Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Παλαιοχωρινός: O Έλληνας που “φωτίζει” τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο

Η FOTODIASTASI ξεκίνησε από ένα υπόγειο της οδού Κασσάνδρου στη Θεσσαλονίκη για να φτάσει να είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη στο είδος της και η πρώτη στην ποιότητα και στο μέγεθος παραγωγής διακοσμητικών φωτιστικών στον κόσμο, αφήνοντας για τα καλά τη σφραγίδα της στις λαμπερές γιορτές των Χριστουγέννων σε όλη την υφήλιο, τα τελευταία 34 χρόνια.

Τη στιγμή που φτάνω στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας FOTODIASTASI στην ΒΙΠΕ της Σίνδου μια νταλίκα γεμάτη χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φώτα και στολίδια είναι έτοιμη να αναχωρήσει και να διανύσει περισσότερα από 4000 χλμ για να φωτίσει κυριολεκτικά τα Χριστούγεννα των Νορβηγών. Μια άλλη έχει ήδη παραδώσει την προηγούμενη μέρα στους Ιταλούς την παραγγελία, ενώ μια τρίτη ετοιμάζεται να αναχωρήσει την επόμενη μέρα για την Ολλανδία. «Μέχρι και την τελευταία στιγμή στέλνουμε τις παραγγελίες. Μας έχει μείνει τώρα η Τουρκία, την οποία φωτίζουμε σταθερά την τελευταία δεκαετία», μού λέει ο Θεσσαλονικιός ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας «Φωτοδιάσταση Παλαιοχωρινός Ι. Φωτιστικά ΑΒΕΕ», κ. Γιάννης Παλαιοχωρινός, ο οποίος τα τελευταία 34 χρόνια ανάβει τα φώτα των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον πλανήτη στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτεί κάποιος ένα σημείο στις 5 ηπείρους και σε περισσότερες από 80 χώρες της υφηλίου που να μην έχει βάλει τη Χριστουγεννιάτικη σφραγίδα του. Εμπορικά κέντρα, δήμοι, διαφημιστικές εταιρείες και αλυσίδες ξενοδοχείων εμπιστεύονται τη FOTODIASTASI, η οποία εξακολουθεί, όλο και περισσότερο, να γίνεται πόλος έλξης εκατοντάδων δημάρχων και διακοσμητών από κάθε γωνιά τη γης, που αναζητούν κάθε χρόνο πρωτοποριακά σχέδια και αξεπέραστη ποιότητα για να αναδείξουν τα Χριστούγεννα στις πόλεις τους, από το Καζακστάν, το Ομάν και το Μπαχρέιν, μέχρι τη Καλιφόρνια, το Μπέβερλι Χιλς, το Χιούστον και το Τέξας και από το Σίδνεϊ και τη Γουαδελούπη μέχρι το Βόρειο Σέλας και το Γιβραλτάρ…

Στηρίζοντας σταθερά την ελληνική οικονομία

Δεν είναι υπερβολικό να πει κάποιος ότι η εταιρεία FOTODIASTASI αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής διακοσμητικών φωτιστικών στον κόσμο. Ξεκίνησε από ένα υπόγειο 2,20 επί 2,40 στην Κασσάνδρου και σήμερα διαθέτει δυο μονάδες παραγωγής μέσα σε 40 στρέμματα στη Σίνδο και άλλες τρεις μονάδες μέσα σε 100 στρέμματα στη Βουλγαρία, ενώ μια τρίτη μονάδα παραγωγής οικοδομείται ήδη στην περιοχή της Σίνδου. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 500 άτομα μόνιμο και εποχιακό προσωπικό συνολικά και έχει καταφέρει να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο είδος της στον κόσμο και η πρώτη στην ποιότητα και στο μέγεθος παραγωγής.

Στη φωτο ο Γιάννης και ο Δημήτρης Παλαιοχωρινός

«Με πάνω από 30 οριζόντιες και κατακόρυφες μηχανές καλουπώματος με έγχυση και μηχανές κοπής CNC και λέιζερ στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας, δεν είναι τυχαίο που έχουμε διακριθεί για την εξαιρετική δουλειά μας στην επεξεργασία πλαστικών. Οι εγκαταστάσεις μας είναι πέραν κάθε συναγωνισμού. Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το πεντακάθαρο περιβάλλον-το οποίο μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει εύκολα-χρησιμοποιούμε τον πιο σύγχρονο βιομηχανικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στην εταιρία μας διεξάγουμε επίσης διαρκείς έρευνες πάνω σε καινούργια υλικά και διαδικασίες με σκοπό τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και την εφαρμογή τους στην κατασκευαστική διαδικασία», εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας.

Αυτό που διακρίνει την εταιρεία είναι η ανθεκτικότητά της σε κάθε είδους κρίση.  Κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που πέρασε η χώρα μας, η οποία έπληξε σημαντικά τον βιομηχανικό κλάδο, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει όχι μόνο τις θέσεις εργασίας αλλά και τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με εκείνα που υπήρχαν προ κρίσης. Το ίδιο και κατά την πανδημική κρίση, η εταιρεία όχι μόνο άντεξε χωρίς να θέσει σε αναστολή κανέναν εργαζόμενο, αλλά κατάφερε τον μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλη χρονιά και ξεκίνησε να επενδύει ξανά στην Ελλάδα δημιουργώντας ακόμη μια μονάδα παραγωγής.«Επενδύουμε ξανά στην Ελλάδα γιατί βλέπουμε πως η χώρα μας επανέρχεται σε μια τροχιά ανάπτυξης μετά την κρίση και πρέπει να τη στηρίξουμε. Επιδιώκουμε με την καινούργια μονάδα να ενισχύσουμε την παραγωγική διαδικασία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», συμπληρώνει ο κ. Παλαιοχωρινός.

Ο ίδιος αποδίδει την ανθεκτικότητα της εταιρείας του στην “in home” παραγωγή κατά 80% του τελικού προϊόντος που αποτελεί και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. «Η αλήθεια είναι ότι με την πανδημία μουδιάσαμε λίγο, όπως άλλωστε και ολόκληρη η αγορά σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος φοβήθηκε, κλείστηκε στο σπίτι του, οι παραγγελίες ακυρώθηκαν, εκθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν και γενικά χάσαμε ένα μεγάλο τμήμα των παραγγελιών μας, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Εμείς διαθέτουμε στην αγορά περίπου 10.000 κωδικούς προϊόντων τα οποία κατασκευάζουμε εξολοκλήρου στις μονάδες μας υπό τον αυστηρό έλεγχο όλων των σταδίων παραγωγής από το σχέδιο μέχρι την κατασκευή και την τοποθέτηση, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία βίδα. Αυτό μας δίνει μια σχετική αυτονομία, μας απαλλάσσει από τυχόν εξαρτήσεις από προμηθευτές, μας παρέχει μια ασφάλεια και γενικότερα-αν μπορώ να το θέσω έτσι- λειτουργεί και ως μια “ασπίδα” σε παντός είδους κρίσεις, όπως η ενεργειακή που πλήττει και την αγορά διεθνώς» , περιγράφει ο Γιάννης Παλαιοχωρινός.

Δεν είναι τυχαίο το ότι η FOTODIASTASI έχει κατά καιρούς αποσπάσει πολλά βραβεία ποιότητας όπως τα International award “Leader in prestige and quality”, ευρωπαϊκά βραβεία αξιοπιστίας επιχείρησης ή διεθνή βραβεία εξαιρετικής εικόνας επιχείρησης. Η εταιρεία από το 1991 έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 200 πατέντες σχεδίων και προϊόντων. Οι υψηλές πιστοποιήσεις ποιότητας και ιδιαίτερα η αντοχή και η ακαυστότητα των προϊόντων που κάνουν και τη διαφορά στην ασφάλεια χρήσης τους είναι και το βασικό της πλεονέκτημα.

Μεγάλο όχι στην εξαγορά

Ο επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδας θεωρεί πως η επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς εξακολουθεί να υποφέρει από χρόνιες παθογένειες και από καταστρεπτικές πολιτικές των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η FOTODIASTASI συνεχίζει να εμφανίζει ανοδική πορεία περίπου 10% ετησίως με οικονομικά αποτελέσματα που την κατατάσσουν μεταξύ των πλέον κερδοφόρων εταιρειών στην Ελλάδα. Όσο για τη φετινή της χρονιά, αυτή  θα καταγραφεί ούτως ή άλλως στην πλούσια ιστορία των 34 χρόνων της.

Παρότι ο Γιάννης Παλαιοχωρινός έχει δεχτεί κατά καιρούς πιεστικές προτάσεις εξαγοράς της εταιρείας κυρίως από Κινέζους και Γάλλους αλλά και από Αυστριακούς που είναι οι κατεξοχήν ανταγωνιστές του, έχει αρνηθεί και συνεχίζει να αρνείται πεισματικά. «Δεν ήθελα και ούτε θέλω να το συζητήσω καν. Ξέρετε ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει ένα κακό “ελάττωμα”, το συναίσθημα. Δενόμαστε με αυτό που δημιουργούμε, το αγαπάμε, το πονάμε και δεν το αφήνουμε εύκολα. Κάποιος άλλος ευρωπαίος “σωστός” επιχειρηματίας στη θέση μου δεν θα το σκεφτόταν καν. Θα το είχε ήδη πουλήσει και θα είχε πάει παρακάτω σύμφωνα με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας. Εγώ δεν θα το κάνω. Εμένα το όραμά μου είναι να αυξήσω την παραγωγή, να καταξιωθώ ακόμη περισσότερο κυρίως στο εσωτερικό, να γεμίσω τον τόπο μας εργοστάσια και να προσελκύσω εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου», λέει ο ίδιος, ο οποίος δεν σταματά ποτέ. Αμέσως μετά τις γιορτές ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Γερμανία για να λάβει μέρος όπως κάθε χρόνο στη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου του. Από την ώρα που τελειώνουν οι γιορτές μέχρι τα τέλη Φλεβάρη δειγματίζει για να προλάβει τις παραγγελίες που ξεκινούν αρχές του Μάρτη και ολοκληρώνονται μέχρι και τις παραμονές των γιορτών. Μαζί του και ο 21χρονος γιός του Δημήτρης που είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Και μπορεί «η τελειότητα να είναι το πάθος» του έλληνα επιχειρηματία, όπως γράφει και το σάιτ της εταιρείας, το μυστικό όμως της επιτυχίας είναι η ομαδική δουλειά και η αφοσίωση τόσο του ίδιου ως μάνατζερ όσο και των εργαζομένων στη βιομηχανία του. Κάποιοι μάλιστα αποδεικνύουν έμπρακτα αυτή την αφοσίωση έχοντας περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους ως εργαζόμενοι μέσα στο εργοστάσιο, όπως ο λογιστής της εταιρείας που φέτος συμπληρώνει 31 χρόνια ή όσοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. «Όλοι όσοι εργάζονται σε μας γίνονται οικογένεια», προσθέτει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Ξορκίζοντας τον κορωνοϊό

Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός όπως πέρσι έτσι και φέτος έχει ήδη προσφέρει  Χριστουγεννιάτικο φως στους νοσοκομειακούς χώρους του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, του ΑΧΕΠΑ και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε σημεία φυσικά που του έχει επιτραπεί εξαιτίας των μέτρων προστασίας, και η επιθυμία του είναι να γεμίσει με φως και λαμπιόνια όλους τους χώρους και τα ιδρύματα όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος. «Θέλουμε να διώξουμε το σκοτάδι που έχει μαυρίσει τις ψυχές όλων μας και να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί. Να δώσουμε κουράγιο τόσο στο υγειονομικό προσωπικό όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, να τους δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους και ότι στηρίζουμε τον αγώνα τους», καταλήγει ο ίδιος.

Όπως λέει μάλιστα, φέτος οι περισσότεροι δήμαρχοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανάμεσα τους και ο Δήμος της Αθήνας, επένδυσαν στα Χριστούγεννα περισσότερο από ποτέ για να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να τονώσουν το ηθικό και τη ψυχολογία των πολιτών. Για αυτό όπου και αν βρεθείτε αυτά τα Χριστούγεννα και εντυπωσιαστείτε από παραμυθένια χριστουγεννιάτικα σκηνικά μην αναρωτηθείτε για το ποιός βρίσκεται πίσω από αυτά γιατί σίγουρα φέρουν βορειοελλαδίτικη σφραγίδα.

Τα φώτα στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη  Βαρκελώνη, στη  Μαδρίτη, στη Στουτγάρδη, στο Αμβούργο, στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι, στο Ανόβερο, στο Ντίσελντορφ, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Πράγα, στην Πόλη και σε κάθε γωνιά της γης, θα ανάψουν και πάλι, ως συνήθως, για να διαδώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Και τα φετινά φώτα θα είναι ακόμη πιο λαμπερά γιατί ο  Έλληνας «Mr. Christmas» έχει βάλει τα δυνατά του για να διαλύσει με αυτά τη βαριά σκιά της πανδημίας που πλανιέται στον κόσμο και για να αφήσει για τα καλά τη σφραγίδα του στις λαμπερές γιορτές των φετινών Χριστουγέννων, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία 34 χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις