμβούλους (28%) που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο του Generative AI στο εργατικό δυναμικό τους, ενώ το 36% δηλώνει ότι σκοπεύει να το πράξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη του τομέα Institute for Business Value της IBM, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί από τους CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα:

Αναγνωρίζουν ότι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων τους όσον αφορά την παραγωγικότητα, κατατάσσοντάς τον ως τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητα. Ωστόσο, οι CEOs μπορεί να αντιμετωπίσουν βασικά εμπόδια καθώς αγωνίζονται να εκσυγχρονίσουν τους οργανισμούς τους και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το Generative AI.

Η ετήσια μελέτη CEO decision-making in the age of AI, Act with intention, η οποία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, διαπίστωσε ότι τo 75% των ερωτηθέντων CEOs πιστεύουν ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα εξαρτηθεί από το ποιος διαθέτει το πιο προηγμένο Generative AI. Ωστόσο, τα στελέχη σταθμίζουν επίσης τους πιθανούς κινδύνους ή εμπόδια στην τεχνολογία, όπως η προκατάληψη (bias) , η ηθική και η ασφάλεια. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων και το 48% ανησυχεί για την προκατάληψη ή την ακρίβεια των δεδομένων.

Υπάρχει επίσης μια αποσύνδεση μεταξύ των CEOs και των ομάδων τους όσον αφορά την ετοιμότητα ως προς την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μισοί (50%) από τους CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι έχουν ήδη ενσωματώσει το Generative AI σε προϊόντα και υπηρεσίες και το 43% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Generative AI για τη στήριξη των στρατηγικών αποφάσεων. Ωστόσο, μόλις το 29% των εκτελεστικών ομάδων τους συμφωνούν ότι διαθέτουν την εσωτερική τεχνογνωσία για να υιοθετήσουν το Generative AI – μόνο το 30% των ανώτερων στελεχών- εκτός των CEOs -που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους είναι έτοιμος να υιοθετήσει υπεύθυνα το Generative AI.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν το Generative AI, ωστόσο άλλα στελέχη έχουν επιφυλάξεις.

Τρεις στους τέσσερις (75%) Διευθύνοντες Συμβούλους που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι ο οργανισμός με το πιο προηγμένο Generative AI θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι μισοί (50%) των CEOs αναφέρουν ότι ήδη ενσωματώνουν το Generative AI σε προϊόντα και υπηρεσίες. 43% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Generative AI για τη στήριξη στρατηγικών αποφάσεων, ενώ 36% χρησιμοποιούν την τεχνολογία για επιχειρησιακές αποφάσεις.

Ενώ το 69% των ερωτηθέντων CEOs βλέπουν ευρεία οφέλη από το Generative AI σε ολόκληρο τον οργανισμό τους, μόλις το 29% των εκτελεστικών ομάδων τους συμφωνούν ότι διαθέτουν την εσωτερική τεχνογνωσία για να το υιοθετήσουν.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων ανώτερων στελεχών που δεν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους είναι έτοιμος να υιοθετήσει με υπευθυνότητα το Generative AI.

Το Generative AI τροφοδοτεί αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά οι ευρύτερες εκτιμήσεις των επιπτώσεών του στο εργατικό δυναμικό υστερούν

Περίπου το 43% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν μειώσει ή αναδιατάξει το εργατικό δυναμικό τους λόγω του Generative AI, ενώ ένα επιπλέον 28% δηλώνει ότι σχεδιάζει να το πράξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, το 46% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν προσλάβει επιπλέον εργαζόμενους λόγω του Generative AI, με το 26% να δηλώνει ότι σχεδιάζει περισσότερες προσλήψεις στο μέλλον.

Ωστόσο, λιγότεροι από έναν στους τρεις CEOs (28%) που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο του Generative AI στο εργατικό δυναμικό τους, ενώ το 36% δηλώνει ότι σχεδιάζει να το κάνει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις