Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΑΔΕ: Έρχεται νέο app υπενθύμισης οφειλών

Με μηνύματα ή και εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του οφειλέτη, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τον φορολογούμενο ότι πλησιάζει η λήξη της διορίας πληρωμής των φόρων του

Το σχέδιο που είχε προτείνει πριν λίγα χρόνια ο Χρήστος Σταϊκούρας, για ένα σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» οφειλετών, για τα χρέη ή ρυθμίσεις που κινδυνεύουν να «σκάσουν», αν δεν τις πληρώσουν στην ώρα τους, γίνεται πράξη από το φθινόπωρο.

Με μηνύματα ή και application στο κινητό τηλέφωνο του οφειλέτη, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τον φορολογούμενο ότι πλησιάζει η λήξη της διορίας πληρωμής των φόρων του.

Το μέτρο είναι απλό και στηρίζεται στα εξής βασικά στοιχεία:

· Επισήμως 4 εκατομμύρια οφειλέτες (σχεδόν η μισή Ελλάδα δηλαδή) χρωστούν συνολικά 105 δισ. ευρώ στην Εφορία, αλλά ο 1 στους 2 χρωστάει πολύ λιγότερα και από 500 ευρώ. Ίσως, όχι γιατί δεν τα έχει ή επειδή αδυνατεί να τα βρει, αλλά ενδεχομένως, διότι μπορεί και να ξεχνά ή να αγνοεί και την ύπαρξή τους ακόμα!

· Τα 2.000.000 ΑΦΜ με που χρωστούν, αλλά δεν πληρώνουν 500 ευρώ και κάτω, έχουν απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία όλοι μαζί, μόλις… 0,3 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 105 δισ. ευρώ που φτάνουν επισήμως όλα τα χρέη προς την εφορία.

· Μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι μάλιστα (1 στους 8 από τα 4 εκατ. οφειλέτες) χρωστούν κάτω… και από 50 ευρώ, παρότι μάλιστα η Εφορία έχει ήδη διαγράψει και «χαρίσει χρέη» κάτω από 5 ευρώ σε πάνω από 200.000 ΑΦΜ, επειδή αυτό συνέφερε περισσότερο το δημόσιο. Όλοι αυτοί μαζί οι 500.000 οφειλέτες του πενηντάρικου και κάτω, χρωστούν συνολικά 9 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από 8 ευρώ ο καθένας, κατά μέσο όρο.

 

 

 

 

Photo by NordWood Themes on Unsplash

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις