Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν CD χωρητικότητας 1.6 petabit !

Τα 1,6 petabits ισοδυναμούν με 200 terabytes

Μια ομάδα επιστημόνων από διάφορα κινεζικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης και το Ινστιτούτο Οπτικής και Μηχανικής της Σαγκάης, δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό 3D CD χωρητικότητας 1,6 petabits, που ισοδυναμεί με 200 terabytes.

Πρόκειται για εξωπραγματική αποθηκευτική ικανότητα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια αποθήκευσης μερικών από των μεγαλύτερων σκληρών δίσκων που είχαμε δει μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα σκληρός δίσκος έφτανε τα 100 terrabytes.

Οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να πετύχουν αυτή την απίστευτη αποθηκευτική ικανότητα χάρη στη χρήση ενός διάφανου φιλμ που επιτρέπει την κωδικοποίηση δεδομένων σε 100 στρώματα (layers).

Σύμφωνα με τον μηχανικό του Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης, Min Gu, οι συγκεκριμένοι δίσκοι μπορούν να κατασκευαστούν σε περίπου έξι λεπτά ο καθένας, χρησιμοποιώντας «διαδικασίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα DVD».

Η κινεζική ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι το CD που δημιούργησε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα data centers ανά τον κόσμο, καθώς είναι ικανό να αποθηκεύσει έναν όγκο δεδομένων που διαφορετικά θα απαιτούσαν εγκαταστάσεις «στο μέγεθος ενός σταδίου».

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω για να βελτιώσουν την ταχύτητας εγγραφής και την κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται η παραγωγή του CD, ενώ είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν περισσότερα layers σε κάθε CD στο μέλλον.

 

 

 

Photo by Gio Bartlett on Unsplash

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις