Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το TikTok μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίκληση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Το TikTok μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σταματήσει την επιβολή ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και επιδιώκει να αναγκάσει  την ByteDance, την μητρική εταιρεία της εφαρμογής να την πουλήσει ή να την απαγορεύσει.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Τρίτη στο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ για την Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, ο νόμος για την προστασία των Αμερικανών από τις ξένες ελεγχόμενες από τον αντίπαλο εφαρμογές, παραβιάζει τη συνταγματική προστασία της ελευθερίας του λόγου. Η αγωγή αποκαλεί το νόμο «άνευ προηγουμένου παραβίαση» της Πρώτης Τροπολογίας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίκληση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και ότι το βάρος πέφτει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδείξει ότι αυτός ο περιορισμός είναι δικαιολογημένος.

Το TikTok και η ByteDance λένε ότι ο νέος νόμος δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από το να κλείσουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, επειδή η συνέχιση της λειτουργίας τους στις ΗΠΑ δεν θα ήταν εμπορικά, τεχνολογικά ή νομικά εφικτή. Λένε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο για την ByteDance να εκχωρήσει την αμερικανική πλατφόρμα TikTok ως ξεχωριστή οντότητα από το υπόλοιπο TikTok, το οποίο έχει 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως – οι περισσότεροι από αυτούς εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αγωγή περιγράφει επίσης την αποεπένδυση ως τεχνολογική αδυναμία, καθώς ο νόμος απαιτεί όλες τις εκατομμύρια γραμμές κώδικα λογισμικού του TikTok να αποσπαστούν από την ByteDance, ώστε να μην υπάρχει «επιχειρησιακή σχέση» μεταξύ της κινεζικής εταιρείας και της νέας U.S. app.

Η μάχη για το TikTok έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας, ειδικά σε τομείς όπως οι προηγμένες τεχνολογίες και η ασφάλεια δεδομένων και την εθνική ασφάλεια κάθε χώρας.

Αμερικανοί νομοθέτες καθώς και αξιωματούχοι της διοίκησης και της επιβολής του νόμου, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ByteDance να παραδώσει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ ή να επηρεάσει την κοινή γνώμη χειραγωγώντας τον αλγόριθμο που συμπληρώνει τις ροές των χρηστών. Ορισμένοι επεσήμαναν επίσης μια μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers που υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο του TikTok ενισχύεται ή υποεκπροσωπείται με βάση τον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της κινεζικής κυβέρνησης, έναν ισχυρισμό που αμφισβητεί η εταιρεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις