Μια νέα τεχνολογική “φυλή” η ONELITY μας υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη

Η ελληνικών συμφερόντων ONELITY αποτελεί μια εταιρεία ανάπτυξης ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων που, με έδρα τη Γερμανία και παρουσία στην Ελλάδα, καινοτομεί σε επίπεδο εργασίας αλλά και κουλτούρας και διαφοροποιείται από όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. 

Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας που ακολουθεί τα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες εταιρείες να την επιλέγουν ως βάση τους. Στελέχη και ιδρυτές επιχειρήσεων πληροφορικής που συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: την άμεση σύνδεση με τα ευρωπαϊκά κέντρα, την προσφορά έμπειρων στελεχών και τη λειτουργία ερευνητικών κέντρων.  

Αναζητήσαμε να βρούμε καλές πρακτικές στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και μία από τις εταιρείες που ξεχωρίσαμε για τη δυναμική της ανάπτυξη είναι η ελληνικών συμφερόντων, με έδρα τη Γερμανία, ONELITY. Η εταιρεία πρόσφατα δημιούργησε ανεξάρτητο υποκατάστημα (branch) στη Θεσσαλονίκη και είναι από τις πρωτοπόρες σε δυναμική ανάπτυξη την περίοδο της πανδημίας, έχοντας ξεπεράσει τις 30 προσλήψεις έμπειρων κυρίως μηχανικών πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη.  

Επιπρόσθετα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταρρίπτει κάθε στερεότυπο για το ρόλο των γυναικών στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς υπερισχύουν στο σύνολο των στελεχών της εταιρείας.  

Ποια είναι η Onelity 

Αναζητώντας το αντικείμενο της εταιρείας, βρεθήκαμε σε έναν νέο κόσμο, για τον οποίο χρειαστήκαμε βοήθεια ώστε να τον κατανοήσουμε. Επισκεφθήκαμε την ONELITY στη Θεσσαλονίκη, όπου μας υποδέχθηκε ο ιδρυτής της εταιρείας, Γεώργιος Μανώλης μαζί με στελέχη –προς έκπληξή μας– στην πλειονότητά τους γυναίκες. Καθώς ακόμη δεν ήταν ξεκάθαρο το αντικείμενο της εταιρείας, ρωτήσαμε να μάθουμε «τι κάνει ακριβώς η ONELITY».  

Το λόγο πήρε η Μαρία Κοπούκη Παπαθανασίου, μηχανικός λογισμικού, η οποία μας εξήγησε με τον πιο απλό τρόπο: «Αν οδηγείς αυτοκίνητο, μιλάς σε κινητό τηλέφωνο ή έχεις μεταφέρει χρήματα ηλεκτρονικά, τότε η δουλειά μας πιθανότατα σε έχει αγγίξει ή ωφελήσει». Συμπλήρωσε: «Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες και τους βοηθάμε να ολοκληρώσουν έργα πληροφοριακών συστημάτων τα οποία έχουν παγκόσμιο αποτύπωμα».  

Η ONELITY, συνοπτικά, αποτελεί μια εταιρεία ανάπτυξης ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Η εταιρεία απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της γερμανικής αγοράς που δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.  

Καλώς ήρθες στη “φυλή” 

Με ένα «scroll» στη σελίδα της ONELITY οι άνθρωποί της σε καλωσορίζουν στο δικό τους κόσμο. Σε αυτόν τον κόσμο αποτελούν μια «φυλή», η οποία μοιράζεται ένα κοινό πάθος και έχει μια κοινή γλώσσα, καθοδηγούμενη από μονάδες και μηδενικά. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ONELITY, «σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, η βαθιά γνώση της τεχνολογίας, των αλγόριθμων και των λογισμικών, αποτελεί υπερδύναμη. 

Μια υπερδύναμη που εκφράζεται ως ικανότητα να προσφέρεις αξιόπιστες λύσεις σε κάθε τεχνολογική πρόκληση». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάς προξένησαν δηλώσεις στελεχών που υποστηρίξαν ότι η ONELITY αποτέλεσε αφορμή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είναι και η Μαρία Αλεξιάδου, διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού στην ONELITY, η οποία ανέφερε ότι «μετά από έξι χρόνια καριέρας, άφησα το Λονδίνο, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να εργασθώ σε ένα διεθνές περιβάλλον από την Ελλάδα» και τόνισε «δεν περίμενα ποτέ να είναι έτσι η δουλειά στην Ελλάδα». 

Για το θέμα αυτό συνομιλήσαμε και με τον Γιώργο Μανώλη, managing partner και συνιδρυτή της ONELITY, ο οποίος επίσης μας επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία προσελκύει έμπειρα στελέχη και senior developers από το εξωτερικό, οι οποίοι εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο StartupperMag, «βασικό κίνητρο αποτελεί η διεθνής δραστηριότητα, η ενασχόληση με τεχνολογίες αιχμής, η ευελιξία στον τρόπο εργασίας και το κλίμα που δημιουργεί η ομάδα».  

Μια “women friendly” επιχείρηση τεχνολογίας 

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους έμπειρους μηχανικούς πληροφορικής κυριαρχούσε το θηλυκό στοιχείο. Αν υπήρχε γυναικεία επανάσταση στον κλάδο της τεχνολογίας, θα είχε ξεκινήσει από την ONELITY, καθώς στην πλειονότητά της είναι στελεχωμένη από έμπειρες μηχανικούς πληροφορικής και στελέχη διοίκησης. Σε συνάντηση με τις γυναίκες που είναι στο τιμόνι της ONELITY και σε συζήτηση μαζί τους μας επιβεβαίωσαν ότι το στερεότυπο της ανδρικής κυριαρχίας στην πληροφορική έχει εκλείψει και όποια εταιρεία το παραβλέπει απλώς στερείται ικανών στελεχών.  

Μελλοντικά σχέδια 

Όπως μας δήλωσε ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής Γιώργος Μανώλης αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας, κύριο μέλημα της ONELITY επί του παρόντος είναι η διαχείριση της ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού. Η εταιρεία εν μέσω πανδημίας έχει προσλάβει επιπλέον 30 στελέχη, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα έργα πληροφορικής που έχει αναλάβει για λογαριασμό πολυεθνικών εταιρειών της Γερμανίας.  

Ο Γιώργος Μανώλης επισήμανε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις προσλήψεις έμπειρων μηχανικών με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς εντός του 2021 έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την ανάπτυξη νέων πληροφοριακών συστημάτων για πελάτες του εξωτερικού και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πλέον πόλο έλξης για διεθνείς επιχειρήσεις πληροφοριακών συστημάτων, καθώς έχει να προσφέρει έμπειρους μηχανικούς πληροφορικής». 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις