Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ναταλία Κρίτσαλη (Bloode): Ο εθελοντισμός είναι ο πολιτισμός μας

Η Ναταλία Κρίτσαλη μιλάει στο Startupper.gr, για το Bloode, τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή κοινότητα που συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών για αίμα και αναφέρεται στην εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, 10:00-14:00, σε συνεργασία με την NBG, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σκοπός να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και με στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας στη χώρα μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνονται δραματικά οι ανάγκες, καθώς και την αξία του εθελοντισμού και της πρόληψης σε θέματα υγείας. 

Η Ναταλία Κρίτσαλη, Founder του Bloode, της μη κερδοσκοπικής διαδικτυακής κοινότητας που συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών για αίμα στην Ελλάδα, μιλάει στο Startupper.gr, για το κίνητρο που την ώθησε να δημιουργήσει το Bloode, τη σημασία και τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ξεκινώντας την πορεία της στον επιχειρηματικό στίβο σε μικρή ηλικία.

Επίσης, αναφέρεται στην εκδήλωση που διοργανώνει το Bloode το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, 10:00-14:00, σε συνεργασία με την NBG, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σκοπός να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και με στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας στη χώρα μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνονται δραματικά οι ανάγκες, καθώς και την αξία του εθελοντισμού και της πρόληψης σε θέματα υγείας.

Startupper.gr: Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του Bloode, τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την αιμοδοσία, ένα θέμα ύψιστης σημασίας;

Ναταλία Κρίτσαλη: Το ταξίδι ξεκίνησε όταν βίωσα και εγώ αυτό που βιώνουν ακόμα πολλοί συμπολίτες μας ζουν όταν κάποιος δικός τους, συγγενείς ή φίλος, χρειάζεται αίμα. Η Ελλάδα, είναι δυστυχώς μία από τις λίγες πλέον Ευρωπαϊκές χώρες, που σε ένα σημαντικό ποσοστό εξαρτάται από τους δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους που δίνουν αίμα όταν κάποιος δικός τους ασθενείς το χρειάζεται. Η συνειδητοποίηση αυτής της παθογένειας στη δημόσια υγεία, οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία του Bloode. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2014, ως μία πρωτοβουλία που στόχευε στην ευαισθητοποίηση των νέων για αιμοδοσία. Σήμερα, το Bloode λειτουργεί ως μία πλατφόρμα αιμοδοσίας αλλά και ως ένας φορέας που συμβάλλει στην αλλαγή πολιτικής και δημιουργίας ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος αιμοδοσίας.  

Startupper.gr: Ποιες είναι οι ανάγκες για αίμα αυτή τη στιγμή στη χώρα; Έχουν ανέβει τα ποσοστά της εθελοντικής αιμοδοσίας ή εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα;

Ναταλία Κρίτσαλη: Το 2023, συλλέχθηκαν 570.974 μονάδες αίματος, εκ των οποίων 550.974 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία μας και 20.000 μονάδες παρελήφθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τα άτομα με μεσογειακή αναιμία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Από αυτές τις μονάδες, που έμμεσα υποδηλώνουν τις ανάγκες για αίμα, το 68.7% συλλέχθηκε από εθελοντές αιμοδότες. Αιμοδότες, δηλαδή, που δίνουν αίμα όχι επειδή κάποιος δικός τους χρειάζεται, αλλά εθελοντικά όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Παρότι το ποσοστό εθελοντικής αιμοδοσίας παραμένει χαμηλό, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης που ικανοποιούν στο 100% τις ανάγκες τους για αίμα από εθελοντές αιμοδότες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση. Το 2014, που ξεκινούσαμε το ίδιο ποσοστό άγγιζε το 60%. 

Startupper.gr: Σύμφωνα με όσα έχετε δει και από την εμπειρία σας αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιήστε στον κλάδο μέσω του  Bloode, έχουν εξοικειωθεί οι Έλληνες με τη διαδικασία της αιμοδοσίας; Τι πιστεύετε ότι τους εμποδίζει και τους κάνει διστακτικούς;

Ναταλία Κρίτσαλη: Ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες, και ειδικά οι νέοι, δίνουν αίμα. Υπάρχουν περισσότερες αιμοδοσίες στα πανεπιστήμια, μεγαλύτερη δεκτικότητα σε κοινωνικά μηνύματα και διάθεση για προσφορά. Το βασικό όμως έλλειμμα στην Ελλάδα, δεν είναι ότι δε θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης και οι μύθοι γύρω από την αιμοδοσία. Η εξάρτηση που έχουμε τόσα χρόνια σε ένα σύστημα αιμοδοσίας που λειτουργεί με βάση την επείγουσα ανάγκη, έχει δημιουργήσει μία ψευδαίσθηση, αφενός, ότι όταν κάποιος χρειαστεί αίμα θα χτυπήσει το τηλέφωνο μας και αφετέρου έναν εφησυχασμό ότι υπάρχει ένα μηχανισμός που λειτουργεί. Στην πραγματικότητα όμως, η εξάρτηση μας από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους, δημιουργεί ένα σύστημα αιμοδοσίας ευάλωτο, με συχνές περιόδους με χαμηλή επάρκεια αίματος και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων σε ασθενείς μέσω της μετάγγισης αίματος.

Startupper.gr: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα του  Bloode, πώς ενημερώνονται όσοι επιθυμούν να γίνουν αιμοδότες και τι υπηρεσίες / ενημερώσεις προσφέρει;

Ναταλία Κρίτσαλη: Το Βloode είναι μία ψηφιακή κοινότητα, περισσότερο από μία πλατφόρμα, εθελοντών αιμοδοτών. Μέσα από τα ψηφιακά κανάλια του οργανισμού μπορεί κανείς να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το πού, πότε και πως μπορεί να δώσει αίμα. Μπορεί να απευθύνει οποιοδήποτε ερώτημα για την αιμοδοσία και τη σωστή προετοιμασία και να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια για να δώσει αίμα. Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε ασθενής χρειάζεται αίμα μπορεί να απευθυνθεί στο Bloode για να βοηθήσουμε στην προσπάθεια εύρεσης αιμοδοτών. 

Startupper.gr: Πόσο έχει βοηθήσει το  Bloode στα χρόνια λειτουργίας να ωθήσει τον κόσμο να ενημερωθεί πρωτίστως και μετέπειτα να πάρει την απόφαση να δώσει αίμα;

Ναταλία Κρίτσαλη: Θέλουμε να πιστεύουμε αρκετά. Τα 10 χρόνια λειτουργίας που σύντομα θα κλείσει το Bloode έχουμε διοργανώσει περισσότερες από 200 αιμοδοσίες, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ενημερώσει περισσότερους από 1.000.000 πολίτες για την αιμοδοσία και ευελπιστούμε ότι αυτό έχει οδηγήσει σε αρκετές χιλιάδες αιμοδότες που δίνουν και για πρώτη φορά αλλά και ως μία μικρή υπενθύμιση για να δώσει ένας αιμοδότης ξανά αίμα και σιγά σιγά να γίνει τακτικός εθελοντής αιμοδότης.

Startupper.gr: Ποια είναι η ομάδα που “τρέχει” το  Bloode, ποιο το background τους και πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Ναταλία Κρίτσαλη: Το Bloode ξεκίνησε από μία παρέα μαθητών και στη συνέχεια φοιτητών που ήθελαν με το δικό τους τρόπο να βάλουν ένα λιθαράκι στην αλλαγή. Στην πορεία των 10 χρόνων, η ομάδα ‘ενηλικιώθηκε’ και απέκτησε τη δομή ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Σήμερα,η βασική κινητήριος δύναμη του Bloode είναι η Σταυρούλα Λάμπου, μία δασκάλα με επιχειρηματικό μυαλό που την κέρδισε ο χώρος των startup, της καινοτομίας και του social impact, με την υποστήριξη και δέσμευση της ομάδας που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι πριν 10 χρόνια.

Startupper.gr: Ξεκινήσατε σε νεαρή ηλικία με την εταιρεία. Ποιες δυσκολίες / προκλήσεις αντιμετωπίσατε και πώς τις ξεπεράσατε;  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι πλέον για τις γυναίκες αλλά και κάθε νέο άνθρωπο που ξεκινάει να δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό στίβο να τα καταφέρει; Τι συμβουλή θα τους δίνατε;

Ναταλία Κρίτσαλη: Πράγματι, το Bloode ξεκίνησε όταν ήμουν 19 χρονών, δηλαδή πρωτοετής φοιτήτρια. Οι δυσκολίες στην αρχή, όπως και σε κάθε αρχή, ήταν αρκετές. Από τη μία γιατί στα 19 δεν μπορείς να έχεις εμπειρία και από την άλλη γιατί στα 19 οι περισσότεροι σε αντιμετωπίζουν ως έναν άνθρωπο χωρίς εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν οι συνομιλητές σου ανήκουν σε δημόσιους φορείς, είναι άνθρωποι πολλοί μεγαλύτεροι σε ηλικία και με χρόνια εμπειρίας αλλά και ίσως με μία συσσωρευμένη κούραση από την προσπάθεια να αλλάξουν κάτι σε ένα τόσο συστημικό πρόβλημα. Αυτό που βοήθησε τότε ήταν η επιμονή, το πείσμα που έχει ένα παιδί ακόμα, η ρομαντική αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. 

Αυτή είναι και η μόνη συμβουλή που στα 30 μου πλέον μπορώ να δώσω, να μη χάνουμε αυτή τη παιδική αφέλεια, την νεανική αισιοδοξία απέναντι στις δυσκολίες. Είτε αυτές αφορούν ένα νέο εγχείρημα, ένα νέο ξεκίνημα ή ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που προσπαθούν σε καθημερινή βάση να ισορροπήσουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους που έχουν στην κοινωνία. Οι δυσκολίες είναι εκεί, σε κάθε στάδιο του επιχειρηματικού στίβου ίσως να αλλάζουν, αλλά πάντα υπαρκτές. Η πίστη όμως ότι εμείς μπορούμε να είμαστε η λύση σε αυτές τις δυσκολίες, που θα πυροδοτήσει μία αλλαγή, είναι είναι αρχή για τις αντιμετωπίσουμε. 

 

Startupper.gr: Στις 15 Ιουνίου διοργανώνετε εκδήλωση με την NBG με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Μιλήστε μας για αυτή την πρωτοβουλία, τι θα δούμε, τι δράσεις περιλαμβάνει και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στον κόσμο με αφορμή και την καλοκαιρινή περίοδο που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες;

Ναταλία Κρίτσαλη: Το Σάββατο 15 Ιουνίου, 10:00 – 14:00 δίνουμε ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σε έναν χώρο που υμνεί τον πολιτισμό μας, θέλουμε γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντής Αιμοδότη, να περάσουμε το δικό μας μήνυμα: ο εθελοντισμός είναι ο πολιτισμός μας. Για εμάς, πολιτισμός είναι ο τρόπος ζωής μας, το σύστημα αξιών μας, το πως τοποθετούμαστε ως μονάδες στο κοινωνικό σύνολο. Για αυτό, το Σάββατο, θα δώσουμε αίμα, δίνοντας ζωή στους ανθρώπους με χρόνιες αιματολογικές παθήσεις και θα γνωρίσουμε οργανισμούς που προάγουν τη δημόσια υγεία. Μαζί θα γίνουμε αιμοδότες, δότες μυελού των οστών, θα δωρίσουμε φάρμακα και θα ενημερωθούμε για την καλή υγεία, διατροφή, ψυχολογία και πρόληψη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις