Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η COSMOTE έφερε πρώτη το 5G στην Ελλάδα

Διαθέσιμο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα, το 5G, ήρθε στην Ελλάδα. Η COSMOTE έφερε πρώτη το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, προχωρώντας από τον περασμένο Δεκέμβριο, στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Νέες προοπτικές ψηφιακής ανάπτυξης

Η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ζωντανές ολογραφικές κλήσεις, ψυχαγωγία κι εκπαίδευση μέσω εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR), αυτοματοποιημένα εργοστάσια, αλλά και η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων είναι κάποιες από τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και θα αλλάξουν θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε τα επόμενα χρόνια, χάρη στο 5G.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΥ, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων 5G στην Ελλάδα έως το 2030, εκτιμώνται από 1,2 ως 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 2,7 με 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη 5G εφαρμογών, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας.

COSMOTE 5G: Πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από 50% έως το τέλος της χρονιάς

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE.

Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου COSMOTE 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων που μόλις απέκτησε η COSMOTE, μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πρόκειται για νέα μεγάλη επένδυση, ύψους 123 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε επιπλέον φασματικές περιοχές από αυτές που διαθέτει σήμερα. Η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021. Παράλληλα, η COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες.

«Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, επιβεβαιώνοντας τον σχεδιασμό για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις