Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mark Arey: “Οι Έλληνες ήδη κατέχουν δεξιότητες για επιχειρηματική επιτυχία”

Τα προτερήματα των Ελλήνων και πως μπορούν αυτοί να τα εκμεταλλευτούν καθώς και τις δυνατότητες των Ελληνικών Startup Eπιχειρήσεων και Eπιχειρηματιών ανέλυσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο EMEAgr ο Mark Arey, Εκτελεστικός Διευθυντής της TheHellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία. Ακόμη, ο Mark Arey, αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα της ομιλίας του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου John Paul DeJoria.

Λ.Λ. Τι θα συστήνατε στους νέους που ενδιαφέρονται να κάνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Mark AreyΣυστήνουμε το ίδιο πράγμα σε όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Κάντε ένα συγκεκριμένο και προσεκτικό σχέδιο! Μια ιδέα θα παραμείνει μόνο ιδέα, μέχρι να την καταγράψετε σε ένα χαρτί και να την βγάλετε στην αγορά για πραγματική αξιολόγηση.

Η Αθήνα έχει τα μέσα για να βοηθήσει έναν επιχειρηματία να πάει την επιχείρησή του στο επόμενο επίπεδο και οργανώσεις όπως η Ελληνική Πρωτοβουλία, το EggThe Cube και το Venture Garden είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να πετύχετε.

Λ.Λ.: Ποια είναι τα προσόντα και οι δεξιότητες που πρέπει να επιτύχει ένας νέος άνθρωπος σήμερα στο διεθνοποιημένο περιβάλλον; Πώς to υποστηρίζει αυτό το THI;

Mark AreyΚαθώς οι Έλληνες είναι πολύ μορφωμένοι και πολύγλωσσοι, διαθέτουν ήδη τις περισσότερες από τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες υπερέχουν σε ολόκληρη τη Διασπορά με τόσο γρήγορο ρυθμό. Ακόμη και οι μετανάστες πρώτης γενιάς δημιουργούν χιλιάδες ιστορίες επιτυχίας. Αυτό που χρειάζονται για να πετύχουν στην Ελλάδα είναι ένα δομικό πλαίσιο που εκτιμά τις επιχειρήσεις, είναι διαφανές και ανταμείβει τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα.

Το Regenaration Programme, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που αμείβεται στην Ελλάδα, και το πρόγραμμα Venture Garden, το οποίο καθοδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι μόνο δύο από τους τρόπους με τους οποίους βοηθούμε τους Έλληνες να πετύχουν.

Λ.Λ.: Γιατί το THI θεώρησε σημαντικό να προσκαλέσει τον John Paul DeJoria να μιλήσει;

Mark AreyΘα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι ήταν ο John Paul DeJoria ο οποίος ζήτησε να έρθει μιλήσει και μέσω της THI Διεθνούς Πρέσβειρας Tatiana Blatnik ζήτησε από το THI να βοηθήσει στην οργάνωση της εκδήλωσης. Χαιρετίσαμε αυτή την ευκαιρία καθώς οι Έλληνες οποιασδήποτε ηλικίας, που έχουν επιχειρηματικό πνεύμα, πρέπει να ακούν από αυτούς που έχουν πετύχει.

Ο John Paul DeJoria αποτελεί μια προφανής οικονομική επιτυχία, αλλά είναι επίσης ένα επιτυχημένο άτομο καθώς νοιάζεται για τους υπαλλήλους του, αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά και ανταμείβει την πρωτοβουλία. Αυτά είναι ισχυρά μηνύματα για όποιον ξεκινά ή σκέφτεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση.

Λ.Λ.: Το THI έχει ξεκινήσει αρκετά προγράμματα για την υποστήριξη των επιχειρηματιών στην Ελλάδα και πολλά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τους διαχειρίζονται πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις. Η λειτουργία και η διαχείριση μιας μεγάλης εταιρείας στις οικονομίες της ελεύθερης αγοράς έχουν πολλά κοινά πράγματα με τη διοίκηση μιας χώρας. Τι νομίζετε ότι είναι τα “μυστικά” που μοιράζεται ο John Paul που θα οδηγήσουν ένα κράτος όπως η Ελλάδα να βγει από μια τόσο μεγάλη κρίση;

Mark AreyΜεγάλο μέρος της σοφίας που συμμερίζεται ο John Paul θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία κατά τη γνώμη μας ήταν το επίκεντρο της συνεργασίας, της ομαδικής εργασίας και της εταιρικής σχέσης. Προκειμένου η Ελλάδα και οι Έλληνες να επιτύχουν, πρέπει να συνεργαστούμε. Κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα.

Λ.Λ.: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών;

Mark AreyΟι δυνατότητες των ελληνικών Startup και των επιχειρηματιών είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με αυτό που θα ονομάζαμε μια τέλεια δεξαμενή ταλέντου: ποιοτικές ιδέες, το ελληνικό δαιμόνιο και μια έμφυτη επιχειρηματική ικανότητα. Ο συνδυασμός αυτών των τριών δυνατοτήτων, είναι καταλυτικός την επιτυχία για τους Έλληνες.

Λ.Λ.: Πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της THI είναι επενδυτές και έχετε ένα Ελληνικό Ταμείο Επενδύσεων. Μπορείτε να μας πείτε για αυτό και σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες;

Mark AreyΗ Ελληνική Πρωτοβουλία είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι δεν επιτρέπεται να επενδύουμε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κέρδος. Ωστόσο, μας επιτρέπεται να δίνουμε επιχορηγήσεις, κάτι που κάνουμε και το πιο σημαντικό, μπορούμε να δράσουμε ως καταλύτης για ιδιωτικές και θεσμικές επενδύσεις.

Η THI καλεί επενδυτές από όλο τον κόσμο να συναντήσουν ελπιδοφόρες ελληνικές εταιρείες που αναζητούν αναγκαία κεφάλαια για την ανάπτυξή τους.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία διαχειρίζεται όλη την οργάνωση, τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την ομαδική έρευνα και καθοδήγηση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Η δική μας Έκθεση είναι μη τομεακή, καθώς διαπιστώσαμε ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται για ποικίλους κλάδους, όπως η τεχνολογία, η γεωργία, η φιλοξενία, ο ιατρικός τουρισμός κ.λπ. Ως ιδιώτες, πολλά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της THI επιλέγουν να επενδύσουν σε κεφάλαια τα οποία είναι βασικά ελληνικά Επενδυτικά κεφάλαια, αλλά αυτά δεν είναι προσπάθειες THI per se.

Λ.Λ.: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει επενδυτικό ενδιαφέρον;

Mark AreyΓνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική ως επενδυτική ευκαιρία αλλά θα θέλαμε να είναι πιο φιλική τόσο προς τους ντόπιους όσο και προς τους ξένους.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να συνδεθούν με τομείς που μπορούν να βιώσουν την πιο δυναμική ανάπτυξη προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για την Ελλάδα.

Ένα παράδειγμα: Η THI είναι περήφανη για τη συνεργασία της με τον Δήμο Αθηναίων, η οποία στοχεύει να καταστεί η Αθήνα ως ένας ελκυστικός προορισμός διακοπών στην πόλη. Για τον σκοπό αυτό ξεκινήσαμε μια εκστρατεία μάρκετινγκ στο πρώτο τρίμηνο του 2017, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των αφίξεων. Για κάθε 40 νέους τουρίστες στην Αθήνα γνωρίζουμε ότι δημιουργείται μία νέα θέση εργασίας.

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην προσέλκυση εκατομμυρίων επισκεπτών στην Αθήνα, κάτι που με τη σειρά του θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Λ.Λ.: Τι θα μπορούσε να εμπνεύσει την νεότερη γενιά να επιστρέψει στην Ελλάδα;

Mark AreyΕάν καταφέρουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ευκαιρία, οι νέοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα. Είναι καιρός να σταματήσουμε τη διαρροή μυαλών από την πηγή της. Κανένας οργανισμός ή κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Απαιτείται ομαδική προσπάθεια και ιδιαίτερα σκληρή δουλειά, δύσκολες αποφάσεις και συλλογική συναίνεση που να θέλει να επιτύχει.

Το THI είναι εδώ για και δεσμευόμαστε να είμαστε μέλος αυτής της ομάδας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις