Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Ανθεκτικές” οι παγκόσμιες επενδύσεις VC το δεύτερο τρίμηνο του 2020

Πώς κινήθηκε η αγορά σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG

Αξιοσημείωτη αντοχή συνέχισαν να επιδεικνύουν το β’ τρίμηνο του 2020, οι οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG,

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις άγγιξαν τα 62,9 δισ. δολάρια μέσω 4.502 συναλλαγών – σχεδόν ισοφαρίζοντας το σύνολο των επενδύσεων του α’ τριμήνου του 2020 και ελαφρά χαμηλότερα από το ρυθμό που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του 2019, με συνολικές επενδύσεις ύψους 69,8 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συνεχίζουν να επενδύουν χρήματα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό συμμετοχών τους – και ειδικότερα σε εταιρείες που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εταιρείες ώριμου σταδίου αποτελεί συνέχεια της τάσης για επενδύσεις σε δυνητικά ασφαλέστερες περιπτώσεις που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τριμήνων πριν την εμφάνιση του COVID-19.

Οι κορυφαίες 10 συμφωνίες παγκοσμίως απορρόφησαν περισσότερα από 9 δισ. δολάρια. Η αμερικάνικη εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Waymo άντλησε κεφάλαια 3 δισ. δολαρίων στην μεγαλύτερη συμφωνία του τριμήνου, ενώ οι κινεζικές MGI Tech και Didi Bike άντλησαν κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων η καθεμία. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός συμφωνιών για επενδύσεις σε εταιρείες αρχικού σταδίου σημείωσε πτώση.

Ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 στην αγορά των VC μέχρι στιγμής υπήρξε περιορισμένος, έχει συντελέσει στην ταχύτατη υιοθέτηση και εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων και λύσεων digitalization, όπως λύσεις B2B και τεχνολογίες εκπαίδευσης (edtech). Στα μέσα του 2020, οι λύσεις παραγωγικότητας Β2Β (business to business) αντιστοιχούσαν σε επενδύσεις VC ύψους 14,3 δισ. δολαρίων.

“Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι κάποιοι επενδυτές VC εστιάζουν την προσοχή τους στη διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλάκιού τους”, εξηγεί ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της KPMG. “Η πανδημία έχει οδηγήσει στην επανεξέταση των σχεδίων τους για το 2020 και ειδικότερα την αναβολή της πιθανής εξόδου από startup εταιρείες ώριμου σταδίου για το 2021. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές VC βρίσκονται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των εταιρειών τις οποίες χρειάζεται να στηρίξουν περισσότερο τα επόμενα τρίμηνα προκειμένου αυτές να επιβιώσουν καθώς και των κεφαλαίων που θα διοχετεύσουν σε εταιρείες που αναδύονται/επωφελούνται από την πανδημία”.

Βασικά σημεία β’ τριμήνου 2020

  • Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC παρέμειναν σχετικά σταθερές, από 63.8 δισ. δολάρια μέσω 5 624 συναλλαγών το α’ τρίμηνο 2020 σε 62.9 δισ. δολάρια μέσω 4.502 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2020. Από τις ΗΠΑ προήλθαν οι περισσότερες από τις μισές επενδύσεις VC παγκοσμίως κατά το β’ τρίμηνο 2020, με επενδύσεις 34.3 δισ. δολαρίων μέσω 2.197 συναλλαγών.
  • Σε περιφερειακό επίπεδο, η αμερικανική ήπειρος ήταν στην κορυφή των επενδύσεων VC το β΄ τρίμηνο 2020, καθώς αντλήθηκαν 35.9 δισ. δολάρια μέσω 2.354 συναλλαγών. Ακολουθεί η Ασία με 16.9 δισ. δολάρια μέσω 1.011 συναλλαγών και η Ευρώπη με 10.1 δισ. δολάρια μέσω 1 062 συναλλαγών.
  • Οι 5 μεγαλύτερες συναλλαγές του τριμήνου αυτού καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και την Κίνα: η καλιφορνέζικη Waymo (3 δισ.δολάρια), η MGI Tech (1 δισ. δολάρια) με έδρα στη Σεντσέν, η Didi Bike (1 δισ. δολάρια) με έδρα στο Χαντζό, η Stripe (850 εκατ. δολάρια) με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και η Zuoyebang (750 εκατ. δολάρια) με έδρα στο Πεκίνο.
  • Οι χρηματοδοτήσεις VC σε νέο-ιδρυθείσες εταιρείες παγκοσμίως ανήλθαν σε 10.2 δισ.  δολάρια μέσω 2 439 συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του έτους – πολύ χαμηλότερα από τις περσινές χρηματοδοτήσεις ύψους 28.2 δισ. δολαρίων μέσω 7.490 συμφωνιών.
  • Η χρηματοδότηση των VC σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ισχυρή στα μισά του έτους, με περισσότερα από 60 δισ. δολάρια να έχουν ήδη αντληθεί από 299 funds.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κρατούν τα ηνία στις επενδύσεις

Oι επενδύσεις VC στην Αμερική παρέμειναν σταθερές το β’ τρίμηνο του 2020 – αγγίζοντας τα 35.6 δισ. με πάνω από 2 354 συναλλαγές. Οι 10 μεγαλύτερες συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν όλες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 3 δισ. που αντλήθηκαν από την Waymo, 850 εκ. που αντλήθηκαν από την Stripe, 700 εκατ. που αντλήθηκαν από την Samsara και 500 εκατ. που αντλήθηκαν από την Palantir Technologies. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, fintech, γεωργία, ανάπτυξη φαρμάκων, βιοτεχνολογία και λογισμικό εφαρμογών.

Ενώ πολλοί επενδυτές VC στις ΗΠΑ εστίασαν κυρίως στη διαχείριση των άμεσων αναγκών των εταιρειών του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου τους κατά το β’ τρίμηνο του 2020, έδειξαν επίσης ενδιαφέρον και για εταιρείες με ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων εντός της «νέας κανονικότητας» – και πιο συγκεκριμένα για εταιρείες με έμφαση στην παραγωγικότητα B2B, την κυβερνοασφάλεια, τις ψηφιακές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι βιοεπιστήμες και οι λύσεις βιοτεχνολογίας προσέλκυσαν σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές VC στις ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο 2020, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την άντληση 390 εκατ. από την Grail, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανίχνευση του καρκίνου, και τη συναλλαγή 200 εκατ. της Erasca, μιας εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων. Ενώ οι τομείς αυτοί βρίσκονταν ήδη στο ραντάρ των επενδυτών VC κατά τα πρόσφατα τρίμηνα, η πανδημία έχει επιταχύνει ιδιαίτερα την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της υγείας.

Ενώ οι ΗΠΑ προσέλκυσαν ισχυρές επενδύσεις, άλλες περιοχές σημείωσαν πτώση τόσο στον αριθμό όσο και την αξία των συναλλαγών VC. Η αγορά VC της Λατινικής Αμερικής υπέστη ιδιαίτερο πλήγμα λόγω των γενικευμένων ταξιδιωτικών περιορισμών σε συνδυασμό με την εξάρτησή της από διεθνείς επενδυτές. Οι επενδύσεις VC στον Καναδά παρέμειναν σχετικά σταθερές σε ιστορική βάση, αν και οι τομείς της βιοτεχνολογίας και τεχνολογιών εκπαίδευσης πέτυχαν να αντλήσουν υψηλή χρηματοδότηση καθώς και στρατηγικές επενδύσεις από την καναδική κυβέρνηση.

Επιτάχυνση των τάσεων digitization στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών παρέμειναν ισχυρές στην Ευρώπη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 10.1 δις μέσω 1.062 συναλλαγών. Η παγκόσμια πανδημία μετέβαλλε δραστικά τις συμπεριφορές των καταναλωτών στην Ευρώπη – επιταχύνοντας μια σειρά ψηφιακών τάσεων, όπως τη χρήση διαδικτυακής παραγγελίας φαγητού, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ανέπαφες πληρωμές και τις ψηφιακές πληρωμές. Αυτό είχε αντίστοιχα ηχηρό αντίκτυπο στην αγορά VC. Η άντληση κεφαλαίων VC στην Ευρώπη ενισχύθηκε σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με 80 funds να συγκεντρώνουν 8.9 δισ. ως δεσμεύσεις έως την 1η Ιουλίου.

Σε επίπεδο χώρας, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή των συνολικών επενδύσεων VC με πάνω από 3 δισ., με ισχυρές αποδόσεις να καταγράφονται επίσης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν οι 5 από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες στην Ευρώπη κατά το τρίμηνο αυτό, μεταξύ των οποίων οι Deliveroo (575 εκατ.), Cazoo (156.1 εκατ.), Checkout.com (150 εκατ.), Starling Bank (123.1 εκατ.) και Freeline (20 εκατ.). Η δεκάδα συμπληρώνεται με τις N26 (70 εκατ.) και Lilium (275 εκατ.) με έδρα στη Γερμανία, την Arvelle Therapeutics (207.8 εκτ.) με έδρα στην Ελβετία, την ContentSquare (189.1 εκατ.) με έδρα στη Γαλλία και την BioCatch (145 εκατ.) με έδρα στο Ισραήλ.

Στην Ασία το ενδιαφέρον στράφηκε στα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα

Οι επενδύσεις VC στην Ασία παρέμειναν σταθερές σε επίπεδο τριμήνου στα 16.9 δισ. μέσω 1.011 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2020, με τρεις κινεζικές συναλλαγές στην κορυφή:  1 δισ. σε Series B από την MGI Tech, 1 δισ. σε Series A από την Didi Bike και 750 εκατ. σε Series E από την Zuoyebang.

Αρκετοί τομείς συνέχισαν να αναπτύσσονται λόγω της προσαρμοστικότητάς τους στο τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ των οποίων ψηφιακές καταναλωτικές πλατφόρμες με αντικείμενο – όπως την τεχνολογία εκπαίδευσης, παραδόσεις κατ’οίκον και online gaming – καθώς και τεχνολογίες υγείας. Με τους υπαλλήλους πολλών εταιρειών στην Ασία να εργάζονται από το σπίτι, οι ψηφιακές λύσεις που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως επίσης συγκέντρωσαν σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Η Κίνα κατέγραψε μικρή άνοδο στις συνολικές επενδύσεις, με την Ινδία όπως να σημειώνει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Το fintech παρέμεινε ένας από τους τομείς ανάπτυξης της Ινδίας – όπως αποδεικνύει και η άντληση 397 εκατ. από την Navi Technologies. Παρά την επιβράδυνση στην χρηματοδότηση VC, η Ινδία εξακολουθεί να αποτελεί αγορά κλειδί για τους επενδυτές. Τον Απρίλιο, το Facebook ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 5.7 δισ. στην Reliance Jio – τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ινδίας.

Αβέβαιος ο δρόμος μπροστά

Ενώ κάποιες χώρες και περιοχές έχουν επανεκκινήσει τις οικονομίες τους, φαίνεται ότι οι προκλήσεις όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια και το κλείσιμο συμφωνιών θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Αυτό οδηγεί πολλούς επενδυτές VC να εστιάζουν περισσότερο σε ευκαιρίες στις τοπικές αγορές τους – γεγονός που αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση σε εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς επενδύσεις.

“Υπάρχει ακόμα μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας καθώς οδεύουμε προς το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ύψος των επενδύσεων VC συγκρατήθηκε εν μέρη κατά το α’ και β’ τρίμηνο 2020 λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που προηγείται της ολοκλήρωσης των εν λόγω συμφωνιών, ενώ το γ’ τρίμηνο 2020 πιθανόν θα καταδείξει κατά πόσο οι επενδύσεις VC θα αντέξουν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας” σχολιάζει ο Kevin Smith Co-Leader, του Δικτύου KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network της KPMG International. “Τα επόμενα δυο τρίμηνα αναμένεται να είναι δύσκολα για τη πραγματοποίηση επενδύσεων VC, ειδικά σε χώρες που εξαρτώνται από τους διεθνείς επενδυτές”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις