Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί δεν «φοβίζει» την PayPal η ελληνική κρίση

Πεπεισμένη ότι το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει την άνοδό του, παρά τις οικονομικές «αναταράξεις» στη χώρα, δηλώνει σε συζήτησή της με το Statupper.gr, η Γκάννα Γεβτουσένκο, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της PayPal για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και υπεύθυνη για την χρηματοδοτική καινοτομία και τις στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή.

Η Γεβτουσένκο βρέθηκε προσφάτως στην Αθήνα για να παραστεί σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία για τους συνεργάτες της.

«Τα τελευταία τρία χρόνια που κατέχω αυτή τη θέση, η Ελλάδα είναι μακράν η αγαπημένη μου και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», τονίζει η υπεύθυνη της PayPal για 25 χώρες συνολικά.

Οι υπηρεσίες της PayPal – η οποία το 2002 εξαγοράστηκε από την eBay – ήταν διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο τα τρία τελευταία χρόνια η αμερικανική εταιρεία κινείται στοχευμένα για την «στρατολόγηση» νέων συνεργατών-εμπόρων, οι οποίοι θα ενσωματώσουν τις λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών που διαθέτει στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Σήμερα η PayPal στην Ελλάδα συνεργάζεται τόσο με startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και μεγάλους εμπόρους, όπως η AirTickets, τα Public Stores, ο Κορρές, τα Media Markt, ενώ προσφάτως ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασιών και με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και συγκεκριμένως με τις Wind και Vodafone.

«Οι δραστηριότητες της PayPal στην Ελλάδα συνοψίζονται σε τρεις άξονες», εξηγεί η Γεβτουσένκο:
– Συνεργασία με τους εμπόρους για την ενσωμάτωση των λύσεων πληρωμών
– Συνεργασία με ενδιαφερόμενους εμπόρους για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν στις διεθνείς αγορές, προσφέροντας συστήματα πληρωμών για 203 αγορές και 100 νομίσματα, ενέργειες μάρκετινγκ και προσφορών (μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Γεβτουσένκο αναφέρει το παράδειγμα της KoolFly, η οποία συνεργάστηκε με την PayPal για να υποστηρίξει πληρωμές και μάρκετινγκ σε 20 χώρες εκτός Ελλάδος, «κατακτώντας» νέους διεθνείς πελάτες)
– Προώθηση της «άνεσης και της εμπειρίας που προσφέρει η PayPal», σε όλους τους τομείς της ζωής ενός καταναλωτή, από την πληρωμή ενός ταξί ή του δείπνου μέχρι το ασφαλιστικό συμβόλαιο ή το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, συνεργαζόμενη με σχετικές υπηρεσίες.

Οι πληρωμές μέσω PayPal γίνονται χωρίς επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές, ωστόσο η εταιρεία διακρατά ένα ποσοστό από κάθε συναλλαγή, αναλόγως με τον όγκο συναλλαγών που εκκαθαρίζει ο εκάστοτε έμπορος.

«Συνεργαζόμαστε με εκατοντάδες μεγάλους εμπόρους στην Ελλάδα και χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις, πραγματικά είναι δύσκολο να τους μετρήσεις», αναφέρει η Γεβτουσένκο, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική είναι μία από τις πλέον ραγδαίως αναπτυσσόμενες αγορές για την PayPal στην Κεντρική Ευρώπη: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταγράψει διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης και δεν βλέπουμε κάποια επιβράδυνση», τονίζει.

Η Γεβτουσένκο ισχυρίζεται επίσης ότι τις λύσεις της PayPal «χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες» καταναλωτές, όχι μόνο για ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα, αλλά και σε καταστήματα του εξωτερικού. Μάλιστα, «το 60% των Ελληνων πελατών φαίνεται πως προτιμούν να πληρώσουν μέσω PayPal όταν έχουν αυτή την επιλογή».

«Τα τελευταία νούμερα που έχω δει για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα δείχνουν μία αγορά μεγέθους περίπου 3 δισ. ευρώ (σσ. η πιο πρόσφατη μελέτη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κάνει λόγο για διαδικτυακές αγορές αξίας 3,2 δισ. ευρώ Ελλήνων καταναλωτών το 2013 από ελληνικά και ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα. Για το 2014 δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία τζίρου, καθώς η μεγέθυνση του κλάδου σε πάνω από 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ καθιστά αναγκαία μία διαδικασία συγκέντρωσης περισσότερο αξιόπιστων στοιχείων σε συνεργασία με τους ηλεκτρονικούς εμπόρους. Πάντως, στελέχη της αγοράς του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή η αξία του ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ). Δεν βλέπω, μάλιστα, την αγορά να επιβραδύνει, παρά τις όποιες οικονομικές ή πολιτικές ‘οξύνσεις’ μπορεί να υπάρχουν στη χώρα. Υπάρχουν ακόμη πολλοί Έλληνες που αναζητούν μεγαλύτερη επιλογή και καλύτερες τιμές και ψωνίζουν online, ενώ από την πλευρά τους οι έμποροι ανοίγουν τα καταστήματά τους και στο Διαδίκτυο, προκειμένου να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους και να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Σε ό,τι μας αφορά, δεν προβλέπω κάποια επιβράδυνση στο επόμενο χρονικό διάστημα», τονίζει η επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η ομάδα της οποίας επισκέπτεται την Ελλάδα τακτικά προκειμένου να επικοινωνεί με τους εμπόρους-συνεργάτες της εταιρείας.

Οι υπόλοιπες αγορές για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Γκάννα Γεβτουσένκο έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, καθώς εκτείνονται από τις πιο ανεπτυγμένες Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία ή Φινλανδία, μέχρι τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Πολωνία ή Τσεχία.

Σε ό,τι αφορά, όμως, στο σχέδιο ανάπτυξης της παρουσίας της PayPal στην ελληνική αγορά, η Γεβτουσένκο αναφέρει ότι αυτό θα βασισθεί στους τρεις (προαναφερθέντες) άξονες, ενώ τονίζει ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες να επεκτείνει τις συνεργασίες της με τους ηλεκτρονικούς εμπόρους και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και να «ανοίξει» συνεργασίες με τις ελληνικές τράπεζες.

Η PayPal ήταν πρώτη εταιρεία που έφερε «επανάσταση» στις πληρωμές στην εποχή του Διαδικτύου και απετέλεσε τον «φάρο» για την ανάπτυξη του αποκαλούμενου ως FinTech τομέα (το συνδυασμό δηλαδή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την τεχνολογία), «διαταράσσοντας» τον παραδοσιακό και γραφειοκρατικό τραπεζικό τομέα.

«Τόσο η PayPal όσο και οι τράπεζες βλέπουμε αλλήλους ως συνεργάτες παρά ως ανταγωνιστές. Εν τέλει, η PayPal βασίζεται σε τραπεζικά εργαλεία, όπως οι πιστωτικές κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ μπορούμε να συνεργαστούμε στενά για να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών των τραπεζών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανταγωνισμός, και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρές λύσεις που μπορούν να φέρουν στο “τραπεζι” για να προσφέρουν καλύτερες διαδικτυακές υπηρεσίες τραπεζικής και πληρωμών», τονίζει η Γεβτουσένκο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις