Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι πληρωμές μέσω Smartphones σημείωσαν μηδενική αύξηση στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με μια έρευνα της Accenture που παρουσιάστηκε στη πρόσφατη εκδήλωση Money 20/20, παρά το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τους νέους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών, οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών σημείωσαν μηδενική αύξηση σε σχέση με το 2015 στις ΗΠΑ.

Η έρευνα γίνεται σε 4.000 καταναλωτές στην Β. Αμερική και είναι επαναλαμβανόμενη έτσι ώστε να διαφανούν οι τάσεις αναφορικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε βάθος χρόνου.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι καταναλωτές βασίζονται ακόμα στα μετρητά και το πλαστικό χρήμα αν και αναγνωρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές και τα ψηφιακά πορτοφόλια προσφέρουν μεγάλη ευκολία και εύκολη πρόσβαση στη διαχείριση των χρημάτων αλλά και σε συναφείς υπηρεσίες επιβράβευσης κ.α.
Σήμερα το 56% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι πληρωμής στο ταμείο οι οποίοι αφορούν το κινητό τους τηλέφωνο, έναντι 41% το 2012.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση αφορά τους τρόπους πληρωμής σήμερα και σε αυτούς που προβλέπουν να χρησιμοποιούν στο μέλλον.
Το 60% σήμερα χρησιμοποιεί μετρητά, το 58% χρεωστικές κάρτες και το 53% πιστωτικές κάρτες. Τα ποσοστά για το 2020 είναι 56%, 55% και 54% αντίστοιχα. Όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν το 2020, ειδικά τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια στις φορητές συσκευές.

Accenture-Digital-Payments
Η μπλε γραμμή αφορά το παρόν των πληρωμών σε όλους τους ερωτηθέντες και η πετρόλ γραμμή την πρόβλεψή τους για το 2020.

Άλλο ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το 73% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τους παραδοσιακούς παρόχους πληρωμών (βλέπε κάρτες) για τις πληρωμές μέσω φορητών συσκευών.

Βέβαια παρά την αναφορά του συντάκτη της έκθεσης ότι οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, ωστόσο μόνο το 19% τις χρησιμοποιεί σήμερα και το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό αυτό δεν αυξήθηκε από πέρυσι! Με τους Millenials να είναι οι πρωτοπόροι και οι βασικοί χρήστες αυτού του είδους πληρωμών.

Αυτό το δεδομένο σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες έρευνες οι οποίες αναφέρουν αύξηση στις πληρωμές μέσω φορητών συσκευών τα τελευταία χρόνια. Το μυστικό είναι ότι οι έρευνες αυτές συμπεριλαμβάνουν στις πληρωμές μέσω φορητών συσκευών κυρίως το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω φορητών συσκευών, όπου η πληρωμή γίνεται με κάρτα π.χ. ή με PayPal και όχι τη πληρωμή στο ταμείο με το Smartphone, όπως κάνει η συγκεκριμένη έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ευκαιρίες και μάλιστα πολλές για τις εταιρείες FinTech στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικά μέσω φορητών συσκευών αλλά ακόμα βρισκόμαστε στη γέννηση του νέου κύματος που θα διαμορφώσουν τις τάσεις και τους νέους παίκτες… αλλά και είτε οι επιχειρήσεις βρίσκονται πίσω στην υιοθέτηση των νέων μεθόδων πληρωμών είτε οι καταναλωτές είναι ακόμα επιφυλακτικοί με τους νέους τρόπους που θα ξοδεύουν τα χρήματά τους, ή και τα δύο, και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από τους founders των FinTech Startups και για τη σχέση που πρέπει να χτιστεί με τους πελάτες τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις