Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Amazon εγκαταλείπει συμφωνία ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του iRobot

Με την Amazon να αρνείται τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, οι εταιρείες επέλεξαν να τερματίσουν τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, με την iRobot να λαμβάνει αποζημίωση ύψους 94 εκατ. δολαρίων.

Η Amazon εγκαταλείπει την συμφωνία για την εξαγορά του iRobot, αφού οι δύο εταιρείες αντιμετώπισαν αυξανόμενες αντιμονοπωλιακές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η iRobot ανακοινώνει επίσης ότι απολύει περίπου 350 υπαλλήλους ή περίπου το 31% του εργατικού δυναμικού της στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και αναμένεται να ειδοποιήσει την πλειοψηφία των εργαζομένων που επηρεάζονται μέχρι το τέλος Μαρτίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Colin Angle, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία το 1990, παραιτείται και από τους δύο ρόλους.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η iRobot διακόπτει τις εργασίες της σε συσκευές εκτός της βασικής σειράς προϊόντων καθαρισμού δαπέδων, όπως καθαριστές αέρα και χλοοκοπτικές μηχανές, και κλείνει γραφεία και εγκαταστάσεις σε μικρότερες, χαμηλής απόδοσης γεωγραφικές περιοχές.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσημα τις μονοπωλιακές ανησυχίες, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε προειδοποίηση ότι δεν θα λάβουν έγκριση χωρίς διορθωτικά μέτρα που να καθησυχάζουν τις ρυθμιστικές αρχές. Με την Amazon να αρνείται τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις, οι εταιρείες επέλεξαν να τερματίσουν τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, με την iRobot να λαμβάνει αποζημίωση ύψους 94 εκατ. δολαρίων.

Η iRobot δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου για το 2023 και δήλωσε ότι αναμένει να αναφέρει λειτουργικές ζημίες GAAP μεταξύ 265 και 285 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλοί από τους ανταγωνιστές της iRobot πωλούν επίσης τις συσκευές τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon και οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η Amazon θα μπορούσε να διαγράψει ή να μειώσει την ορατότητα των ανταγωνιστικών ηλεκτρικών σκουπών ρομπότ, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα και λιγότερη καινοτομία για τους καταναλωτές.

Η συμφωνία είναι μία από τις πολλές μεγάλες εξαγορές τεχνολογίας που έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τον έλεγχο. Η Adobe αποχώρησε από τη συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Figma στα τέλη του περασμένου έτους ενόψει πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η Nvidia εγκατέλειψε επίσημα τη συμφωνία με την Arm ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενη σημαντικές ρυθμιστικές προκλήσεις, στις αρχές του 2022 και ακόμη και η Meta δεν μπόρεσε να αγοράσει την Giphy. Η Microsoft ήταν σε θέση να προωθήσει τη συμφωνία της για την εξαγορά της Activision Blizzard, αλλά μόνο αφού πρώτα προχώρησε σε παραχωρήσεις στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις