Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ΕΕ τα βάζει με τις Big Tech – Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε 22 υπηρεσίες 6 μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας ως «gatekeepers» διαδικτυακών υπηρεσιών

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως έχουν μπει 6 τεχνολογικοί κολοσσοί. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε 22 υπηρεσίες μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας ως «gatekeepers» διαδικτυακών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων κατά της Big Tech.
Πρόκειται για τις εταιρείες Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, καθώς και για την ιδιοκτήτρια του TikTok, ByteDance.
Σύμφωνα με το Reuters, μια λίστα με κανόνες και απαγορεύσεις που ορίζει ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA) θα αναγκάσει τον τομέα να αναμορφώσει ριζικά τις βασικές επιχειρηματικές πρακτικές του, μια κίνηση που μπορεί να ενθαρρύνει παρόμοια βήματα και σε άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πράξη Ψηφιακών Αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται «gatekeepers» που παρέχουν μια βασική υπηρεσία στους χρήστες.
Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες θα πρέπει να κάνουν τις εφαρμογές μηνυμάτων τους να διαλειτουργούν με τις ανταγωνιστικές και να αφήνουν τους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαθιστούν στις συσκευές τους.
«Ενώ οι gatekeepers έχουν έξι μήνες για να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να διορίσουν αμέσως έναν υπεύθυνο συμμόρφωσης στη θέση του, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στο διοικητικό συμβούλιο, και να ενημερώσουν την Επιτροπή για κάθε σχεδιαζόμενη συγχώνευση ή εξαγορά», δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που εταιρείες παραβούν τους κανόνες της DMA θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επιτροπή το Gmail της Alphabet, το Outlook της Microsoft και το πρόγραμμα περιήγησης της Samsung απαλλάχθηκαν αφού οι εταιρείες παρείχαν επαρκώς αιτιολογημένα επιχειρήματα που δείχνουν ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των gatekeepers.
«Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις του νόμου για τις ψηφιακές αγορές και τώρα θα επανεξετάσουμε πλήρως την απόφαση αυτή», ανέφερε ο Oliver Bethell, διευθυντής νομικών υπηρεσιών της Google.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις