Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ένα τρίτο των μονόκερων της Ευρώπης έχει “πατρίδα” το Ηνωμένο Βασίλειο

Το ένα τρίτο των πιο ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη, έχει “γεννηθεί” στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Dealroom που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Tech Nation.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί περισσότερους τεχνολογικούς μονόκερους (εταιρείες αξίας άνω του 1 δις) από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές τέτοιων εταιρειών και σε παγκόσμιο επίπεδο, κατατασσόμενη στην τρίτη θέση μετά τις υπερδυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, το Dealroom λέει ότι έχουν αναπτυχθεί 72 συνολικά μονόκεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η αμέσως επόμενη σε “σκορ” ευρωπαϊκή χώρα είναι η Γερμανία με 29 εταιρείες. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδείχθηκαν 13 τέτοιες εταιρείες, άρα πάνω από μία το μήνα! Ο ρυθμός αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα, τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ετήσιο “οδηγό” του  StartupBlink, το Λονδίνο είναι η πιο φιλική σε startups πόλη της Ευρώπης, βάσει πολλών κριτηρίων όπως τα ταλέντα, οι πόροι, η νομοθεσία και η ποιότητα ζωής. Επίσης, η πόλη του Λονδίνου κατατάχθηκε φέτος δεύτερη (μαζί με τη Νέα Υόρκη) στη λίστα με τα κορυφαία Startup οικοσυστήματα στον κόσμο.

Όμως, δεν είναι μόνο το Λονδίνο “γενέτειρα” νεοφυών επιχειρήσεων και μονόκερων. Μόνο το 2019, στη χώρα ιδρύθηκαν συνολικά πάνω από 45.000 τεχνολογικές Startups – από αυτές, οι 14,509 ήταν στο Μπέρμιγχαμ, οι 9,064 στο Μάντσεστερ και οι  7,492 στο Ληντς. 

Cazoo: Μονόκερος σε 18 μήνες

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ταχύτατα αναπτυσσόμενης εταιρείας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η Cazoo.  Πριν από μερικές ημέρες, το online marketplace μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, σήκωσε μια χρηματοδότηση 25 εκατ, λιρών, και κατάφερε να αλλάξει “status”  – σε λιγότερο από 18 μήνες από την ίδρυσή της.

Η τελευταία αυτή χρηματοδότηση, ήρθε από τις Draper Esprit, General Catalyst και DMG Ventures και ανέβασε τα κεφάλαια που έχει σηκώσει συνολικά η εταιρεία στα 200 εκατ. λίρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας έκλεισε μόλις τρεις μήνες μετά την ίδρυσή της, στα 100 εκατ. λίρες, ενώ η Cazoo είχε λάβει και μια seed χρηματοδότηση πριν καν το επίσημο λανσάρισμά της.

Αν κάποιος αναρωτιέται πώς η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει τόσο μεγάλα ποσά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας την αξία της στο 1 δις, η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στον ιδρυτή της.

Διαβάστε περισσότερα για την Cazoo εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις