Έρευνα ManpowerGroup: Η διατήρηση και εκπαίδευση του προσωπικού εξοικονομεί χρόνο και χρήμα

Η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού συμβάλλει στην ανάπτυξη της κάθε εταιρείας και συμφέρει περισσότερo από μια νέα πρόσληψη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2021, οι προθέσεις προσλήψεων των 45.000 εργοδοτών που συμμετείχαν στην ερεύνα είναι υψηλότερες σε ετήσια σύγκριση, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020.  Οι 14 από τις 43 χώρες μάλιστα αναφέρουν τις υψηλότερες προθέσεις των τελευταίων δέκα ετών.  

Ωστόσο, η εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων παραμένει κορυφαία πρόκληση για τους εργοδότες παγκοσμίως με το 69% να αναφέρει δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων, συνιστώντας το υψηλότερο ποσοστό των 15 ετών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες με την μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφονται στην Ινδία (89%), στη Ρουμανία (84%) και στη Σιγκαπούρη (84%). Και οι Έλληνες εργοδότες αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα με το ποσοστό να αγγίζει το 72% – ίδιο ποσοστό και για τις ΕΜΕΑ χώρες.  

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντων, οι Έλληνες εργοδότες προσφέρουν με βάση την έρευνα μια σειρά από κίνητρα ώστε να προσελκύσουν ταλέντα τις επιχειρήσεις τους, όπως:  

  • Εκπαίδευση, Ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%) 
  • Ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%) 
  • Υψηλό μισθό (39%) και Μπόνους και (29%) 

Από την άλλη πλευρά, παγκοσμίως ο πρωταρχικός τρόπος αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου αποτελεί η προσφορά εργασιακής ευελιξίας (67%) τόσο σε επίπεδο ωραρίου όσο και χώρου εργασίας, ενώ το 41% επενδύει στην κατάρτιση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και το mentoring. 

Ανάπτυξη και διακράτηση ταλέντων  

Σε περιόδους μετασχηματισμών και αβεβαιότητας, οι προσωπικές και τεχνικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για τους εργαζόμενους αλλά και τους ηγέτες. Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη αποτελούν βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης και διακράτησης ταλέντων για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού. 

Συγκεκριμένα, το 42% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να υιοθετήσει προγράμματα αναβάθμισης προσωπικών δεξιοτήτων (π.χ. διαχείριση χρόνου, επικοινωνία) διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο, το 38% σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο. 

Όπως αναφέρουν οι εργοδότες, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στον οργανισμό τους είναι τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).  

Επένδυση στο υπάρχον ταλέντο  

Η διακράτηση των ανθρώπων είναι η βέλτιστη οικονομική λύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε σύγκριση με την διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης νέων ανθρώπων. Το κόστος της πρόσληψης είναι 25% υψηλότερο σε σχέση με το κόστος της διακράτησης.  

Εάν οι οργανισμοί επενδύσουν στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό τους, δε θα δημιουργήσουν μόνο πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους, αλλά θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Η επένδυση στους ανθρώπους είναι συνεπώς ένας σημαντικός τρόπος για να παραμείνει ένας οργανισμός ανταγωνιστικός. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις