Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα ηλεκτρικά εργοστάσια μπορούν να μειώσουν τη ρύπανση κατά 60%

Είναι γεγονός πως ολόκληρος ο πλανήτης στρέφεται, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν συνεχώς νέα ηλεκτρικά μοντέλα ενώ πολλές εταιρείες βάζουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους.

Όλα αυτά είναι θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη πηγή ρύπανσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί: οι μεγάλες βιομηχανίες. Η ηλεκτροδότηση μερικών από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες θα μπορούσε να μειώσει δραματικά την ποσότητα των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα, η μετάβαση του κατασκευαστικού, του βιομηχανικού τομέα αλλά και του τομέα των μεταφορών προς στη χρήση του ηλεκτρισμού ως πηγή ενέργειας, μπορεί να μειώσει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη, από το 2020 έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το BloombergNEF.

Η μελέτη φέρνει στο επίκεντρο πηγές ρύπανσης όπως η βιομηχανική θέρμανση και ενθαρρύνει τους φορείς χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Επίσης, στρέφει την προσοχή σε λιγότερο γνωστούς τομείς της οικονομίας, οι οποίοι παράγουν μεγάλο μέρος διοξειδίου του άνθρακα, αναλογικά με το παγκόσμιο σύνολο.

Η μελέτη καθιστά σαφές ότι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών – στην οποία στοχεύουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι αδύνατη χωρίς να αναθεωρηθεί ο τρόπος κατασκευής του τσιμέντου και του χάλυβα.

Η αλλαγή αυτή καθώς και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος θερμαίνει τα σπίτια του ή με τον οποίο κινούνται τα αυτοκίνητα, θα έχει ωστόσο σημαντικές συνέπειες στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Το BNEF εκτιμά ότι έως το 2050, θα χρειάζεται 75% μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ρεύματος, καθώς όλο και περισσότερα πράγματα θα τροφοδοτούνται πλέον με ηλεκτρισμό. Τα συστήματα ισχύος θα πρέπει να γίνουν επίσης πιο ευέλικτα καθώς μεταβάλλονται τα καταναλωτικά πρότυπα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις