Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Neuralink: Εμφύτευσε το πρώτο μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της σκέψης, επιτρέπει στον κάτοχό της να ελέγχει ένα smartphone ή υπολογιστή και σχεδιάστηκε κυρίως για άτομα με παράλυση, δίνοντάς τους εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και χειρισμού συσκευών παρά την απώλεια κινητικότητας, διαθέτοντας εντυπωσιακά γρήγορη απόκριση, αφού υπερέχει μεθόδων όπως η πληκτρολόγηση.

Ο Elon Musk επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) ότι η Neuralink εμφύτευσε το πρώτο μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο το σαββατοκύριακο. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Neuralink, δήλωσε ότι ο πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα από την brain-chip startup την Κυριακή και αναρρώνει καλά.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε δώσει στην εταιρεία την άδεια πέρυσι να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή της για να δοκιμάσει το εμφύτευμά της σε ανθρώπους.

Η μελέτη της startup είναι μια δοκιμή για την ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ. Επίσης, η μελέτη θα αξιολογήσει τη λειτουργικότητα της διεπαφής, η οποία επιτρέπει σε άτομα με τετραπληγία ή παράλυση και των τεσσάρων άκρων, να ελέγχουν τις συσκευές με τις σκέψεις τους.

Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι το μικροτσίπ που έχει αναπτύξει η Neuralink ονομάζεται Telepathy. Χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της σκέψης, επιτρέπει στον κάτοχό της να ελέγχει ένα smartphone ή υπολογιστή και σχεδιάστηκε κυρίως για άτομα με παράλυση, δίνοντάς τους εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και χειρισμού συσκευών παρά την απώλεια κινητικότητας, διαθέτοντας εντυπωσιακά γρήγορη απόκριση, αφού υπερέχει μεθόδων όπως η πληκτρολόγηση.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι επιβλήθηκε πρόστιμο στη Neuralink για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DoT) σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών. Βρήκαν επίσης ακατάλληλη συσκευασία επικίνδυνων αποβλήτων, όπως το εύφλεκτο υγρό ξυλένιο. Το ξυλένιο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση, απώλεια μυϊκού συντονισμού και ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η Neuralink έλαβε έγκριση από τον FDA πέρυσι για την πρώτη δοκιμή του εμφυτεύματος της εταιρείας σε ανθρώπους, ένα κρίσιμο ορόσημο για την startup. Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η εταιρεία αποτιμήθηκε έως και 5 δισ. δολάρια, με βάση τις συναλλαγές ιδιωτικών μετοχών. Η Neuralink συγκέντρωσε πρόσφατα 323 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο.

Η Neuralink ανακοίνωσε τη δοκιμή εμφυτεύματος τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, ένα ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία θα τοποθετήσει χειρουργικά τα εξαιρετικά λεπτά» νήματα των εμφυτευμάτων που βοηθούν στη μετάδοση σημάτων στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων.

Η Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι η πρώτη που τοποθετεί εγκεφαλικό εμφύτευμα σε άνθρωπο. Τον Σεπτέμβριο, η ολλανδική εταιρεία Onward είχε ανακοινώσει πως δοκιμάζει τη σύνδεση ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος με ένα άλλο το οποίο διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, με στόχο να μπορέσει ένας τετραπληγικός ασθενής να ανακτήσει κινητικότητα.

Από το 2019, ερευνητές του ινστιτούτου Clinatec της Γκρενόμπλ είχαν παρουσιάσει ένα εμφύτευμα που, αφού τοποθετηθεί, επιτρέπει σε ένα τετραπληγικό άτομο να κινεί έναν εξωσκελετό, καθώς και να κινεί τα χέρια ή να μετακινείται.

Η Neuralink λέει πως θέλει κι αυτή να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, αλλά επίσης να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Ο Elon Musk φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει το εμφύτευμά του σε όλους, ώστε να επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να περιορίσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τον κίνδυνο για τον πολιτισμό που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις