Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sunlight Systems και Startups στο πρόγραμμα 2,9 δις Ευρώ για την καινοτομία στις μπαταρίες

Το έργο, που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Καινοτομία για τους Συσσωρευτές», καταρτίστηκε και κοινοποιήθηκε από κοινού από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα μεγάλο πακέτο κρατικών ενισχύσεων, 2,9 δις ευρώ, για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στην αξιακή αλυσίδα των συσσωρευτών από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο έργο που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Καινοτομία για τους Συσσωρευτές»

Στο έργο συμμετέχουν οι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Φινλανδία και η Ελλάδα και συνολικά 42 εταιρείες συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως η ΒΜW, FCA Group και Tesla. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Sunlight Systems του ομίλου εταιρειών του Π. Γερμανού.

Οι συσσωρευτές (μπαταρίες) είναι μια κατηγορία προϊόντων όπου δεν είχε εξελιχθεί όπως ίσως θα περίμενε κανείς, συγκρινόμενη με άλλες κατηγορίες, και βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς ενέργειας, των προσωπικών μετακινήσεων αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικά η τελευταία δέχτηκε μια βίαιη αλλαγή τεχνολογικού – επιχειρηματικού μοντέλου, διαγράφοντας στην ουσία δεκαετίες εξέλιξης στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, περνώντας στην ηλεκτροκίνηση.

Τα δώδεκα αυτά κράτη μέλη θα παράσχουν χρηματοδότηση ύψους έως και 2,9 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα έτη, με την δημόσια χρηματοδότηση να αναμένεται να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 9 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό υπερτριπλάσιο της δημόσιας στήριξης.

Το έργο θα καλύψει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα των συσσωρευτών, από την εξόρυξη των πρώτων υλών, τον σχεδιασμό και την κατασκευή στοιχείων και συστοιχιών συσσωρευτών έως την ανακύκλωση και τη διάθεσή τους σε μια κυκλική οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα. Αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ολόκληρου συνόλου τεχνολογικών επιτευγμάτων, που περιλαμβάνουν διαφορετικούς χημικούς τύπους στοιχείων συσσωρευτών και καινοτόμες διεργασίες παραγωγής, καθώς και άλλες καινοτομίες στην αξιακή αλυσίδα των συσσωρευτών.

Στο έργο θα λάβουν μέρος 42 άμεσοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ΜμΕ και Startups που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Οι άμεσοι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν στενά μεταξύ τους μέσω των σχεδόν 300 συνεργασιών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν, καθώς και με περισσότερους από 150 εξωτερικούς εταίρους, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το συνολικό έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2028.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις