Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Δίκοπο μαχαίρι» για τις Startups οι χρηματοδοτήσεις μέσω VCs

Οι χρηματοδοτήσεις μέσω VCs πέρα από αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα ενέχουν και ορισμένους «κινδύνους» οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

Oι χρηματοδοτήσεις, ειδικότερα όσες προέρχονται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και επιχειρηματικούς «αγγέλους», θεωρούνται από πολλές Startups ως το «ιερό δισκοπότηρο», ένα αναπόσπαστο συστατικό για μια επιτυχημένη πορεία ως νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτό σίγουρα εμπεριέχει μια δόση αλήθειας. Οι χρηματοδοτήσεις από VCs αποδεδειγμένα έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά θέλουν μεγάλη προσοχή.

Εκτός από τα κεφάλαια αυτά καθ’ αυτά, μέσω μιας τέτοιου τύπου συμφωνίας, οι επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα, συχνά εκτεταμένα, δίκτυα επαφών των επενδυτών, οι οποίοι, εκτός των άλλων, διαθέτουν μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία στα περισσότερα θέματα που σχετίζονται με το επιχειρείν. Έτσι, μια Startup που ξεκινά το επιχειρηματικό της ταξίδι, μπορεί να προσθέσει στη «φαρέτρα» της πολλά χρήσιμα εργαλεία ώστε να ανταγωνιστεί παρόμοιου ή μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες που ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τους καταναλωτές, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να «σηκώσει» επιπλέον κεφάλαια από μετέπειτα χρηματοδοτήσεις.

Ωστόσο τα κεφάλαια που εισρέουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις από VCs συνεπάγονται επίσης και ορισμένα μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν καθώς μια Startup καταρτίζει το πλάνο της. Οι επενδυτές των VCs ενώ τείνουν να επενδύουν μακροπρόθεσμα, στοχεύουν σε επενδύσεις που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις σχεδιάζοντας παράλληλα στρατηγικές αποεπένδυσης για την περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε πολλές περιπτώσεις πάρα την επιτυχημένη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης που επιδεικνύει ισχυρή προοπτική, οι επενδυτές πίσω από τα VCs στρέφονται στην πώληση των μεριδίων τους συμμετέχοντας σε αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) ή μέσω συγχωνεύσεων με άλλες εταιρείες. Μεγάλη μερίδα των ειδικών υποστηρίζει πως αν οι founder θέλουν να διατηρήσουν μελλοντικά τον έλεγχο της επιχείρησής τους τότε η χρηματοδότηση μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ίσως δεν είναι η βέλτιστη επιλογή, ειδικότερα αν το μελλοντικό πλάνο της επιχείρησης δεν περιλαμβάνει «στρατηγικές εξόδου» τέτοιου τύπου.

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στη χρηματοδότηση μέσω VCs είναι πως εκ των πραγμάτων ένα μέρος του ελέγχου στις αποφάσεις της επιχείρησης θα πρέπει να εκχωρηθεί. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, συχνά έχουν τις δικές τους ιδέες για το πως θα πρέπει να κινηθεί μια επιχείρηση. Κατ’ επέκταση ο τρόπος και η έκταση βάσει της οποίας ένα VC αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χρηματοδοτούμενης εταιρείας μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις για την τελευταία.

Δεδομένου των όσων συνεπάγεται μια χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για τις Startups, και καθώς αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μια «έκρηξη» χρηματοδοτήσεων σε διεθνές επίπεδο (228 δις. δολάρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021), οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ίδιες οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να «ζυγίζουν» προσεκτικά τα δεδομένα, μη αρκούμενες στα ποσά που μπορούν, εν δυνάμει, να «σηκώσουν». Ειδικότερα, οι founder θα πρέπει να δίνουν έμφαση πρωτίστως στη συνολική αξία των επενδυτών, ακόμα και στην “χημεία” μεταξύ ατόμων, και δευτερευόντως στο μέγεθος των χρηματοδοτήσεων.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το δίκτυο επαφών, η εμπειρία σε ένα θέμα αλλά και η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας του brand μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος μιας Startup.
Φυσικά το βιογραφικό ενός επενδυτή από μόνο του δεν θα πρέπει να θεωρείται αρκετό. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ικανότητες, η τεχνογνωσία, και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το δίκτυο του. Επιπλέον, οι επενδυτές οφείλουν να παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια του scaleup, είτε μέσω του δικτύου τους, είτε μέσω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει βοηθώντας άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις στο χαρτοφυλάκιο τους.

Η χρηματοδότηση ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους founder. Ωστόσο δεν θα πρέπει να συμφωνείται άνευ όρων. Για την επιτυχή πορεία μιας επιχείρησης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση της στρατηγικής, που σχετίζεται με τα παρεχόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες, το brand, την αγορά στην οποία απευθύνεται και πολλά άλλα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού με τις χρηματοδοτήσεις από VCs ως μεταβλητές μιας εξίσωσης, η οποία σπάνια λύνεται αποκλειστικά από μια συμφωνία με πολλά μηδενικά.

Διαβάστε επίσης

Έτσι επενδύουν στις Startups τα VCs

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις