Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IDG: Η δημιουργία data centers φέρνει ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα

Η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι η προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και οικονομικού πλεονεκτήματός της, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο συγκέντρωσης υποβρυχίων καλωδίων που συνδέουν την ηπειρωτική Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία. 

Εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της και να τοποθετηθεί δυναμικά στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. 

Ψηφιακές υποδομές – Προσβασιμότητα – Ενάρετος κύκλος ανάπτυξης 

Αναλυτικότερα, ο συγχρονισμός των ακόλουθων τριών μηχανισμών κρίνεται αρχικά απαραίτητος για την διείσδυση της τεχνολογίας στον οικονομικό ιστό της Ελλάδας: 

  • Μηχανισμός 1ος: Δημιουργία ψηφιακών υποδομών που λειτουργούν ως πόλος έλξης προσέλκυσης επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει για την Ελλάδα -στο πλαίσιο «Ελλάδα 2.0» – κατανομή πόρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών υποδομών, από την τοποθέτηση οπτικών ινών σε κτιριακές εγκαταστάσεις έως την ανάπτυξη του δικτύου 5G και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. 
  • Μηχανισμός 2ος: Προσβασιμότητα των επιχειρήσεων σε ψηφιακές υποδομές για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. Η πρόκληση έγκειται στη δημιουργία προσφοράς ενός υβριδικού συστήματος πολλαπλών μισθώσεων ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν επιλογή μεταξύ τους να δημιουργήσουν δικές τους ψηφιακές υποδομές ή να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες cloud. 
  • Μηχανισμός 3ος: Δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου που θα επιταχύνει την ανάπτυξη. Η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) θα βοηθήσουν στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα επενδύσεων. 

Η εγκαθίδρυση της ψηφιακής οικονομίας επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη 

Υπάρχουν διάφορα οφέλη στην οικονομία. Συγκεκριμένα, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) σαν αυτά που αναπτύσσει η Lamda Hellix, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.  

Η δημιουργία data center στην Ελλάδα δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας. Τα οφέλη διαχωρίζονται  σε τρεις κατηγορίες, στα άμεσα, όπου κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 2,45 ευρώ στην οικονομία, στα έμμεσα, δηλαδή κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 4,38 ευρώ στην οικονομία, και τέλος στα επαγωγικά με κάθε 1 ευρώ επένδυσης να αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία. 

Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας. Ξεκινώντας από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη αφού οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης.  

Στη συνέχεια, η ποιοτική απασχόληση με τα data centers να δημιουργούν θέσεις  υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.  

Ακόμη, σε αυτά προστίθενται οι υψηλής αξίας ξένες επενδύσεις δεδομένου ότι η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας.  

Επιπλέον, στα θετικά υπολογίζονται και οι συνέργειες με άλλες τεχνολογίες, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.  

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την 5G ετοιμότητα.  

Δέσμευση στη βιωσιμότητα 

Η αγορά των ψηφιακών υποδομών ανοίγει το δρόμο ώστε οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ενίσχυση της αποδοτικότητας και τις «πράσινες» πρακτικές. 

Για τις εταιρείες του κλάδου, η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα με στόχο την ενίσχυση της φήμης.  

Η επένδυση στην καθαρή ενέργεια και σε ένα «πράσινο» ενεργειακό μείγμα αποτελεί τελικά στρατηγική κατεύθυνση. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις