Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στα cryptos το 2022

Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για την αγορά κρυπτονομισμάτων, χάρη στην αυξανόμενη εμπλοκή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Ενώ αυτές οι δύο κατηγορίες επενδυτών έχουν αποκλίνει στις συναλλακτικές τους συμπεριφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο οι θεσμικοί επενδυτές όσο και οι ιδιώτες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας μια ευρεία γκάμα cryptoassets σε επίπεδα ρεκόρ.

Ως επί το πλείστον, το 2021 τα ιδρύματα και οι οργανισμοί επικεντρώθηκαν στο bitcoin και  – σε ​​μικρότερο, αλλά συνεχώς αυξανόμενο βαθμό – στο Ethereum (ETH), ενώ μικροεπενδυτές επένδυσαν στα δημοφιλή altcoin και στα memes που κατά καιρούς αποκτούν αυξημένη δημοφιλία. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για το 2022 αναμένεται μια σχετική σύγκλιση στην επενδυτικές επιλογές όσον αφορά τα cryptos, καθώς η επενδυτική στρατηγική των μικροεπενδυτών θα στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανάλυση της αγοράς καθώς και σε έρευνες από αναγνωρισμένα ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι θεσμοί θα διαδραματίσουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ώθηση της αγοράς το επόμενο έτος, με τη συμμετοχή τους να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου ρυθμιστικού πλαισίου. Στον αντίποδα, η αυξανόμενη ωρίμανση της αγοράς θα οδηγήσει επίσης ένα τμήμα των μικρότερων «παικτών» που αρέσκονται στη λήψη ρίσκων να αναζητήσουν υψηλές αποδόσεις από πιο κερδοσκοπικά cryptoassets.

Παράλληλα, οι αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων προβλέπουν ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα το 2022 από ό,τι φέτος. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα ιδρύματα. «Για να καταλάβετε το γιατί, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της στάσης των θεσμών και των εταιρειών απέναντι στα κρυπτονομίσματα που έλαβε χώρα το 2021», δήλωσε ο Oleksandr Lutskevych, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων CEX.IO.

Την ίδια άποψη έχουν και άλλοι «παίκτες» στην αγορά του κρυπτονομισμάτων. Εκπρόσωπος του ανταλλακτηρίου BitMEX, τόνισε ότι τα ιδρύματα θα επισκιάσουν τους επενδυτές ως προς τον αντίκτυπο στην αγορά το επόμενο έτος.

«Η είσοδος των ιδρυμάτων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, είναι πιθανόν να καταστήσει αυτά τα ιδρύματα ως την μεγαλύτερη πηγή κεφαλαίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποκτούν εμπειρία στα cryptos και προχωρά η θέσπιση ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου» τονίζουν οι αναλυτές ενόψει της νέας χρονιάς.

Η αυξανόμενη ρύθμιση των cryptoassets είναι πιθανό να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων ιδρυμάτων στην αγορά το επόμενο έτος.

«Ήδη αυτό συμβαίνει στις αγορές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Το οικοσύστημα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, την αξιολόγηση και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα έχει, όπως όλα δείχνουν, αυξανόμενη επιρροή στη διαμόρφωση των επενδυτικών στρατηγικές το 2022», δήλωσε ο Andrew Leelarthaepin, διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Bitstamp Asia Pacific.

«Καθώς λαμβάνει χώρα μια συνεχής εισροή θεσμικού κεφαλαίου στο bitcoin και τα άλλα μεγάλα, κρυπτοστοιχεία αναμένεται, εκτός των άλλων, περισσότερη ευθυγράμμιση των εν λόγω στοιχείων με τα δημόσια, εταιρικά, ακόμη και γεωπολιτικά συμφέροντα. Η εισροή θεσμικού κεφαλαίου δεν είναι μόνο σημαντική ως προς τον αντίκτυπο της τιμής, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η συζήτηση γύρω από τα cryptos στη δημόσια σφαίρα, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνεται η εμπιστοσύνη προς αυτά και ενισχύεται  η νομιμότητα των συναλλαγών» πρόσθεσε ο κ. Leelarthaepin.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, ακόμη και αν ορισμένοι μικροεπενδυτές κινηθούν πιο ώριμα επενδυτικά το 2022, πολλοί ή οι περισσότεροι θα εξακολουθούν να «κυνηγούν» περισσότερα κερδοσκοπικά altcoins, σε αντίθεση με τα ιδρύματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποψιάζονται ότι το φαινόμενο των “meme coin” θα συνεχίσει να παίζει ρόλο το 2022 και μετά.

«Η στάθμιση του αντίκτυπου αυτής της κίνησης είναι κρίσιμη, επειδή οι μικροεπενδυτές έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ποσά κεφαλαίων που είναι ικανά να αλλάξουν τις αγορές. Αυτή η αξία αντί να κατευθυνθεί προς project με νόημα και τώρα κατευθύνεται σε memes. Το ενδιαφέρον για τα memes ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, από ό,τι πιστεύουν περισσότεροι» τόνισε ο Oleksandr Lutskevych.

Σημειώνεται ότι στο peak τους, το dogecoin και το shiba inu κατέγραψαν μαζί αξία 80 δισ. δολαρίων, πάνω από το 10% της αξίας του ether και περίπου 7% της αντίστοιχης του bitcoin, του πιο ισχυρού παραδοσιακά κρυπτονομίσματος.

Μια άλλη απόκλιση που μπορεί να δούμε το 2022 είναι η στροφή των μικροεπενδυτών προς μικρότερα, πιο καινούρια νομίσματα, με την ελπίδα να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ενώ όπως προαναφέρθηκε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σχετική ωρίμανση στη συμπεριφορά των μικροεπενδυτών το 2022, οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα συνεχίσει να κινείται με βάση το συναίσθημα και το φόβο μιας πιθανής ανεκμετάλλευτης ευκαιρίας.

Συνολικά, η αυξανόμενη δυναμική που παρουσίασε, εν μέσω της πανδημίας, η παγκόσμια αγορά των cryptos, θα συνεχιστεί και το νέο έτος, όχι όμως με τους ίδιους όρους. Αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει σίγουρες προβλέψεις, αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι ότι τα κρυπτονομίσματα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο έρεισμα στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή, με τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Ramp: Η πολωνική Startup που θέλει να κάνει τα cryptos προσβάσιμα σε όλους

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις