Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Protio: Νέα υπηρεσία για άμεση αξιοποίηση των κενών διαμερισμάτων

Η εκτόξευση του κόστους στέγασης και η απουσία προσιτών και ανακαινισμένων διαμερισμάτων καθιστούν τη στεγαστική κρίση μείζον θέμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Η Protio παρουσιάζει μία νέα λύση για ιδιοκτήτες ακινήτων που όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση θα συμβάλει στην εκτόνωση της στεγαστικής κρίσης και την ενεργειακή μετάβαση των πόλεων.

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν το ιδανικό διαμέρισμα που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, καθώς το 89% του συνόλου των ακινήτων στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη των 25 ετών. Παράλληλα, κάθε έτος που περνάει οι πόλεις μας γίνονται παλαιότερες και το οικιστικό απόθεμα που πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές στερεύει διαρκώς.

Η αυξητική τάση των ενοικίων συνδέεται και με την περιορισμένη προσφορά κατάλληλων κατοικιών προς ενοικίαση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ανάλυσης της Protio, το 65% των διαμερισμάτων που διατίθενται προς ενοικίαση δεν έχουν ανακαινιστεί ποτέ. Τα ακίνητα που διατίθενται στην αγορά είναι παλιά διαμερίσματα και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενοικιαστών και στη σταθερά υψηλή στεγαστική ζήτηση των τελευταίων ετών.

Η έλλειψη επιλογών επιβαρύνεται σημαντικά από τα κενά ακίνητα που δεν αξιοποιούνται και οξύνουν ακόμη περισσότερο το στεγαστικό πρόβλημα. Με βάση τις εκτιμήσεις τα κενά ακίνητα ξεπερνούν τα 700.000 και μπορεί να φτάνουν έως και 2.249.813 σε όλη την επικράτεια (πηγή: Housing Europe – The State of Housing in Europe 2023). Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κατοικιών στην Ευρώπη, με μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα. Το 2011, το ποσοστό των κενών κατοικιών στον Δήμο Αθηναίων ήταν 31%, στον Δήμο Πειραιά 28% και στον Δήμο Θεσσαλονίκης 28,2%.».

Το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και το νέο κρατικό πρόγραμμα επιδότησης «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Το νέο πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις κενών διαμερισμάτων και πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ προβλέπεται να εξασφαλίζει στους ιδιοκτήτες τη λήψη επιδότησης έως και 40% για ανακαινίσεις ύψους ως και 10.000 Ευρώ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ακίνητα που παραμένουν κλειστά τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια και συνεπώς εκτός της στεγαστικής αγοράς με σκοπό τη μακροχρόνια μίσθωση τους.

Η νέα υπηρεσία «Ανακαίνισε & Ενοικίασε» της Protio

Η Protio, δημιούργησε μια νέα υπηρεσία για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν παλαιά και κλειστά διαμερίσματα και επιθυμούν να προχωρήσουν στη διαδικασία της ανακαίνισης και ενοικίασης τους.
Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της, η Protio με το πάτημα ενός κουμπιού σχεδιάζει μια αναλυτική ψηφιακή παρουσίαση για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Η ανάλυση αυτή εκτιμά το ύψος της επένδυσης που θα χρειαστεί για την ανακαίνιση του ακινήτου, καθώς και το ποσό του ενοικίου που θα λαμβάνουν ως εισόδημα, μετά το πέρας της διαδικασίας, υπολογίζοντας έτσι την απόδοση στα χρήματα τους.

Με ταχύτητα, διαφάνεια και ασφάλεια η Protio διαχειρίζεται κάθε στάδιο της ανακαίνισης του ακινήτου, καθώς και την προέγκριση του ιδιοκτήτη για επιδότηση του κρατικού προγράμματος “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, η Protio αναλαμβάνει την εύρεση ενοικιαστή, καθώς και τη διαχείριση του διαμερίσματος. Με τη νέα αυτή υπηρεσία οι ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων ανακαλύπτουν τον πιο άμεσο τρόπο να δημιουργήσουν εισόδημα, αξιοποιώντας την ακίνητη τους περιουσία.

Ο Αντώνης Φιοράκης, CEO της Protio, σχολίασε: «Το 89% των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 25 ετών, για αυτό το λόγο οι πόλεις μας σήμερα παράγουν περισσότερο από το 40% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πέρα από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα , οι πόλεις μας σήμερα λόγω της παλαιότητάς τους στερούνται βιώσιμων κατοικιών, επηρεάζοντας την καθημερινή ποιότητα και το κόστος ζωής των κατοίκων τους. Στην Protio επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία λύσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση και την οικιστική κρίση με όραμα να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας ένα διαμέρισμα τη φορά, μετατρέποντας χιλιάδες κλειστά ακίνητα σε πράσινες και προσιτές κατοικίες προς ενοικίαση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις